Töltött káposzta Balázstelkéről szeretettel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gourmand
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
125g sertéslapocka295 kcal
-
42g füstölt szalonna273 kcal
-
167 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
42g rizs149 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
931
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2000g savanyú káposzta380 kcal
-
1500g sertéslapocka3540 kcal
-
500g füstölt szalonna3275 kcal
-
1000g füstölt sertéscsülök2000 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
500g rizs1790 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
3000g víz0 kcal
Összesen
11171
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
22.2g savanyú káposzta4 kcal
-
16.6g sertéslapocka39 kcal
-
5.5g füstölt szalonna36 kcal
-
11.1g füstölt sertéscsülök22 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
5.5g rizs20 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
33.3g víz0 kcal
Összesen
123
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.3 g
Zsír
-
Összesen 63.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3182.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 520 mg
-
Nátrium 2416 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 586.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 493 micro
Összesen
931
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 531.6 g
Zsír
-
Összesen 757.5 g
-
Telített zsírsav 265 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 347 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 2175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 38193.3 g
-
Cink 82 mg
-
Szelén 722 mg
-
Kálcium 1150 mg
-
Vas 83 mg
-
Magnézium 907 mg
-
Foszfor 6240 mg
-
Nátrium 28995 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 538.2 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 7033 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 339 mg
-
D vitamin: 1050 micro
-
K vitamin: 262 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 20 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 151 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1813 micro
-
Kolin: 1884 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 100 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5919 micro
Összesen
11171
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 423.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 321 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
-
1.5 kg sertéslapocka
-
0.5 kg füstölt szalonna
-
1 kg füstölt sertéscsülök
-
3 nagy db vöröshagyma
-
0.5 kg rizs
-
3 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-
3 teáskanál borsikafű
-
3 l víz
Elkészítés
- Alapanyagok előkészítése: a káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, a nagyobb leveleket kettévágjuk. A káposztafej belsejét felcsíkozzuk. A sertéslapockát 8-as lyukú darálón ledaráljuk. A csülköt a csontról levágjuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk (haránt) . A szalonnát kicsi darabokra vágjuk, kiolvasztjuk, majd habozókanállal zsírjából kiszedjük. Az apróra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megdinszteljük, lehűtjük.
- Töltelék: a darált húst, a sült szalonnát, dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, borsikafüvet addig keverjük, amíg egy homogén keveréket kapunk. A leveleket a töltelékkel megtöltjük. Az egész leveleket a töltelékkel feltekerjük, és a végeket benyomkodjuk. A fél leveleket tölcsér alakban, a képen látható módon tölthetjük meg.
- 10-12 literes fazékba (agyagedénybe vagy öntöttvas üstbe - esetemben ez utóbbi) a következőképpen helyezzük: egy sor apró káposzta (káposztacsík), 8-10 db csülök, 14-16 töltött káposzta, majd ugyanezt 2-szer, 3-szor megismételjük. A hozzávalókból 60-70 töltött káposzta lesz.
- Felöntjük vízzel (ha nem túl sós a káposztalé, önthetünk hozzá fél liternyit ebből is), a töltelékek tetejére egy lapostányért helyezünk, erre pedig egy legalább literes vízzel teli bögrét, hogy lenyomjuk.
- Lassú tűzön 5-6 órán keresztül főzzük. Házi tejföllel, házi kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2319
- Feltöltés dátuma: 2019. február 21.
Ajánló
Lehetőleg házi körülmények között nevelt sertés húsából készítsük. A maradék töltelékből, tojás hozzáadásával, finom húsgombócleves főzhető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gourmand
34 recept
Mindig kellő alázattal viszonyulok az olyan étkekhez, melyeknek hagyománya van. Ilyen, vitathatatlanul, a töltött káposzta. Esetében, úgy vélem, nincs helye kísérletezgetéseknek, újítgatásoknak, hanem úgy kell elkészíteni, ahogy szüleink, nagyszüleink tették. Mindenkinek úgy, ahogy elleste. Eképpen tudjuk megőrizni annak... ami...