Tökpaprikás vagy paprikás tök -Tökfőzelék 7.
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g közönséges tök34 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
30g kápia paprika6 kcal
-
0 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1000g közönséges tök135 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
59.6g közönséges tök8 kcal
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
7.2g kápia paprika2 kcal
-
0 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
10.7g kapor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.9g tejföl24 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 299.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 289 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 121 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 531 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 43.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1869.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 769 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 290 mg
-
Foszfor 577 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1199.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1154 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 429 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 2289 micro
-
β-crypt 484 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2125 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 közepes db kápia paprika
-
1 kk fűszerpaprika
-
0.5 evőkanál finomliszt
-
1 csokor kapor
-
só ízlés szerint
-
2 dl tejföl
Elkészítés
- A felszeletelt hagymát és a hosszúkás csíkokra szelt kápia paprikát az olajon megfonnyasztjuk.
- Megszórjuk a pirospaprikával, az apróra vágott kapor felével,és rátesszük a tököt. Megsózzuk, és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjenek össze a tökcsíkok. (A tököt nem kell előrebesózni és kicsavarni!)
- Lassú tűzön (vizet nem kell aláönteni), fedő alatt felforraljuk, és éppen csak annyi ideig főzzük néha óvatosan megforgatva, míg roppanós marad.
- Meghintjük a liszttel és a kapor másik felével, összeforraljuk.
- Tejföllel meglocsoljuk.
- Receptkönyvben: 193
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 28301
- Feltöltés dátuma: 2010. július 27.
Ajánló
Ha van mellé sült hús vagy fasírt, nem árt neki.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Anyósomtól tanultam, ő nevezte tökpaprikásnak, ill. paprikás töknek a paprikás csirke után az ínséges időkben. Azt pedig, hogy vétek a tököt besózni, kicsavarni, majd a saját leve helyett vízzel felönteni, Berky Lilitől hallottam kezdő háziasszony koromban. Berky Lili híres színésznő volt a múlt század első felében, Gózon Gyula volt a férje. Híresen jó háziasszony volt, háztartási tanácsokat adott a rádióban, én még hallgathattam, szakácskönyvet is írt. Ő mondta, hogy azt a kevés kis vitamint és ásványi anyagot is kicsavarjuk belőle, amit tartalmaz. Mennyivel jobb vízben főzni? Ezért nem kell vizet önteni alá, lassú főzésnél, fedő alatt "ver magának annyi vizet, amennyi a megfőléséhez kell". Ezt szó szerint így mondta, nekem nagyon tetszett, jól megjegyeztem. Ilyenkor még nyugodtan megveszem a piacon a szokott árusomnál a gyalult tököt, még csak zsenge tököt gyalul. Mirelitet még télen sem veszek, mert abból csúszpájz lesz.