Töpörtyűs pogácsa 1954-ből
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
60g finomliszt218 kcal
-
16g tepertő121 kcal
-
20g disznózsír180 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
10g tej6 kcal
-
1g só0 kcal
-
16g tejföl32 kcal
-
11g tojás14 kcal
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
80g tepertő606 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
50g tej28 kcal
-
7g só0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
41.3g finomliszt150 kcal
-
11g tepertő83 kcal
-
13.8g disznózsír124 kcal
-
5.5g tojássárgája18 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
6.9g tej4 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g tejföl22 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 39.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 812 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 572 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.9 g
Zsír
-
Összesen 196.5 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 756 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4059.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 687 mg
-
Nátrium 2861 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 162.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 229 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 571 mg
-
Retinol - A vitamin: 323 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 738 micro
- 9% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 27 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 558.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
8 dkg tepertő
-
10 dkg disznózsír
-
2 db tojássárgája
-
1.5 dkg élesztő
-
0.5 dl tej
-
1 tk só
-
4 ek tejföl
Elkészítés
- 30 dkg lisztből, 8 dkg apróra vágott töpörtyűből, 10 dkg tiszta disznózsírból, 2 tojássárgájából, 1 1/2 dkg tejfelben (tejben) feloldott élesztőből és egy csapott tk sóból tésztát gyúrunk. A tejfel annyi legyen, hogy a rétestésztánál puhább legyen a tészta.
- Jól kidolgozzuk, erősen csapkodva a deszkához. :-)
- Háromszor egymás után kinyújtjuk, ezután kb. kétujjnyi vastagra hagyva tetejét késsel bevagdosva, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Tepsire rakva 1-1 1/2 órát pihentetjük, azután tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 216
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 122
- Össznézettség: 85600
- Feltöltés dátuma: 2013. március 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Néhány napja kezembe akadt egy Anyósomtól megöröklött 1954-ben a Kereskedelmi Kiadó által megjelentetett "Szakácskönyv" című könyv. Második kiadás! Mózer István, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József írták. Az igazat megvallva a külcsíny fogott meg először. Az ódon kopottsága, a keménykötésű fedlapja kissé megtörve, a szép, már barna lapjai, imitt-amott rácseppent ez-az, és legfőképp a gyerek-dekorációk, amiket férjem és nővére alkottak annak idején. :-) Őket javarészt a grafikák foglalkoztatták benne, így pl a marha részeinek bemutatásakor is kicsit elengedték a fantáziájukat, és belerajzolgattak. Szemben áll a marhával egy cilinderes pálcikaember, valamiféle pulpitus van köztük. Aztán jön a borjú, ami jó vastagon be van grafitozva. Na, itt már felül lett bírálva a grafikus, mert miért is nincs a szegény borjúnak szarva? Lett szarva, jó nagy! Itt is áll a pálcikaember, de cilinder nélkül, pulpitussal. Az állat bontási részeinél a fej megnevezés vastagon aláhúzva!:-)) A sertéshez érve szegény állat feje ceruzával jó vastagon megerősített vonallal megjelölve, hogy eddig tart. És így tovább a sok kriksz-kraksz, barna ceruzás kis firkák, sok lapot átitatott kis tintapaca.... egyebek. Nagyon élvezetes volt végignézegetni, ezeket is, és utána a recepteket. De hogy a könyvre is rátérjek, egy nagyon sokrétű, a hidegtálaktól kezdve a kímélőételeken át, a hal, béka, rák, vad receptek, sütik, krémek, torták, eltevés, szinte minden megtalálható benne. Vajon abban az ínségesnek mondható időben, ugyan kiknek készült egy ilyen szakácskönyv...? Azért a stílusára utal, hogy szinte mindent lefordítottak benne, van fehér zománc mártás (Chaud-froid), a mayonnaise olajvaj lett, stb. Egy idézet a bevezetőből: "A jó konyha egyik titka a változatosság. Életszínvonalunk emelkedésével függ össze az egyre magasabb igények kielégítése. A dolgozó nemcsak egyszerűen éhségét akarja csillapítani, hanem a gondosan elkészített, ízletes ételekben, választékos és változatos étkezésekben örömet is talál. Ezért kaptak helyet e könyv lapjain a legegyszerűbb ételektől kezdve a legválogatottabb falatokig, a különleges nemzeti ételreceptekig a legjobb ételleírások." Itt valószínűleg, az egy külön fejezetnyi orosz receptekre utal, mint különleges nemzeti ételek. Másmilyen nemzet nincs benne! De mindent félretéve egy nagyon jó szakácskönyv, amiben sok-sok finomságot találhatok. Örülök, hogy megvan! Pontosan úgy írtam le a receptet, ahogy a könyvben szerepel. Ez a töpörtyűs pogácsa az első, amit ebből készítettem, rögtön dupla adagból. 42 db lett. Én tejben futtattam fel az élesztőt, azért is írtam oda. Nem nyújtottam, hanem a tenyeremmel "nyomkodtam" szét a tésztát (mivel nagyon gyenge, puha volt), hogy hajtogatni tudjam háromszor. Nagyon finom, csodálatosan omlós, puha lett, és másnap is ugyanolyan maradt, nem száradt ki egy cseppet sem.