r
Nosalty Logó

Tökfőzelék, ahogy anyám főzi

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zabalom
Tökfőzelék, ahogy anyám főzi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 220 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1313 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 29 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    555 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    530.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    120 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    440 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1386 micro
Összesen 220 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.6 g

Zsír

  • Összesen
    73.5 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6446.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    1166 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    1190 mg
  • Nátrium
    3331 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    148 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    3183.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1143 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    720 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    827 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    2643 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8317 micro
Összesen 1313 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    179 micro
Összesen 29 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tököt mossuk és hámozzuk meg. Vágjuk félbe keresztben, majd hosszában, és egy kanállal kaparjuk ki a magját. Vágjuk kisebb darabokra, és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és tegyük félre.
  2. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg a kókuszzsírt, és tegyük bele az apró darabokra vágott fokhagymát, lassú tűzön, rövid ideig pirítsuk (ne barnuljon meg!). Közben mossuk meg és aprítsuk apróra a kaprot (a nagyon vastag szárakat dobjuk ki, vagy bele is tehetjük a főzelékbe, de akkor tálalás előtt dobjuk ki belőle), dobjuk azt is a fokhagymához fél percre.
  3. Öntsük a gyalult tököt a lábasba, dobjuk rá egy darabban a paprikát, kavarjuk össze, és öntsük fel egy kevés vízzel (az a jó, ha mire a lábasba tesszük, a tök már kiengedi a levét), épp hogy ne lepje el a tököt! Ha a tök nem engedett még sok vizet, akkor inkább két részletben eresszük fel vízzel, nehogy túl híg legyen.
  4. Fedő alatt főzzük puhára a tököt, kb. 15 perc alatt.
  5. Amíg a tök fő, két evőkanál lisztet kevés hideg vízzel keverjünk el simára, majd adjuk hozzá a tejfölt is (ezt külön fel lehet előtte keverni kevés vízzel), és keverjük simára.
  6. Ha a tök már puha, vegyük feljebb a lángot, és folyamatos keverés mellett csorgassuk bele a habarást. Időnként megkeverve, pár perc alatt forraljuk össze. Tálalás előtt a zöldpaprikát szedjük ki belőle.
  • Elkészítettem: 11 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 28181
  • Feltöltés dátuma: 2018. június 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Zabalom 7 recept

Klasszikus, egyszerű, otthont vagy jobb menzát idéző, hidegen is finom tökfőzelék. Kell bele egy negyed tv paprika, mert "jó ízt ad neki". A tv paprika bármi másban is így funkcionál a húslevestől elkezdve egyéb főzelékek vagy akár húsételek esetén, próbáljátok ki!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...