Tóparti karácsonyi torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Picipiros
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
Piskóta
-
64g tojás81 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
15 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
17g habtejszín49 kcal
-
17g mascarpone67 kcal
-
22 kcal
-
5g kókusz aroma0 kcal
Csoki ganache
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
33g fehér csokoládé180 kcal
Zselatin
-
3g zselatin8 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
83g víz0 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
3g kókusz aroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
1010
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
Piskóta
-
385g tojás484 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
91 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
-
20g kókuszreszelék132 kcal
-
30g kókusz aroma0 kcal
Csoki ganache
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
200g fehér csokoládé1078 kcal
Zselatin
-
15g zselatin50 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
15g kókusz aroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
6061
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
Piskóta
-
16.4g tojás21 kcal
-
10.7g porcukor41 kcal
-
7.7g finomliszt28 kcal
-
1.7g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
4.3g habtejszín12 kcal
-
4.3g mascarpone17 kcal
-
0.9g kókuszreszelék6 kcal
-
1.3g kókusz aroma0 kcal
Csoki ganache
-
4.3g étcsokoládé23 kcal
-
8.5g habtejszín25 kcal
-
8.5g fehér csokoládé46 kcal
Zselatin
-
0.6g zselatin2 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
21.4g víz0 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
0.6g kókusz aroma0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
258
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 46.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 274 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 994.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 233 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 423 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.6 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 162.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
Összesen
1010
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 112.9 g
Zsír
-
Összesen 281.6 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1643 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5968.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 1395 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 496 mg
-
Foszfor 2536 mg
-
Nátrium 1305 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 807.6 g
-
Cukor 628 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 975.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1399 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 347 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 247 micro
-
Kolin: 1133 mg
-
Retinol - A vitamin: 1382 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1783 micro
Összesen
6061
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
258
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
7 db tojás
-
25 dkg porcukor
-
18 dkg finomliszt
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
Krém
-
100 ml habtejszín
-
100 g mascarpone
-
20 g kókuszreszelék
-
30 ml kókusz aroma
Csoki ganache
-
100 g étcsokoládé
-
200 ml habtejszín
-
200 g fehér csokoládé
Zselatin
-
15 g zselatin
-
200 g cukor
-
500 ml víz
-
1 kávéskanál borkősav
-
15 ml kókusz aroma
Elkészítés
Piskóta
- A piskótához a tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és elektromos habverővel fehéredésig verjük. A fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sütőport és a kakaóport a liszthez adjuk, majd kézi habverővel, felváltva adjuk hozzá apránként a tojások fehérjét és a lisztes keveréket vigyázva, hogy a tojásfehérje ne törjön és légies tésztát kapjunk.
- A piskótát két részletben, kapcsos tortaformában (későbbiekben fontos, hogy kapcsos legyen) 160 fokon tűpróbáig készre sütjük kb. 20 perc alatt, majd rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni.
- A tortát a kapcsos forma alján készítjük el, hogy később ne folyjon ki a zselatin. A piskótákat kettévágjuk, egymásra helyezzük és tómederhez hasonlóan egy éles késsel megformázzuk: felül a piskóta egyik oldalán egy tenyérnyi helyet érintetlenül hagyunk, itt lesznek a díszek, majd kb a teteje felétől meredek ívet vágunk a piskótába úgy, hogy 2 lépcsőcskét alakítsunk ki. Ügyeljünk rá, hogy a tómedrünk alján vékony piskótaréteget hagyjunk. A maradék piskótát apróra tépkedjük és félretesszük.
Krém
- A krém hozzávalóit felverjük, és már meg is kenjük vele a piskóták közötti teret.
- A maradék krémhez hozzáadunk annyi apróra tépkedett piskótát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk és a piskóta épen hagyott területének szélére, hegyszerű halmokat gyúrunk és nyomkodunk belőle.
Csoki ganache
- A csokiganache-ok elkészítéséhez forróra melegítjük a tejszínt, levesszük a tűzről és egyik adag tejszínbe ( 100 ml) a fehér-, a másik adagba (100 ml) pedig az étcsokit kockázzuk bele, majd néha megkevergetve hagyjuk bennük teljesen felolvadni a csokit.
- Az étcsoki ganache-al vékonyan átkenjük a tortát a piskóta hegyekkel, lépcsőkékkel és a mederrel együtt. Hagyjuk rádermedni.
- A fehércsoki ganache-al a lépcsőcskék szélét, picit a meder alját, a hegytetőket és a hegyláb előtti területet is megkenjük, havas/jeges hatást keltve. Hagyjuk rádermedni.
Zselatin
- A zselatin elkészítéséhez a zselatinport három ek vízzel elkeverjük és hagyjuk keményre dermedni. A vizet felforrósítjuk a cukorral, ételszínezékkel, borkősavval, levesszük a tűzről, majd beletesszük a kemény zselatint és addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Amíg hűl a zselatin, fonfandtból elkészítjük a figurákat. Téglalap alakból a házikót tetővel, kis gúla alakból a fenyőcskéket, tojás alakúra formázva pedig a pingvinkéket kis sapkácskával, az egyik kezébe pedig fogpiszkálóra feltekert cérnát adunk. Ha van szilikon halacska formánk, nyomkodjunk bele narancssárga-barna-fehér fondantot, tegyük két percre fagyóba és utána könnyedén ki tudjuk nyomni belőle a tökéletes halacskánkat.
- Amikor a zselatin langyosra hűlt és a ganache is biztosan megdermedt a tortán, köré csatoljuk a folpackal bevont tortagyűrűt, majd felöntjük a tavacskánkat a zselatinnal, belepottyantunk 1-2 halacskát és gyorsan hűtőbe tesszük a tortát. Kb. 6 órán át hűtjük, amíg a zselatin teljesen meg nem dermed. Ha az ujjunkkal megnyomjuk és szépen visszarugózik, akkor lesz kész.
- A tortagyűrű tetején ollóval levágjuk a köré tekert folpackot, finoman szétcsatoljuk a gyűrűt és nagyon lassan fel- vagy lemeljük a tortáról. Nagy segítség ha tortaállványon van a torta, mert akkor lefelé tudjuk emelni róla a gyűrűt és így kicsit sem érintkezik a hegyeinkkel.
- A folpackot lehúzzuk a zselatinról, a hegyeinken elhelyezzük a fenyőcskéket, a hegylábnál a házikót és a pingvineket, szárazföldünket pedig jól megintjük porcukorral a havas hatásért. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 334
- Feltöltés dátuma: 2022. december 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Picipiros
76 recept