Túrógombócok
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
125g tehéntúró184 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
19 kcal
-
6g búzadara22 kcal
-
15g kekszmorzsa63 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g tehéntúró368 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
30g kekszmorzsa126 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
40.1g tehéntúró59 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
1.6g vaníliás cukor6 kcal
-
1.9g búzadara7 kcal
-
4.8g kekszmorzsa20 kcal
-
2.4g sertészsír22 kcal
-
8g zsemlemorzsa32 kcal
-
0g só0 kcal
-
32.1g tejföl63 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.9 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1642.9 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 261 mg
-
Vas 252 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 413 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 182.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.9 g
Zsír
-
Összesen 80.4 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 312 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3285.8 g
-
Cink 652 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 523 mg
-
Vas 504 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 827 mg
-
Nátrium 632 mg
-
Réz 25 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.8 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 365.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 195 mg
-
Retinol - A vitamin: 319 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 526.6 g
-
Cink 105 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 81 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 48 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
-
25 dkg tehéntúró
-
1 db tojás
-
1 teáskanál porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 evőkanál búzadara
-
1 ek sertészsír
-
1 csipet só
-
200 g tejföl
Elkészítés
- A túrót egy villával összetörjük, majd hozzátesszük a tojást, a cukrokat és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával kézzel könnyen formázható masszát készítsünk. Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.
- Ezt követően vizes kézzel ízlés szerinti méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben szét fog főni! Egy közepes edényben enyhén sós vizet forralunk. Az enyhén forrásban lévő vízben 1-2 részletben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek, ezután a kicsi gombócokat 3-5 percig, a nagyokat 8-10 percig kell főznünk.
- Ezalatt egy arra megfelelő edényben 1 ek zsírt olvasztunk, és közepes lángon megpirítjuk rajta a panírmorzsát. Ha kezd barnulni, lekapcsolhatjuk, mert a folyamat végén igen gyorsan készre pirul. A tejfölt krémesre keverjük a megmaradt vaníliás cukorral.
- A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a pirított prézliben. Az édes tejföllel meglocsolva ízlés szerint még egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk, s a prézlivel díszíthetjük a kész tur(b)ógombócokat.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 7118
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 27.
Ajánló
Hidegen-melegen is nagyon finom. Jómagam rengeteg tejföllel szeretem, míg alföldi és tiszántúli barátaim kizárólagosan tejföl nélkül, sok fahéjas porcukorral eszik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Gyerekkoromban általában tutira ment édesanyám, így határozott tartással rendelkező, katonás, kemény gombócok készültek. Való igaz, hogy nem könnyű eltalálni az igazán megfelelő állagot az alapanyagok összedolgozásánál, és főzés közben is széteshet, de a puha gombócok megérik az odafigyelést. Ha a legpuhább gombóc a cél, akkor első körben csak 1-2 gombócot engedjünk a vízbe, és inkább ezek essenek szét, hiszen kevés búzadarával vagy darált keksszel gyorsan javíthatjuk a masszát, és a többi már tuti jó lesz. Sokféle túró túlzottan vizes, ezekhez több búzadara kell, néha annyi, hogy a végén domináns lesz az ételben, és ezzel elrontja. Egyszer megpróbáltam a darált kekszet, és bevált, merem ajánlani.