Ünnepi csokoládés fatörzs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
33g tojás42 kcal
-
16g finomliszt58 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
45g étcsokoládé246 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
-
12g porcukor46 kcal
Összeállítás
Összesen
844
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
450g étcsokoládé2457 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
120g porcukor464 kcal
Összeállítás
Összesen
8434
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
Piskóta
-
16.1g tojás20 kcal
-
7.8g finomliszt28 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
21.9g étcsokoládé120 kcal
-
14.6g vaj105 kcal
-
19.5g habtejszín57 kcal
-
5.8g porcukor23 kcal
Összeállítás
Összesen
412
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 55.8 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 221 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 503 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.8 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 364 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 357 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
Összesen
844
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.2 g
Zsír
-
Összesen 557.9 g
-
Telített zsírsav 322 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 160 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 2205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5029.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 790 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 761 mg
-
Foszfor 1991 mg
-
Nátrium 1253 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 778.4 g
-
Cukor 591 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 547.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3642 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 203 micro
-
Kolin: 993 mg
-
Retinol - A vitamin: 3574 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 831 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1629 micro
Összesen
8434
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 245.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
412
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tk szódabikarbóna
-
1 csipet só
Krém
-
450 g étcsokoládé
-
300 g vaj
-
4 dl habtejszín
-
120 g porcukor
Összeállítás
Elkészítés
Piskóta
- Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit, a sütőt pedig előmelegítjük 170°C-ra.
- A tojások sárgáját a cukor 3/4-ével és vaníliás cukorral habosra keverjük, nagyjából fehéredésig.
- A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval és a cukor maradék 1/4-ével, majd kemény habbá verjük.
- Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal elkezdjük hozzákeverni a tojássárgákat.
- Majd további lassú keverés mellett hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet is, és határozott mozdulatokkal simára keverjük a tésztát
- A sütőpapíron szétterítjük a masszát, szögletesre kenjük. Fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el.
- Előmelegített 170°C-os sütőben, hőségkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha kisült, még langyosan fordítsuk át egy másik papírra, és húzzuk le az aljáról, amin sült. Végül a papírral együtt tekerjük el, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém
- A krémhez gőz fölött olvasszuk össze, sima, egynemű állagúra a csokoládét, a vajat, a tejszín és a porcukrot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd robotképpel habosítsuk ki. (Ha netán kissé kicsapódna, kakaóporral tudjuk korrigálni az állagát.)
Összeállítás
- Összeállításhoz tekerjük le a piskótát, egyenletesen kenjük el rajta a krém kétharmad részét, majd ismét csavarjuk fel. Majd a maradék krémmel vonjuk be. Hűtés előtt vékony csokoládélapokból készített "kéreggel" vonjuk be (vagy akár recés kártyával csíkozzuk be).
- Hogy még hatásosabb legyen a fatörzsünk, tálalás előtt kis marcipánból készült gombákkal, levelekkel, bogyókkal, díszítjük, illetve megszórjuk porcukorral is.
- Egy bő órára a hűtőben dermesztjük. Amint kihűlt, szeletelhetjük is!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 127
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 17780
- Feltöltés dátuma: 2019. december 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém. Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel mindenkinek megvan a "saját eredeti" receptje, ezért mi is bemutatjuk az „eredeti, hamisítatlan karácsonyi fatörzstortánkat.