r
Nosalty Logó

Vadas nyúlgerinc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabó
Vadas nyúlgerinc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 1115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 4455 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 142 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.8 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    266 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2968.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    362 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    927 mg
  • Nátrium
    1383 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    509 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1364 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    229 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12551 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    585 micro
Összesen 1115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    299.4 g

Zsír

  • Összesen
    151 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1062 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11873 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    480 mg
  • Kálcium
    1448 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    623 mg
  • Foszfor
    3708 mg
  • Nátrium
    5531 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467 g
  • Cukor
    96 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2036.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5457 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    73 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    115 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    918 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    21043 micro
  • β-karotin
    50204 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    2341 micro
Összesen 4455 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    379.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    673 micro
  • β-karotin
    1605 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

Az alapléhez

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, daraboljuk fel a húst.
  2. Egy fazékba tesszük az apróra vágott, megmosott nyúlgerincet (vagy más húst).
  3. Rátesszük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, a borsot, a babérlevelet, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sót nem teszünk még bele (én csak 1 húsleves kockát szoktam).
  4. Főzési idő a hústól függ, kb 1-1,5 óra alatt általában bármelyik hús megpuhul. Ha vadhúsból készítjük, ajánlatos pácolni előző nap a húst, így finomabb is és hamarabb megfő.
  5. Míg a leves fő 10-12 szelet kenyeret, vagy szikkadt zsemlét 1x1 cm-es kockára vágunk.
  6. Serpenyőben kevés olajat hevítünk (kb fél dl), ebbe dobjuk a zsemlekockákat és szép pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  7. A zsemlekockára ráütjük a tojást, megszórjuk 4-5 ek liszttel, csipet sóval, és "nokedli tésztává" dolgozzuk össze. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy összeálljon. Lobogó, sós vízbe vizes kanállal beleszaggatjuk, és a forrástól számított kb 10 perc alatt készre főzzük.
  8. Ha a levesünk kész, a hús puha, kiszedjük a husokat, leszűrjük a zöldségeket, eltávolítjuk a babérleveleket.
  9. Egy fej apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinsztelünk, rátesszük a zöldségeket és összeforraljuk. Keveset öntünk a levesből és összeturmixoljuk. Megszórjuk 1 púpozott ek liszttel, teszünk rá sót, 1 ek cukrot, és 1,5 ek citromlevet. Szükség szerint higítjuk még levessel, teszünk bele bő 2 dl tejfölt, és 1 ek-nyi mustárt is.
  10. Ha megfelelő állagú és ízű a mártásunk, visszatesszük bele a husokat, és összeforraljuk.
  11. Köretként zsemlegombóc helyett főtt tésztával is tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 38646
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a vadas nyúlgerinc egyik kedvenc vasárnapi ebéd, mondhatni az "olcsón készíthető" kategóriába tartozik, hiszen a nyúlhús "saját tenyésztés". Bár ahogy sok receptnél is olvasható, a hús bármi lehet: bármilyen zuza, sertés - marha -, vadhús is. A szósz adja az ízt.

Hozzávalók

Az alapléhez

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...