Vajkrém ízesítve
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
a vajkrém alaphoz
a paprikáshoz
-
1g olívaolaj6 kcal
-
20g kápia paprika4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
a fokhagymáshoz
-
1g fokhagyma1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
az olajbogyóshoz
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
a vajkrém alaphoz
a paprikáshoz
-
4g olívaolaj35 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
a fokhagymáshoz
-
3g fokhagyma4 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g só0 kcal
az olajbogyóshoz
-
30g fekete olajbogyó35 kcal
-
30g feta sajt80 kcal
-
0g oregánó0 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
a vajkrém alaphoz
a paprikáshoz
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
20.9g kápia paprika4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
a fokhagymáshoz
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
az olajbogyóshoz
-
5.2g fekete olajbogyó6 kcal
-
5.2g feta sajt14 kcal
-
0g oregánó0 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 357 micro
-
β-crypt 80 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 156.7 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 289 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1171.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 299 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 606 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 212.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1006 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 135 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 805 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 2140 micro
-
β-crypt 483 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 540 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 27.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 37.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Hozzávalók
a vajkrém alaphoz
-
4 ek tejföl
a paprikáshoz
-
0.5 ek olívaolaj
-
1 közepes db kápia paprika
-
2 csipet cayenne paprika
-
2 csipet só
a fokhagymáshoz
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek petrezselyem
-
2 csipet só
az olajbogyóshoz
-
10 db fekete olajbogyó
-
3 dkg feta sajt
-
3 szál oregánó
Elkészítés
a vajkrém alaphoz
- A vajat jól kikeverjük a krémsajttal meg a tejföllel.
- Ez a vajkrém már így rögtön fogyasztható, vékonyan rákenve egy puha belsejű, ropogós héjú kenyérszeletre. Ízlés szerint sózzuk.
a paprikáshoz
- 200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük a paprikát, amit karikára vágva az olajjal összeforgattunk. Botmixerrel pürésítjük. Szabad tűzön vagy gáztűzhelyen is süthetjük, akkor hagyjuk egészben, és addig sütjük, amíg a héja megfeketedik. Egy tányérba rakva lefóliázva hagyjuk állni 10-15 percig, így könnyebb lehúzni a héját.
- A vajkrém alapot három részre elosztjuk, és az egyik adaghoz keverjük hozzá a cayenne borsot, a sót meg a paprikát. A paprika a sütéstől édeskés lesz, a csípőssel ezt egyenlítjük ki.
a fokhagymáshoz
- A fokhagymát meg a petrezselymet finomra vágva keverjük a sóval a vajkrém alap 1/3-ához.
az olajbogyóshoz
- Az olajbogyót kimagozzuk, finomra vágjuk az oregánóval együtt. A feta sajtot villával megtörjük, és elkeverjük a vajkrém alap 1/3-val. Beleforgatjuk az olajbogyót meg az oregánót. Ezt nem szükséges sózni, mert a fetától meg olajbogyótól elég sós lesz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 635
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 47125
- Feltöltés dátuma: 2014. július 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Amikor a '80 években megjelent a vajkrém a közértekben, végre rögtön meg lehetett kenni a kenyeret! Nem kellett kint felejteni úgy, mint a vajat egy fél napra, hogy tényleg puha legyen. Szóval előtte ezért ettünk annyi zsíros deszkát, mert a zsír a bödönből kipecázva rögtön puha, de milyen jó volt az! Friss kenyérrel, és cukorral vagy pirospaprikával meghintve; vagy csak úgy, natúrban. Ezen törtem a fejem, hogy száz éve nem ettem, és vajon a nevében van az összetevő lista elrejtve? Vaj+krém(sajt), a tejfölt már csak a biztonság kedvéért raktam bele, hogy a hűtőből kivéve, rögtön kenhető legyen, és az lett, hurrá! Az első adagot nem ízesítettem, de a másodiknál már kedvem támadt kísérletezni. A kóstolást a paprikással kezdtem, majd az olajbogyós következett, a fokhagymásat hagytam a végére, mert így mindháromnak éreztem az ízét.