r
Nosalty Logó

Ünnepi csokoládés fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Ünnepi csokoládés fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 8434 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.8 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    364 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 844 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.2 g

Zsír

  • Összesen
    557.9 g
  • Telített zsírsav
    322 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5029.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    790 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    761 mg
  • Foszfor
    1991 mg
  • Nátrium
    1253 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    778.4 g
  • Cukor
    591 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    547.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3642 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    330 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    993 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3574 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    831 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1629 micro
Összesen 8434 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 412 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Összeállítás

Elkészítés

Piskóta

  1. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit, a sütőt pedig előmelegítjük 170°C-ra.
  2. A tojások sárgáját a cukor 3/4-ével és vaníliás cukorral habosra keverjük, nagyjából fehéredésig.
  3. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval és a cukor maradék 1/4-ével, majd kemény habbá verjük.
  4. Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal elkezdjük hozzákeverni a tojássárgákat.
  5. Majd további lassú keverés mellett hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet is, és határozott mozdulatokkal simára keverjük a tésztát
  6. A sütőpapíron szétterítjük a masszát, szögletesre kenjük. Fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el.
  7. Előmelegített 170°C-os sütőben, hőségkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Ha kisült, még langyosan fordítsuk át egy másik papírra, és húzzuk le az aljáról, amin sült. Végül a papírral együtt tekerjük el, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

  1. A krémhez gőz fölött olvasszuk össze, sima, egynemű állagúra a csokoládét, a vajat, a tejszín és a porcukrot.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd robotképpel habosítsuk ki. (Ha netán kissé kicsapódna, kakaóporral tudjuk korrigálni az állagát.)

Összeállítás

  1. Összeállításhoz tekerjük le a piskótát, egyenletesen kenjük el rajta a krém kétharmad részét, majd ismét csavarjuk fel. Majd a maradék krémmel vonjuk be. Hűtés előtt vékony csokoládélapokból készített "kéreggel" vonjuk be (vagy akár recés kártyával csíkozzuk be).
  2. Hogy még hatásosabb legyen a fatörzsünk, tálalás előtt kis marcipánból készült gombákkal, levelekkel, bogyókkal, díszítjük, illetve megszórjuk porcukorral is.
  3. Egy bő órára a hűtőben dermesztjük. Amint kihűlt, szeletelhetjük is!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 17780
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 11.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Ünnepi csokoládés fatörzs
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém. Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel mindenkinek megvan a "saját eredeti" receptje, ezért mi is bemutatjuk az „eredeti, hamisítatlan karácsonyi fatörzstortánkat.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...