Vajsör szénsavasan, amerikai módra
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
hozzávalók a karamellszószhoz
-
50g vaj359 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g habtejszín365 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a tejszínhabhoz
-
150g habtejszín438 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a fűszeres sziruphoz
-
100g víz0 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
150g méz456 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
300g szódavíz0 kcal
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
hozzávalók a karamellszószhoz
-
50g vaj359 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g habtejszín365 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a tejszínhabhoz
-
150g habtejszín438 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a fűszeres sziruphoz
-
100g víz0 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
150g méz456 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
300g szódavíz0 kcal
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
hozzávalók a karamellszószhoz
-
4.2g vaj30 kcal
-
12.7g nádcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.6g habtejszín31 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a tejszínhabhoz
-
12.7g habtejszín37 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
hozzávalók a fűszeres sziruphoz
-
8.5g víz0 kcal
-
10.6g cukor41 kcal
-
12.7g méz39 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
25.5g szódavíz0 kcal
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 125.6 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 413 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 756.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 408.4 g
-
Cukor 406 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 617.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 1089 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 125.6 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 413 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 756.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 408.4 g
-
Cukor 406 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 617.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 1089 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
hozzávalók a karamellszószhoz
-
5 dkg vaj
-
15 dkg nádcukor
-
1 csipet só
-
125 ml habtejszín
-
1 teáskanál vaníliaaroma
hozzávalók a tejszínhabhoz
-
1.5 dl habtejszín
-
2 teáskanál porcukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
hozzávalók a fűszeres sziruphoz
-
1 dl víz
-
12.5 dkg cukor
-
15 dkg méz
-
0.5 teáskanál gyömbér
-
0.5 teáskanál fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
1 ek citromlé
-
3 dl szódavíz
Elkészítés
hozzávalók a karamellszószhoz
- A vajat egy kis edényben megolvasztjuk. Hozzáöntjük a nádcukrot, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Lejjebb vesszük a lángot.
- A karamellt meghintjük egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű habtejszínt, és folyamatosan kavargatva kb. 5 percet főzzük.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaaromát, elkeverjük, majd az egészet félretesszük hűlni.
hozzávalók a tejszínhabhoz
- A tejszínhabot, a vaníliát, valamint a porcukrot egy keverőtálba tesszük, és felverjük. A kész tejszínhabot használatig hűtőbe tesszük.
hozzávalók a fűszeres sziruphoz
- Készítünk egy fűszeres szirupot: ehhez a vizet egy kis lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint a mézet. Ha cukor felolvadt, hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
- A sziruphoz adjuk a vaníliaaromát és a citromlevet. Összekeverjük, és lehűtjük.
- Egy korsószerű poharat veszünk elő. Beleöntünk egy ujjnyit a fűszeres szirupból, majd hozzáadunk egy jókora evőkanállal a lehűlt karamellszószból, és jól összekeverjük
- A poharat félig megtöltjük szódával, majd egy kanállal összekeverjük. Jöhet a második adag szóda, ezt már nem kell kevernünk.
- A tetejére kanalazunk a tejszínhabból, és rácsurgatunk egy keveset a karamellszószból.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 4456
- Feltöltés dátuma: 2017. december 06.
Ajánló
A karamellszósz és a fűszeres szirup nagyobb adag, mint amire az italok elkészítéséhez szükségünk lesz, azonban ne dobjuk ki őket. A karamellát mindenféle süteményhez és édességhez felhasználhatjuk, a szirupot pedig szódával hígítva, szörpként fogyaszthatjuk (kvázi ez az amerikaiak által kedvelt cream soda).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A vajsört senkinek sem kell bemutatni, aki valaha Harry Pottert olvasott vagy nézett, annyira alapvető élelmiszernek számít ez a Roxfort világában. Az viszont már kevéssé egyértelmű, hogy milyennek kell lennie: a rajongók fele hidegnek és szénsavasnak képzeli, tejszínhabbal a tetején, míg a másik tábor arra esküszik, hogy tejjel készül, és melegen fogyasztják. Ez a recept a szénsavas csoportba tartozik, és bár magyar gyomorral bizarrnak tűnhet a szénsav és a tejszínhab kombinációja, egy próbát azért megér, hátha lesz, akinek bejön. :)