Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
75g tepertő568 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
5 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
5g fehérbor4 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
28g tojás35 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g tepertő2271 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
20g fehérbor16 kcal
-
100g tej56 kcal
-
11g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
110g tojás138 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
47.4g finomliszt173 kcal
-
23.7g tepertő179 kcal
-
4.7g sertészsír43 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
3.2g tejföl6 kcal
-
1.6g fehérbor1 kcal
-
7.9g tej4 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32 g
Zsír
-
Összesen 79.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1536.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 1121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.8 g
Zsír
-
Összesen 316.2 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 441 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6146.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 236 mg
-
Kálcium 307 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 941 mg
-
Nátrium 4482 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 205.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 141 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 597 micro
- 11% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
60 dkg finomliszt
-
30 dkg tepertő
-
6 dkg sertészsír
-
2 dkg friss élesztő
-
2 ek tejföl
-
2 ek fehérbor
-
1 dl tej
-
1 tk cukor
Elkészítés
- A cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral, a felfutott élesztővel és a sóval jól összedolgozzuk, ha szükséges adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet. A rétestésztához hasonló állagú tésztát kapunk, amelyet 20 percig pihentetünk.
- Amíg a tészta pihen, ledaráljuk a töpörtyűt. (Késes aprítót is használhatunk.)
- Ezt követően a tésztát 40 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, vékonyan rákenjük a darált töpörtyűt. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre majd félbe hajtjuk. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.
- Majd ismét nyújtófával lelapítjuk, három rétegűre hajtjuk és langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
- Ezt követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük. Vigyázzunk, nehogy az oldalára folyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 700
- Tegnapi nézettség: 220
- 7 napos nézettség: 1467
- Össznézettség: 467679
- Feltöltés dátuma: 2012. február 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A töpörtyűs pogácsáról dédnagymamám jut eszembe. Sokszor, sokféle pogácsát sütött. Nagy mestere volt a kelt tésztáknak. Sajnos nem maradtak tőle receptek, de a töpörtyűs pogácsát sikerült olyanra kikísérleteznem, amilyenre Ő sütötte. Kívül ropogósra, belül puhára, a tetején szétváló tésztakockákkal, amelyeket imádok egyenként letörölgetve majszolni:) A töpörtyűs pogácsa készítésének szezonja főleg a disznóvágási, illetve az azt követő időszakra tehető, de természetesen máskor is süthető. A töpörtyű ledarálva, vagy apróra vágva kerül a tésztába. Egyszerűbb változata, amikor a darált töpörtyűt a tésztához keverjük. A kicsit bonyolultabb, hajtogatott töpörtyűs pogácsát az alábbiak szerint készíthetjük. A recept először a Pécsi Borozó 2011 évi tavaszi számában jelent meg.