Török töltött padlizsán Baklavira konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
A padlizsánhoz
-
420g padlizsán100 kcal
-
150g darált marhahús213 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
13 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
50g paradicsom9 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
Összesen
448
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
A padlizsánhoz
-
840g padlizsán200 kcal
-
300g darált marhahús426 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
26 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
100g paradicsom18 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
Összesen
898
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
A padlizsánhoz
-
42.6g padlizsán10 kcal
-
15.2g darált marhahús22 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
20.3g paradicsom4 kcal
-
1.6g sűrített paradicsom1 kcal
-
5.1g paprika1 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A díszítéshez
-
5.1g paradicsom1 kcal
-
2.5g zöldpaprika0 kcal
Összesen
47
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.1 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1014.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 529 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 841 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 412 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 270 micro
-
β-karotin 2588 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 11035 micro
-
Lut-zea 1914 micro
Összesen
448
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.2 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2028.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 256 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1058 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.3 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1681.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 454 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 260 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 823 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 369 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 540 micro
-
β-karotin 5176 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 22069 micro
-
Lut-zea 3829 micro
Összesen
898
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 85.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 262 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1118 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
47
kcal
Hozzávalók
A padlizsánhoz
-
3 kis db padlizsán
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
40 dkg paradicsom
-
2 ek sűrített paradicsom
-
1 db paprika
-
1 csokor petrezselyem
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A díszítéshez
-
1 db paradicsom
-
0.5 db zöldpaprika
Elkészítés
A padlizsánhoz
- Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét).
- Leöblítjük vízzel a padlizsánokat, egy hőálló tálba egymás mellé helyezzük, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.
- Eközben a vöröshagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk, és kis olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát.
- Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük ízlés szerint. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákavarjuk a darált húsos töltelékhez.
- Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből (a sütőt még nem kapcsoljuk ki), egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket (vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a padlizsán héját), és egy kicsit hűlni hagyjuk.
- Végül beletöltjük a kész darált húst, vékony cikkekre vágott paprikával, paradicsommal díszítjük, és visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön.
- Melegen tálaljuk. Bulgurral vagy fokhagymás joghurtos öntettel is tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét. Nekem ez az egyik kedvenc török padlizsános ételem.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 284
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 32519
- Feltöltés dátuma: 2012. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A karnıyarık török szó eredetileg "felvágott hasat" jelent. Egész Törökországban közkedvelt ételnek számít, ahogyan maga a padlizsán is. Legalább 100 féle különböző török recept létezik a padlizsán felhasználására. A hozzávalók és a készítési mód alapján nagy valószínűséggel Törökország délkeleti-keleti részéről származik ez a recept. A töltelék vöröshagymával, fokhagymával, borssal, paradicsommal, friss petrezselyemmel és darált hússal (eredetileg bárányhússal) készül. A karnıyarık egyik ismert változata az imam bayaldı, annyi különbséggel, hogy az utóbbiban nem található hús és azt hideg előételként, meze-ként tálalják, míg a karnıyarık -ot alapvetően melegen.