Vajas kifli avagy Vayas Keefli
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
3g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
8 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
-
25g serrano sonka34 kcal
-
25g sajt88 kcal
A tetejére
-
2g szezámmag10 kcal
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
11g só0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
100g serrano sonka136 kcal
-
100g sajt352 kcal
A tetejére
-
7g szezámmag40 kcal
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
39.3g finomliszt143 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
31.4g tej18 kcal
-
0.8g barna cukor3 kcal
-
2.4g friss élesztő2 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
A töltelékhez
-
7.9g serrano sonka11 kcal
-
7.9g sajt28 kcal
A tetejére
-
0.5g szezámmag3 kcal
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2576.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 327 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 1859 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 201 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.8 g
Zsír
-
Összesen 103.4 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 502 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10305.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 1307 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 1155 mg
-
Nátrium 7435 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.4 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 172.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 415 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 793 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 15% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 809.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 584 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 ek só
-
4 dl tej
-
1 ek barna cukor
-
3 dkg friss élesztő
-
6 dkg vaj
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
10 dkg serrano sonka
A tetejére
-
1 ek szezámmag
Elkészítés
A tésztához
- A tejben keverjük el a barna cukrot, és langyosítsuk fel a mikróban. Morzsoljuk bele az élesztőt.
- A lisztet szitáljuk egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót.
- A vajat olvasszuk fel a mikróban, és öntsük a liszthez.
- Adjuk hozzá a tejes-élesztőt, és alaposan gyúrjuk meg a tésztát. Akkor jó, ha rugalmas, homogén lesz.
- 15 percet pihentessük, majd daraboljuk fel 5 részre. Minden részből formáljunk cipót.
- A cipókat egyesével nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, kör alakúra.
- Szórjuk rá a reszelt sajtot, és tegyük rá a serranót.
- Egy éles késsel, vágjuk fel 8 szeletre, mint egy tortát.
- A szeleteket kívülről, a szélessebbik végétől befelé tekerjük fel, és enyhén formáljuk kifli alakúra.
- Verjük fel a tojást. A kifliket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg őket a tojással, a tetjükre szórjuk rá a szezámmagot.
- Előmelegített sütőbe toljuk be.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6725
- Feltöltés dátuma: 2011. november 12.
Ajánló
Le kellene fojtani valamivel, mi? Naugyemegmondtam. Jófajta 4-5 csillagos konyak illik hozzá. Nekem megint van, hehe...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Golden Bakery (ejtsd: le…., ezt már régóta el akartam játszani… muhahahha) Fényes ceremónia keretében idén is átadják a Golden Bakery díjakat, melyen ebben az évben sz(ez)ámos híresség megjelenik. Lássuk, kiket is láthatunk. Itt lesz a mostanában elég egyhangú Zsem-Le, aki valljuk meg, manapság egy felfújt hólyagként tengeti az életét. Aztán látható lesz Bagu-Ette, aki a korához képest ugyan jól néz ki, de azért a kenyere javát már megette… , valamint végre látható lesz a régi fényében tündöklő, nemesi családból származó Vayas Keefli, egy merőben újszerű ruhában, vagy inkább nevezhetjük ezt egy új divatirányzatnak is, hiszen ismerve a rajongókat, biztosan állíthatjuk, hogy lesznek követői ennek a stílusnak, ráadásul nemcsak a külső változott, hanem a belbecs is. Mi is ez. Ez egy olyan vajas, sós, vagy akár édes kifli recept, ami sütéssel együtt 30 perc, és tuti befutó. Ha a csajodat akarod elkápráztatni, vagy a pohár (üveg) mellé kellene egy jófajta korcsolya, vagy egyszerűen a parti adott, a pia is megvan, csak nem tudod, hogy mit „csapass szét” egy kis alkohollal, akkor ezt, apám, ne keress tovább, megtaláltad. Ezt még gyerekkoromban hallottam. Egy haveri társasággal nyaraltunk Igalon (földrajzból üljleegyes-ek, vagy guglmepszből alulintonáltak kedvéért ez a település Magyarországon van, félúton Balatonföldvár és Kaposvár között), ahol a szomszéd néni, aki kb. 70 éves volt, minden reggel sütött nekünk. Nekem annyira bejött (nem, nem a néni, te állat), hogy addig nyavalyogtam neki, míg végül megosztotta a receptjét. Várj nem, nem úgy osztotta meg... netvitéz. Ez fb előtt 14 évvel volt, azaz fészbúk előtt, kb. 1990 körül, úgyhogy akkor ahhoz, hogy megosszanak velünk vmit, el kellett menni érte. Igen, a lábunkkal. Ez az a testrészed, ami zsibbad, amikor naponta egyszer felállsz a gép elől. Na, ennek a néninek a receptjét gondoltam tovább. Egy pohárba önts 4 dl tejet, mikróban langyísd meg, majd kavarj el benne 1 nem púpozott, azaz csapott evőkanál barnacukrot, és morzsolj bele 3 dkg élesztőt (vagy egy csomag instant is ok), hagyd felfutni. Közben egy nagyobb keverőtálba szitálj bele 50 dkg finomlisztet és dobj utána 1 ek sót (ha édes tésztát készítesz, akkor sóból csak egy csipet kell). Keverd el, öntsd hozzá az élesztős-tejes gusztustalanságot, majd gyúrd össze. Olvassz fel a mikróban 5-6 dkg jó minőségű teavajat (de semmiképpen sem margarint), és öntsd hozzá a tésztához. Na, most alaposan gyúrd homogén anyaggá az egészet, nem kell sokáig, csak amíg elválik az edény falától, és ruganyos lesz (ilyen medicinlabda jellegű), kb. 5 perc. Vágd fel a tésztát 5 egyenlő részre, ezekből formázz zsemléket. Igen, jól van, ügyes vagy, kérdezd meg, de a válasz igen. A pékáruevolúcióelmélet első tétele alapján a kifli zsömléből lesz. Fogd a gyúródeszkát, lisztezd be és az egyik zsemlét, nyújtsd ki 4 mm vastagra, kör alakúra, így egy kb.25 cm átmérőjű tésztát kapsz. Na, most jön egy kis okosság. Nézz körül a hűtőben, kertben, kamrában, egyéb helyiségben is lehet, de annak semmi értelme. Készíts elő 5 különböző dolgot, amit szívesen viszontlátnál a kiflikben. Pl. reszelt sajt, serrano sonka, kolbász, újhagyma, reszelt répa, stb. (ha édes, akkor csoki, túró, lekvár, kakaó, dió+cukor, vagy mák+cukor, stb) Fogd mondjuk a reszelt sajtot, terítsd be vele a kinyújtott tésztát, és egy éles késsel, pizzavágóval, szeleteld fel, mint a tortát vagy pizzát, 8 egyenlő szeletre (ezt minden cipóval és betéttel ugyan így csináld majd meg). Fogj egy nagy tepsit, dobj bele zsírpapírt. A kis tortaszelet formájú részeket kívülről, a szélesebbik részéről indulva tekergesd fel, kicsit formázd ívesre, és rakosgasd őket a tepsibe, úgy, hogy maradjon közöttük min. 3 cm hely. Pihenjetek 15 percet, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fogj egy tojást, verd fel, mint hajnalirészegember a szomszédot. (én csak hallottam, hogy van ilyen, vagy legalábbis valaki már látott ilyen embert, és az mesélte) Kenegesd meg vele a kifliket. Lehet bonyolítani a tetejét szezámmaggal, napraforgómaggal, sajttal, de ha nem, nem. Betolod a sütőbe és sütöd őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Ilyen egzotikus mesztic színű a megfelelő. Kb 15 perc. Kiszeded, megeszed.