Tökös lecsó rusztikusan
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
83g tv-paprika14 kcal
-
83g patisszon8 kcal
-
83g paradicsom15 kcal
-
50g kenyér137 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
Összesen
512
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
150g kolbász678 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g tv-paprika82 kcal
-
500g patisszon50 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
300g kenyér822 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Összesen
3068
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
5.7g füstölt szalonna37 kcal
-
5.7g kolbász26 kcal
-
18.9g vöröshagyma7 kcal
-
1.1g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18.9g tv-paprika3 kcal
-
18.9g patisszon2 kcal
-
18.9g paradicsom3 kcal
-
11.3g kenyér31 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
Összesen
116
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.4 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1034 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 678 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 279.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 577 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 2144 micro
-
Lut-zea 1419 micro
Összesen
512
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 92.5 g
Zsír
-
Összesen 196.8 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6203.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 678 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 990 mg
-
Nátrium 4070 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.1 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1676.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 319 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 490 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 542 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 591 micro
-
β-karotin 3464 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 8515 micro
Összesen
3068
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 486 micro
-
Lut-zea 322 micro
Összesen
116
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
150 g füstölt szalonna
-
150 g kolbász
-
500 g vöröshagyma
-
0.5 fej fokhagyma
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
500 g tv-paprika
-
500 g patisszon
-
6 szelet kenyér
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- Minden alapanyagot felaprítva előkészítünk, hogy könnyen tudjunk utána haladni. A paprikát, a paradicsomot és a csillagtököt tetszés szerint érdemes darabolni, hiszen van aki nagyobb darabokban szereti, míg mások apróbbra vágva. Nálunk most rusztikusan, nagyobb darabokban kerültek ezek a lecsóba, míg a hagymát és a fokhagymát vékonyra szeleteltük, hiszen ez adja a szaft alapját. A szalonnát csíkozzuk, a kolbászt karikázzuk.
- A meghámozott, feldarabolt patisszont sós vízben röviden megforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, így megállítva a főzési folyamatot.
- Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőt felforrósítunk, majd kisütjük a zsiradékot a szalonnából, majd a kolbászból is. A lepirított húst szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük a tálaláshoz.
- A hátramaradt zsiradékon alaposan lepirítjuk a hagymát, majd fűszerezzük köménnyel és füstölt pirospaprikával. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
- A hagymás alapra ezután jöhet a paprika, gyakran átforgatva lepirítjuk ezt is. Hozzáadjuk a patisszont, átforgatjuk-pirítjuk, majd utolsó akkordként mehet bele a paradicsom is.
- Rottyantunk egyet az egész lecsón, közben pedig a kenyérszeleteket kevés olívaolajon lepirítjuk.
- Az előzőleg félretett kolbász és szalonna felét tálalás előtt beleforgatjuk a lecsóba, míg a másik felét a kitálalt étel tetejére szórjuk ropogós dekorelem gyanánt.
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 2964
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az elkészítésekor is demonstrálta: a lecsóhoz először szépen, akkurátusan elő kell készíteni mindent, hogy könnyebben tudjunk aztán figyelni az alapanyagok sorrendjére, és így tökéletes állagú legyen a lecsó. Van itt pirítás, blansírozás, párolás és a főzés, a végeredmény pedig egy olyan, ízekben gazdag tökös lecsó, ami valóban a maximumot hozza ki minden alapanyagából.