r
Nosalty Logó

Tóparti karácsonyi torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Picipiros
Tóparti karácsonyi torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Piskóta

Krém

Csoki ganache

Zselatin

Összesen 1010 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Piskóta

Krém

Csoki ganache

Zselatin

Összesen 6061 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Piskóta

Krém

Csoki ganache

Zselatin

Összesen 258 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    46.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    274 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    994.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    233 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.6 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 1010 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.9 g

Zsír

  • Összesen
    281.6 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5968.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    1395 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    496 mg
  • Foszfor
    2536 mg
  • Nátrium
    1305 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    807.6 g
  • Cukor
    628 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    975.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1399 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    347 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    1133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1382 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1783 micro
Összesen 6061 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Csoki ganache

Zselatin

Elkészítés

Piskóta

  1. A piskótához a tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és elektromos habverővel fehéredésig verjük. A fehérjét egy csipet sóval keményre verjük. A sütőport és a kakaóport a liszthez adjuk, majd kézi habverővel, felváltva adjuk hozzá apránként a tojások fehérjét és a lisztes keveréket vigyázva, hogy a tojásfehérje ne törjön és légies tésztát kapjunk.
  2. A piskótát két részletben, kapcsos tortaformában (későbbiekben fontos, hogy kapcsos legyen) 160 fokon tűpróbáig készre sütjük kb. 20 perc alatt, majd rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  3. A tortát a kapcsos forma alján készítjük el, hogy később ne folyjon ki a zselatin. A piskótákat kettévágjuk, egymásra helyezzük és tómederhez hasonlóan egy éles késsel megformázzuk: felül a piskóta egyik oldalán egy tenyérnyi helyet érintetlenül hagyunk, itt lesznek a díszek, majd kb a teteje felétől meredek ívet vágunk a piskótába úgy, hogy 2 lépcsőcskét alakítsunk ki. Ügyeljünk rá, hogy a tómedrünk alján vékony piskótaréteget hagyjunk. A maradék piskótát apróra tépkedjük és félretesszük.

Krém

  1. A krém hozzávalóit felverjük, és már meg is kenjük vele a piskóták közötti teret.
  2. A maradék krémhez hozzáadunk annyi apróra tépkedett piskótát, hogy könnyen formázható masszát kapjunk és a piskóta épen hagyott területének szélére, hegyszerű halmokat gyúrunk és nyomkodunk belőle.

Csoki ganache

  1. A csokiganache-ok elkészítéséhez forróra melegítjük a tejszínt, levesszük a tűzről és egyik adag tejszínbe ( 100 ml) a fehér-, a másik adagba (100 ml) pedig az étcsokit kockázzuk bele, majd néha megkevergetve hagyjuk bennük teljesen felolvadni a csokit.
  2. Az étcsoki ganache-al vékonyan átkenjük a tortát a piskóta hegyekkel, lépcsőkékkel és a mederrel együtt. Hagyjuk rádermedni.
  3. A fehércsoki ganache-al a lépcsőcskék szélét, picit a meder alját, a hegytetőket és a hegyláb előtti területet is megkenjük, havas/jeges hatást keltve. Hagyjuk rádermedni.

Zselatin

  1. A zselatin elkészítéséhez a zselatinport három ek vízzel elkeverjük és hagyjuk keményre dermedni. A vizet felforrósítjuk a cukorral, ételszínezékkel, borkősavval, levesszük a tűzről, majd beletesszük a kemény zselatint és addig keverjük, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Amíg hűl a zselatin, fonfandtból elkészítjük a figurákat. Téglalap alakból a házikót tetővel, kis gúla alakból a fenyőcskéket, tojás alakúra formázva pedig a pingvinkéket kis sapkácskával, az egyik kezébe pedig fogpiszkálóra feltekert cérnát adunk. Ha van szilikon halacska formánk, nyomkodjunk bele narancssárga-barna-fehér fondantot, tegyük két percre fagyóba és utána könnyedén ki tudjuk nyomni belőle a tökéletes halacskánkat.
  3. Amikor a zselatin langyosra hűlt és a ganache is biztosan megdermedt a tortán, köré csatoljuk a folpackal bevont tortagyűrűt, majd felöntjük a tavacskánkat a zselatinnal, belepottyantunk 1-2 halacskát és gyorsan hűtőbe tesszük a tortát. Kb. 6 órán át hűtjük, amíg a zselatin teljesen meg nem dermed. Ha az ujjunkkal megnyomjuk és szépen visszarugózik, akkor lesz kész.
  4. A tortagyűrű tetején ollóval levágjuk a köré tekert folpackot, finoman szétcsatoljuk a gyűrűt és nagyon lassan fel- vagy lemeljük a tortáról. Nagy segítség ha tortaállványon van a torta, mert akkor lefelé tudjuk emelni róla a gyűrűt és így kicsit sem érintkezik a hegyeinkkel.
  5. A folpackot lehúzzuk a zselatinról, a hegyeinken elhelyezzük a fenyőcskéket, a hegylábnál a házikót és a pingvineket, szárazföldünket pedig jól megintjük porcukorral a havas hatásért. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 334
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tóparti karácsonyi torta
Picipiros 76 recept

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Csoki ganache

Zselatin

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...