r
Nosalty Logó

Török gözleme

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Török gözleme
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 611 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 2443 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 204 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1292.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    150 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1015 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2217 micro
Összesen 611 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.3 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5170.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1149 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    1247 mg
  • Nátrium
    2362 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    600 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    588 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    367 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    489 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4058 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8869 micro
Összesen 2443 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    740 micro
Összesen 204 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttajuk a cukorral és kevés langyos vízzel.
  2. Mikor szép habos az élesztő, összekeverjük a liszttel, 2 ek olajjal, csipet sóval, és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagasztunk. Gépben is lehet dagasztani.
  3. A tésztát letakarva pihentetjük kb 1 óra hosszat, amíg duplájára nem kel.
  4. A megkelt tésztát négyfelé vágjuk és kis gombócokat formálunk.
  5. Ekkor közepes tűzre teszünk egy nagyobb méretű, vastag aljú serpenyőt, amit megkenünk olajjal.
  6. Egyesével dolgozunk a kis tészta-gombócokkal: az elsőt oválisra, kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
  7. A tészta egyik felére szórjuk az apróra vágott spenót egy negyedét, a negyed feta sajtot, picit sózzuk, borsozzuk és a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékre. Vizes kézzel belülről megkenjük a tészta szélét, és a széleket szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon majd kifolyni sütés közben.
  8. A félkör alakú tészta egyik oldalát a közepesen forró serpenyőben sütjük 3-5 percig.
  9. Mikor szép halványbarna az alsó fele, akkor megfordítjuk, és a tészta másik felét is ropogós aranybarnára sütjük.
  10. Forrón, cikkekre vágva, citromgerezdekkel tálaljuk: mindenki saját ízlése szerint csurrant-cseppent citromlevet a ropogós gözlemére. :) Jó étvágyat!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 380
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 67
  • Össznézettség: 50970
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 21.

Ajánló

Lehet teljes kiőrlésű liszttel is készíteni, úgy még egészségesebb és laktatóbb! Én dán fetát használok, mert kevésbé sós és krémesebb, mint a görög feta. Húsos, gombás variáció is lehetséges, de vigyázzunk, ne töltsük vastagra a gözlemét, mert akkor nem tud jól átsülni. Jobb a lapos, ropogós! A spenótot nem kell előre főzni, vagy párolni, szépen megfő a közepes tűzön és összeolvad a fetával. Kis étkűeknek 1 gözleme főételnek elég, de bármilyen leves mellé is kínálható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyik kedvenc ételem! Könnyű és mégis laktató. A feta és a spenót iz kombinációja fenséges... a krémes állagú feta olvad a forró, ropogós tészta alatt... a citromlé megdobja frissességgel és egészséges is. A spenóttal a citrom lúgosító hatású. Alacsony kalóriájú, tehát fogyókúrázóknak is ajánlom :) A képen 1 gözleme van két cikkre vágva, egy nagy tányéron. Ez a recept 4 gözlemére szól, de készíthetünk ugyanebből kisebb méretűeket is, akkor a tésztát 6 felé osztjuk. Talán a 6 ideálisabb is lenne, mert az én oválisaim több, mint 20 cm átmérőjűek lettek, mikor 1 mm-re nyújtottam őket. A kisebb méretűt könnyebb sütni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...