r
Nosalty Logó

Túrógombócok

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Túrógombócok
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 692 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1382 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.9 g

Zsír

  • Összesen
    40.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1642.9 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    413 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    182.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 692 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.9 g

Zsír

  • Összesen
    80.4 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    312 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3285.8 g
  • Cink
    652 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    523 mg
  • Vas
    504 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    827 mg
  • Nátrium
    632 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.8 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    365.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 1382 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.6 g
  • Cink
    105 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    81 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    48 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 221 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A túrót egy villával összetörjük, majd hozzátesszük a tojást, a cukrokat és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával kézzel könnyen formázható masszát készítsünk. Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. Ezt követően vizes kézzel ízlés szerinti méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben szét fog főni! Egy közepes edényben enyhén sós vizet forralunk. Az enyhén forrásban lévő vízben 1-2 részletben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek, ezután a kicsi gombócokat 3-5 percig, a nagyokat 8-10 percig kell főznünk.
  3. Ezalatt egy arra megfelelő edényben 1 ek zsírt olvasztunk, és közepes lángon megpirítjuk rajta a panírmorzsát. Ha kezd barnulni, lekapcsolhatjuk, mert a folyamat végén igen gyorsan készre pirul. A tejfölt krémesre keverjük a megmaradt vaníliás cukorral.
  4. A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a pirított prézliben. Az édes tejföllel meglocsolva ízlés szerint még egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk, s a prézlivel díszíthetjük a kész tur(b)ógombócokat.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7136
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 27.

Ajánló

Hidegen-melegen is nagyon finom. Jómagam rengeteg tejföllel szeretem, míg alföldi és tiszántúli barátaim kizárólagosan tejföl nélkül, sok fahéjas porcukorral eszik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban általában tutira ment édesanyám, így határozott tartással rendelkező, katonás, kemény gombócok készültek. Való igaz, hogy nem könnyű eltalálni az igazán megfelelő állagot az alapanyagok összedolgozásánál, és főzés közben is széteshet, de a puha gombócok megérik az odafigyelést. Ha a legpuhább gombóc a cél, akkor első körben csak 1-2 gombócot engedjünk a vízbe, és inkább ezek essenek szét, hiszen kevés búzadarával vagy darált keksszel gyorsan javíthatjuk a masszát, és a többi már tuti jó lesz. Sokféle túró túlzottan vizes, ezekhez több búzadara kell, néha annyi, hogy a végén domináns lesz az ételben, és ezzel elrontja. Egyszer megpróbáltam a darált kekszet, és bevált, merem ajánlani.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...