r
Nosalty Logó

Töpörtyűs pogácsa 1954-ből

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Töpörtyűs pogácsa 1954-ből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 600 kcal
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 3000 kcal
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 413 kcal
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 600 kcal
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.9 g

Zsír

  • Összesen
    196.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    756 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4059.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    687 mg
  • Nátrium
    2861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    239.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    329 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    571 mg
  • Retinol - A vitamin:
    323 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    738 micro
Összesen 3000 kcal
  • 9% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    27 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 413 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 30 dkg lisztből, 8 dkg apróra vágott töpörtyűből, 10 dkg tiszta disznózsírból, 2 tojássárgájából, 1 1/2 dkg tejfelben (tejben) feloldott élesztőből és egy csapott tk sóból tésztát gyúrunk. A tejfel annyi legyen, hogy a rétestésztánál puhább legyen a tészta.
  2. Jól kidolgozzuk, erősen csapkodva a deszkához. :-)
  3. Háromszor egymás után kinyújtjuk, ezután kb. kétujjnyi vastagra hagyva tetejét késsel bevagdosva, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. Tepsire rakva 1-1 1/2 órát pihentetjük, azután tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 216
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 60
  • Össznézettség: 85266
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Töpörtyűs pogácsa 1954-ből
Vicikó 251 recept

Néhány napja kezembe akadt egy Anyósomtól megöröklött 1954-ben a Kereskedelmi Kiadó által megjelentetett      "Szakácskönyv" című könyv. Második kiadás! Mózer István, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József írták. Az igazat megvallva a külcsíny fogott meg először. Az ódon kopottsága, a keménykötésű fedlapja kissé megtörve, a szép, már barna lapjai,  imitt-amott rácseppent ez-az, és legfőképp a gyerek-dekorációk, amiket férjem és nővére alkottak annak idején. :-) Őket javarészt a grafikák foglalkoztatták benne, így pl a marha részeinek bemutatásakor is kicsit elengedték a fantáziájukat, és belerajzolgattak. Szemben áll a marhával egy cilinderes pálcikaember, valamiféle pulpitus van köztük. Aztán jön a borjú, ami jó  vastagon be van grafitozva. Na, itt már felül lett bírálva a grafikus, mert miért is nincs a szegény borjúnak szarva? Lett szarva, jó nagy! Itt is áll a pálcikaember, de cilinder nélkül, pulpitussal. Az állat bontási részeinél a fej megnevezés vastagon aláhúzva!:-))  A sertéshez érve szegény állat feje ceruzával jó vastagon megerősített vonallal megjelölve, hogy eddig tart.  És így tovább a sok kriksz-kraksz, barna ceruzás kis firkák, sok lapot átitatott kis tintapaca.... egyebek. Nagyon élvezetes volt végignézegetni, ezeket is, és utána a recepteket. De hogy a könyvre is rátérjek, egy nagyon sokrétű, a hidegtálaktól kezdve a kímélőételeken át, a hal, béka, rák, vad receptek, sütik, krémek, torták, eltevés, szinte minden megtalálható benne. Vajon abban az ínségesnek mondható időben, ugyan kiknek készült egy ilyen szakácskönyv...?  Azért a stílusára utal, hogy szinte mindent lefordítottak benne, van fehér zománc mártás (Chaud-froid), a mayonnaise olajvaj lett, stb.  Egy idézet a bevezetőből:  "A jó konyha egyik titka a változatosság. Életszínvonalunk emelkedésével függ össze az egyre magasabb igények kielégítése. A dolgozó nemcsak egyszerűen éhségét akarja csillapítani, hanem a gondosan elkészített, ízletes ételekben, választékos és változatos étkezésekben örömet is talál. Ezért kaptak helyet e könyv lapjain a legegyszerűbb ételektől kezdve a legválogatottabb falatokig, a különleges nemzeti ételreceptekig a legjobb ételleírások."  Itt valószínűleg, az egy külön fejezetnyi orosz receptekre utal, mint különleges nemzeti ételek. Másmilyen nemzet nincs benne! De mindent félretéve egy nagyon jó szakácskönyv, amiben sok-sok finomságot találhatok. Örülök, hogy megvan!  Pontosan úgy írtam le a receptet, ahogy a könyvben szerepel. Ez a töpörtyűs pogácsa az első, amit ebből készítettem, rögtön dupla adagból. 42 db lett.  Én tejben futtattam fel az élesztőt, azért is írtam oda. Nem nyújtottam, hanem a tenyeremmel "nyomkodtam" szét a tésztát (mivel nagyon gyenge, puha volt), hogy hajtogatni tudjam háromszor. Nagyon finom, csodálatosan omlós, puha lett, és másnap is  ugyanolyan maradt, nem száradt ki egy cseppet sem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...