Török güvecs
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g csirkecomb223 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
200g padlizsán48 kcal
-
100g cukkini16 kcal
-
80g gomba17 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
7 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
125g víz0 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
400g csirkecomb445 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
160g gomba34 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
13 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
125g fehérbor103 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
19.4g csirkecomb22 kcal
-
4.8g paradicsom1 kcal
-
4.8g paprika1 kcal
-
4.8g burgonya3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
19.4g padlizsán5 kcal
-
9.7g cukkini2 kcal
-
7.8g gomba2 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0.8g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
12.1g víz0 kcal
-
6.1g fehérbor5 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 788.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 406 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 784.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 691 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 3588 micro
-
Lut-zea 2557 micro
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 51.7 g
Zsír
-
Összesen 52 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1577.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 812 mg
-
Nátrium 257 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1569.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 312 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 241 micro
-
Kolin: 207 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 123 micro
-
β-karotin 1383 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 7175 micro
-
Lut-zea 5115 micro
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 76.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 348 micro
-
Lut-zea 248 micro
Hozzávalók
-
1 db paradicsom
-
1 db paprika
-
1 db burgonya
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db padlizsán
-
1 db cukkini
-
5 közepes db gomba
-
1 ek sűrített paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
- A zöldségeket és a húst közel azonos méretű, nagyobb kockákra vágjuk (össze fognak sülni).
- A güvecset (fedeles agyagedény) jó alaposan kivajazzuk.
- A sűrített paradicsomot elkeverjük a pohár vízben, vagy alaplében.
- Először a húst a güvecs aljára helyezzük.
- A hús után a zöldségek következnek, rétegesen. Minden egyes réteget sózunk, borsozunk, és megszórjuk kakukkfűvel.
- A sűrített paradicsomos vizet a borral együtt a zöldségekre öntjük, majd a vajat is kisebb kockákra vágra a zöldségek tetején elrendezzük.
- A güvecsre rátesszük a tetejét, esetleg fóliával (is) befedjük és200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra állítva további 80 percenkeresztül sütjük anélkül, hogy a tetőt felemelnénk.
- Az elkészült güvecset petrezselyemzölddel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 9602
- Feltöltés dátuma: 2012. december 11.
Ajánló
Egy másik variációja, amikor nagy lángon először a tűzhelyen a güvecsben megpirítjuk a húst, majd vele együtt a hagymát, kicsit a zöldségeket, teszünk bele 1 ek. sűrített paradicsomot majd a többi zöldséget és így főzzük egy órán keresztül a tűzhelyen a saját levében, fedővel természetesen. Majd ezután teszünk rá fóliát. a güvecs tetejét és forró sütőben további 45 percet főzzük, ezután levesszük a tetejét és további 15 percig főzzük, hogy kicsit piruljanak a hozzávalók.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A güvecs eredetileg török étel, a szerbeknél készített gyuvecs is a törökök hatására jutott el arra a vidékre. Nálunk, Törökországban millió változata létezik: lehet csak zöldségekkel készíteni, tenger gyümölcseivel és egyszerre többféle hússal is. Mi azért is szeretjük, mert nagyon egyszerű és változatos. Az edényt is és a benne készült ételt is güvecsnek hívják. Lehet az alapanyagokat egyszemélyes güvecsekbe tölteni, majd ha kész, egy tányérra borítva tálalni.