Vadas nyúlgerinc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gabó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az alapléhez
-
250g nyúlhús340 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
A mártáshoz
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
150g kenyér411 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13g víz0 kcal
Összesen
1115
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az alapléhez
-
1000g nyúlhús1360 kcal
-
680g sárgarépa248 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
A mártáshoz
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
600g kenyér1644 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
4455
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az alapléhez
-
32g nyúlhús43 kcal
-
21.7g sárgarépa8 kcal
-
5.8g fehérrépa4 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
A mártáshoz
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
6.4g tejföl13 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
19.2g kenyér53 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1.6g víz0 kcal
Összesen
142
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 74.8 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 266 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2968.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 362 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 927 mg
-
Nátrium 1383 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.7 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 509 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1364 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 229 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 12551 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 585 micro
Összesen
1115
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 299.4 g
Zsír
-
Összesen 151 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 1062 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11873 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 480 mg
-
Kálcium 1448 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 623 mg
-
Foszfor 3708 mg
-
Nátrium 5531 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 467 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 2036.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5457 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 73 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 115 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 918 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 397 micro
-
α-karotin 21043 micro
-
β-karotin 50204 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 2341 micro
Összesen
4455
kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 673 micro
-
β-karotin 1605 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
Az alapléhez
-
4 nagy db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 db babérlevél
-
1 db leveskocka
A mártáshoz
A zsemlegombóchoz
-
1 ek sertészsír
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
-
2 db tojás
-
0.5 dl víz
Elkészítés
Az alapléhez
- Tisztítsuk meg a zöldségeket, daraboljuk fel a húst.
- Egy fazékba tesszük az apróra vágott, megmosott nyúlgerincet (vagy más húst).
- Rátesszük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, a borsot, a babérlevelet, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sót nem teszünk még bele (én csak 1 húsleves kockát szoktam).
- Főzési idő a hústól függ, kb 1-1,5 óra alatt általában bármelyik hús megpuhul. Ha vadhúsból készítjük, ajánlatos pácolni előző nap a húst, így finomabb is és hamarabb megfő.
- Míg a leves fő 10-12 szelet kenyeret, vagy szikkadt zsemlét 1x1 cm-es kockára vágunk.
- Serpenyőben kevés olajat hevítünk (kb fél dl), ebbe dobjuk a zsemlekockákat és szép pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
- A zsemlekockára ráütjük a tojást, megszórjuk 4-5 ek liszttel, csipet sóval, és "nokedli tésztává" dolgozzuk össze. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Lobogó, sós vízbe vizes kanállal beleszaggatjuk, és a forrástól számított kb 10 perc alatt készre főzzük.
- Ha a levesünk kész, a hús puha, kiszedjük a husokat, leszűrjük a zöldségeket, eltávolítjuk a babérleveleket.
- Egy fej apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, rátesszük a zöldségeket és összeforraljuk. Keveset öntünk a levesből és összeturmixoljuk. Megszórjuk 1 púpozott ek liszttel, teszünk rá sót, 1 ek cukrot, és 1,5 ek citromlevet. Szükség szerint higítjuk még levessel, teszünk bele bő 2 dl tejfölt, és 1 ek-nyi mustárt is.
- Ha megfelelő állagú és ízű a mártásunk, visszatesszük bele a husokat, és összeforraljuk.
- Köretként zsemlegombóc helyett főtt tésztával is tálalhatjuk.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 38646
- Feltöltés dátuma: 2012. január 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gabó
4 recept
Nálunk a vadas nyúlgerinc egyik kedvenc vasárnapi ebéd, mondhatni az "olcsón készíthető" kategóriába tartozik, hiszen a nyúlhús "saját tenyésztés". Bár ahogy sok receptnél is olvasható, a hús bármi lehet: bármilyen zuza, sertés - marha -, vadhús is. A szósz adja az ízt.