Török Ramadan pide - Ramazan pidesi
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
147g tej82 kcal
-
8 kcal
-
4g só0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
A mázhoz
-
7g tojássárgája21 kcal
-
3g tej2 kcal
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
440g tej246 kcal
-
23 kcal
-
11g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A mázhoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
54.2g finomliszt197 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
39.8g tej22 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
A mázhoz
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0.9g tej1 kcal
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2096.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 257 mg
-
Nátrium 1505 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.5 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6288.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 634 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 771 mg
-
Nátrium 4514 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.5 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 82.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 229 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 327 micro
- 12% Fehérje
- 72% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 568.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 408 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
1 ek cukor
-
4.4 dl tej
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 ek só
-
1 ek olívaolaj
A mázhoz
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Keverjük össze a száraz élesztőt, a cukrot és 1/4 csésze meleg tejet egy kistálban. Keverjük el jól, hogy az élesztő felolvadjon.Fedjük le a tálat, tegyüt félre, és hagyjuk pihenni kb. 15 percig.
- 15 perc után a lisztet és a sót tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a pezsgő élesztőt és 1,5 csésze langyos tejet a liszthez. Dolgozzuk jól össze, majd enyhén lisztezett asztalon gyúrjuk kb. 10 percig, addig amíg sima nem lesz a tészta. (Én a dagasztás elején robotgéppel dolgoztam és csak utána váltottam kézi gyúrásra.)
- Amikor a tészta készen van, kenjünk ki 1 ek olívaolajjal egy tiszta tálat, helyezzük bele a tésztát, majd kézzel kenjünk be a tésztát is egy kis olívaolajjal.Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és 1-1,5 óráig pihentessük, amíg kétszeresére nem kel a tészta.
- Kelesztés után enyhén lisztes felületre ismét kivesszük a tésztát, és a kezünkkel kinyomjuk belőle a levegőt. Egy késsel vágjuk ketté a tésztát, gyúrjuk labda formára mindkettőt, ismét fedjük le egy konyharuhával, és még 15 percig pihentessük.
- Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, majd helyezzük rá a tésztát. A tenyerünkkel lapítsuk ki őket, majd a mutatóujjunkkal nyomkodjuk teli a tésztát.Finoman verjük fel a máz hozzávalóit egy kis tálkában, kenjünk be vele a tészták tetejét, szórjuk meg fekete vagy hagyományos szezámmaggal és fedjük le megint egy konyharuhával. 35-40 percre tegyük meleg helyre.
- Melegítsük elő a sütőt230°C-ra és tegyünk egy hőálló tálba vizet. A tálat helyezzük a sütő aljára, a tepsit pedig a sütő középső rácsára. Kb. 8-10 percig süssük a pidéket, amíg szép aranybarnára sülnek. Vegyük ki a pidéket egy tiszta konyharuhára, hogy egy kicsit hűljenek. Melegen tálaljuk.
- Afiyet olsun!
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 9008
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A tavalyi törökországi nyaralásunk alatt estem szerelembe a török kenyérbe (ekmek). Nem emlékszem már hányféle kenyeret kóstoltunk, de akárhol is ettünk, nem számít, hogy egy kisebb étteremnél álltunk meg az út mellett, vagy épp Istanbul egyik divatos éttermében vacsoráztunk, kenyeret (főként vajjal) mindenütt szolgáltak fel, amíg vártunk a megrendelt ételek felszolgálására. A kenyér a török konyha és háztartások alapkelléke. Általában egy nap két, három, főként reggel és este alkalommal sütik a pékek, így a nap bármely szakában lehet friss, ropogós kenyeret venni. Biztos vagyok benne, hogy nem láttál és kóstoltál a török kenyérhez hasonlót, ha még nem jártál Törökországban. Mindenki által szeretett, szegény és gazdag, egyszerű és kifinomult ember, kivétel nélkül. Minden környéken, szinte minden sarkon található egy pékség, amely készíti a híres aranybarnára sütött, ropogós kenyereket, az utcát betöltve ellenállhatatlan illatával. Istanbulban tavaly egy barátunknál laktunk, akinek a lakása alatt közvetlenül egy pékség volt, így az ott tartózkodásunk alatt minden reggel a friss kenyér illatára ébredtünk. Nem tudok elképzelni ennél csodásabb dolgot.