r
Nosalty Logó

Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gourmand
Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 11171 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    63.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3182.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    2416 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    586.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    88 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    493 micro
Összesen 931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    531.6 g

Zsír

  • Összesen
    757.5 g
  • Telített zsírsav
    265 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    347 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    2175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38193.3 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    722 mg
  • Kálcium
    1150 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    907 mg
  • Foszfor
    6240 mg
  • Nátrium
    28995 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    538.2 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    7033 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    339 mg
  • D vitamin:
    1050 micro
  • K vitamin:
    262 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    20 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    151 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1813 micro
  • Kolin:
    1884 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    100 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5919 micro
Összesen 11171 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 123 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Alapanyagok előkészítése: a káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, a nagyobb leveleket kettévágjuk. A káposztafej belsejét felcsíkozzuk. A sertéslapockát 8-as lyukú darálón ledaráljuk. A csülköt a csontról levágjuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk (haránt) . A szalonnát kicsi darabokra vágjuk, kiolvasztjuk, majd habozókanállal zsírjából kiszedjük. Az apróra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megdinszteljük, lehűtjük.
  2. Töltelék: a darált húst, a sült szalonnát, dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, borsikafüvet addig keverjük, amíg egy homogén keveréket kapunk. A leveleket a töltelékkel megtöltjük. Az egész leveleket a töltelékkel feltekerjük, és a végeket benyomkodjuk. A fél leveleket tölcsér alakban, a képen látható módon tölthetjük meg.
  3. 10-12 literes fazékba (agyagedénybe vagy öntöttvas üstbe - esetemben ez utóbbi) a következőképpen helyezzük: egy sor apró káposzta (káposztacsík), 8-10 db csülök, 14-16 töltött káposzta, majd ugyanezt 2-szer, 3-szor megismételjük. A hozzávalókból 60-70 töltött káposzta lesz.
  4. Felöntjük vízzel (ha nem túl sós a káposztalé, önthetünk hozzá fél liternyit ebből is), a töltelékek tetejére egy lapostányért helyezünk, erre pedig egy legalább literes vízzel teli bögrét, hogy lenyomjuk.
  5. Lassú tűzön 5-6 órán keresztül főzzük. Házi tejföllel, házi kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2319
  • Feltöltés dátuma: 2019. február 21.

Ajánló

Lehetőleg házi körülmények között nevelt sertés húsából készítsük. A maradék töltelékből, tojás hozzáadásával, finom húsgombócleves főzhető. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel
Gourmand 34 recept

Mindig kellő alázattal viszonyulok az olyan étkekhez, melyeknek hagyománya van. Ilyen, vitathatatlanul, a töltött káposzta. Esetében, úgy vélem, nincs helye kísérletezgetéseknek, újítgatásoknak, hanem úgy kell elkészíteni, ahogy szüleink, nagyszüleink tették. Mindenkinek úgy, ahogy elleste. Eképpen tudjuk megőrizni annak... ami... 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...