r
Nosalty Logó

Török Ramadan pide - Ramazan pidesi

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Török Ramadan pide - Ramazan pidesi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 878 kcal
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 2633 kcal
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 237 kcal
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2096.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    1505 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 878 kcal
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6288.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    634 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    771 mg
  • Nátrium
    4514 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    489.5 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    229 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 2633 kcal
  • 12% Fehérje
  • 72% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    408 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 237 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Keverjük össze a száraz élesztőt, a cukrot és 1/4 csésze meleg tejet egy kistálban. Keverjük el jól, hogy az élesztő felolvadjon.Fedjük le a tálat, tegyüt félre, és hagyjuk pihenni kb. 15 percig.
  2. 15 perc után a lisztet és a sót tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a pezsgő élesztőt és 1,5 csésze langyos tejet a liszthez. Dolgozzuk jól össze, majd enyhén lisztezett asztalon gyúrjuk kb. 10 percig, addig amíg sima nem lesz a tészta. (Én a dagasztás elején robotgéppel dolgoztam és csak utána váltottam kézi gyúrásra.)
  3. Amikor a tészta készen van, kenjünk ki 1 ek olívaolajjal egy tiszta tálat, helyezzük bele a tésztát, majd kézzel kenjünk be a tésztát is egy kis olívaolajjal.Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és 1-1,5 óráig pihentessük, amíg kétszeresére nem kel a tészta.
  4. Kelesztés után enyhén lisztes felületre ismét kivesszük a tésztát, és a kezünkkel kinyomjuk belőle a levegőt. Egy késsel vágjuk ketté a tésztát, gyúrjuk labda formára mindkettőt, ismét fedjük le egy konyharuhával, és még 15 percig pihentessük.
  5. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, majd helyezzük rá a tésztát. A tenyerünkkel lapítsuk ki őket, majd a mutatóujjunkkal nyomkodjuk teli a tésztát.Finoman verjük fel a máz hozzávalóit egy kis tálkában, kenjünk be vele a tészták tetejét, szórjuk meg fekete vagy hagyományos szezámmaggal és fedjük le megint egy konyharuhával. 35-40 percre tegyük meleg helyre.
  6. Melegítsük elő a sütőt230°C-ra és tegyünk egy hőálló tálba vizet. A tálat helyezzük a sütő aljára, a tepsit pedig a sütő középső rácsára. Kb. 8-10 percig süssük a pidéket, amíg szép aranybarnára sülnek. Vegyük ki a pidéket egy tiszta konyharuhára, hogy egy kicsit hűljenek. Melegen tálaljuk.
  7. Afiyet olsun!
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 9008
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A tavalyi törökországi nyaralásunk alatt estem szerelembe a török kenyérbe (ekmek). Nem emlékszem már hányféle kenyeret kóstoltunk, de akárhol is ettünk, nem számít, hogy egy kisebb étteremnél álltunk meg az út mellett, vagy épp Istanbul egyik divatos éttermében vacsoráztunk, kenyeret (főként vajjal) mindenütt szolgáltak fel, amíg vártunk a megrendelt ételek felszolgálására.   A kenyér a török konyha és háztartások alapkelléke. Általában egy nap két, három, főként reggel és este alkalommal sütik a pékek, így a nap bármely szakában lehet friss, ropogós kenyeret venni.   Biztos vagyok benne, hogy nem láttál és kóstoltál a török kenyérhez hasonlót, ha még nem jártál Törökországban. Mindenki által szeretett, szegény és gazdag, egyszerű és kifinomult ember, kivétel nélkül. Minden környéken, szinte minden sarkon található egy pékség, amely készíti a híres aranybarnára sütött, ropogós kenyereket, az utcát betöltve ellenállhatatlan illatával. Istanbulban tavaly egy barátunknál laktunk, akinek a lakása alatt közvetlenül egy pékség volt, így az ott tartózkodásunk alatt minden reggel a friss kenyér illatára ébredtünk. Nem tudok elképzelni ennél csodásabb dolgot.

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek