r
Nosalty Logó

Töltött kelkáposzta húshagyó módra

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kiseszti
Töltött kelkáposzta húshagyó módra
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

513
Kalória
35.2g
Fehérje
65.8g
Szénhidrátok
16.5g
Zsír
175.8g
Víz
-
Koleszterin
17.2g
Rost
9.2g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 513 kcal
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2050 kcal
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1068.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    175.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    100 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    1487 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    10067 micro
  • Lut-zea
    587 micro
Összesen 513 kcal
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.9 g

Zsír

  • Összesen
    66.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4275.8 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    651 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    898 mg
  • Foszfor
    2329 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    263.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    703.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    244 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    401 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    925 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    105 micro
  • β-karotin
    5946 micro
  • β-crypt
    501 micro
  • Likopin
    40270 micro
  • Lut-zea
    2350 micro
Összesen 2050 kcal
  • 12% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    3026 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 154 kcal

Elkészítés

  1. A szójakockát (vagy szójagranulátumot) a leírásnak megfelelően langyos ételízesítős vízbe 1-2 órára beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, ha szójakockánk van, azt késsel apróbb kockákra daraboljuk.
  2. A kelkáposztát leveleire szedjük, és forró, enyhén ecetes-sós vízben pár percig "roppanósra" főzzük, majd tálcára kiszedegetjük és hagyjuk kihűlni.
  3. A töltelékhez a vöröshagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjükés le is húzzuk a tűzről.
  4. Hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett árpagyöngyöt (vagy rizst), a szójakockát ill. granulátumot, a sűrített paradicsom felét, a fokhagymákat,fűszerezzük sóval-borssal, chilivel és némi ételízesítővel.
  5. A kihűlt kelkáposzta-leveleknél a vastagabb levél ereket késsel kimetszük ill. vékonyítjuk, hogy tekerhető legyen, a nagyobbnak gondolt leveleket félbe is vághatjuk. A leveleket egyenként a tenyerünkbe fogva (vagy tányéron, deszkán, ahol sikerül)megtöltjük kiskanálnyi töltelékkel, és ügyesen feltekerjük, a végeiket visszahajtva a tekercsekbe. Próbáljunk nem szoros tekercseket csinálni, hogy az árpagyöngynek (vagy rizsnek) legyen helye megdagadni. Ha marad ki levél és/vagy töltelék, azt a lábas aljában szétterítjük.
  6. A megtöltött tekercseket egy nagyobb lábasba sorban lerakjuk, a tetejére tv paprika szeleteketteszünk, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és feltesszük főni.
  7. Amikor már forr, a maradék sűrített paradicsomot is kevés vízzel kikeverve hozzáöntjük.
  8. Fedővel lefedve puhára főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Ajándékba kaptam még karácsonykor Bódi Margó szakácskönyvét. Sokáig csak lapozgattam és vágyakoztam a fotók alapján finomnak gondolt ételek után, főleg a híressé vált szabolcsi töltött káposztája után. Na de ha az ember lánya nem eszik húst? - akkor rá kell készülni kicsit másképpen. A szójagranulátum nekem eddig nem volt "barátom", negligáltuk szolidan egymást, most viszont nem volt jobb ötletem, így meg kellett ismerkednünk. Ennél az ételnél végül teljes mértékben bevált, semmi "fura íz" nem érződött, emiatt ajánlom másoknak is. Az eredeti recepthez képest tehát a húsos hozzávalók elhagyásra kerültek, ráadásul a fejes káposzta helyett bevállaltam a kelkáposztát, egyrészt mert ez volt itthon, másrészt jobban is szeretem. A kész étel jobb lett, mint vártam, nagyon finom, ráadásul éjszakára kitettem az erkélyre, másnapra a szaft nagy részét magába szívta, még jobb lett, mint előző nap! Nem félórás, az biztos, de a végeredmény - mint sok más "hosszabb elkészítésű" fogásnál - mindenképpen megéri.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Hagyományos rakott kel

A rakott kel egy igazi kényelmi étel: előfőzött zsenge kelkáposzta rétegezve, fűszeres, darált húsos raguval és párolt rizzsel, a rétegek között tejföllel és sajttal megpimpelve. A ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!