r
Nosalty Logó

Tökös lecsó rusztikusan

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Pikács Árpád
Tökös lecsó rusztikusan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3068 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1034 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2144 micro
  • Lut-zea
    1419 micro
Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    92.5 g

Zsír

  • Összesen
    196.8 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6203.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    990 mg
  • Nátrium
    4070 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.1 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1676.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    490 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    542 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    591 micro
  • β-karotin
    3464 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    8515 micro
Összesen 3068 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    486 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden alapanyagot felaprítva előkészítünk, hogy könnyen tudjunk utána haladni. A paprikát, a paradicsomot és a csillagtököt tetszés szerint érdemes darabolni, hiszen van aki nagyobb darabokban szereti, míg mások apróbbra vágva. Nálunk most rusztikusan, nagyobb darabokban kerültek ezek a lecsóba, míg a hagymát és a fokhagymát vékonyra szeleteltük, hiszen ez adja a szaft alapját. A szalonnát csíkozzuk, a kolbászt karikázzuk.
  2. A meghámozott, feldarabolt patisszont sós vízben röviden megforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, így megállítva a főzési folyamatot.
  3. Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőt felforrósítunk, majd kisütjük a zsiradékot a szalonnából, majd a kolbászból is. A lepirított húst szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük a tálaláshoz.
  4. A hátramaradt zsiradékon alaposan lepirítjuk a hagymát, majd fűszerezzük köménnyel és füstölt pirospaprikával. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
  5. A hagymás alapra ezután jöhet a paprika, gyakran átforgatva lepirítjuk ezt is. Hozzáadjuk a patisszont, átforgatjuk-pirítjuk, majd utolsó akkordként mehet bele a paradicsom is.
  6. Rottyantunk egyet az egész lecsón, közben pedig a kenyérszeleteket kevés olívaolajon lepirítjuk.
  7. Az előzőleg félretett kolbász és szalonna felét tálalás előtt beleforgatjuk a lecsóba, míg a másik felét a kitálalt étel tetejére szórjuk ropogós dekorelem gyanánt.
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2964
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökös lecsó rusztikusan
Pikács Árpád 14 recept

Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az elkészítésekor is demonstrálta: a lecsóhoz először szépen, akkurátusan elő kell készíteni mindent, hogy könnyebben tudjunk aztán figyelni az alapanyagok sorrendjére, és így tökéletes állagú legyen a lecsó. Van itt pirítás, blansírozás, párolás és a főzés, a végeredmény pedig egy olyan, ízekben gazdag tökös lecsó, ami valóban a maximumot hozza ki minden alapanyagából.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...