r
Nosalty Logó

Tojásos cibereleves

1,0

1 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Cirmicica
Tojásos cibereleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

170
Kalória
12.8g
Fehérje
7.9g
Szénhidrátok
9.3g
Zsír
827.5g
Víz
360.1g
Koleszterin
191.7mg
Rost
2.9g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 684 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 19 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    827.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    286 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 170 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2032.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    330 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    805 mg
  • Nátrium
    672 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    3310 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    1142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1953 micro
Összesen 684 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    58.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    94.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 19 kcal

Elkészítés

  1. Apró kockákra vágjuk a fokhagymát, lehet átpréselni is.
  2. Kb. 3 liter vizet odateszünk főni, beletesszük a sót és a fokhagymát, addig főzzük, amíg a fokhagyma megpuhul.
  3. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel és a 2 tojássárgájával, utána teszünk bele a forró levesből is, kb. 4-5 kanállal, és jól összekeverjük ezzel is.
  4. A levest levesszük a tűzről főzés után, és hagyjuk egy kevés időt hűlni, kb. 5 percet, és csak ekkor csorgatjuk bele lassan az eresztéket, hogy ne fusson össze. Utána visszatesszük még néhány percre, lassú tűzön. Utoljára tesszük bele az ecetet és a cukrot ízlés szerint.
  5. Elkészítjük a tojásrántottát: Felverünk egy villával 6 egész tojást és az eresztékből megmaradt 2 fehérjét, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 omlettet sütünk belőle. Amikor megsültek, akkor kockákra vágjuk, és beletesszük a kész levesbe. Citrommal is lehet savanyítani.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 10 perc

A húsvéti böjti étkezés legfontosabb eleme a cibereleves vagy korpakiszi. Ezt úgy készítik, hogy korpát vagy aszalt gyümölcsöket forró vízzel leöntenek, kevés kenyeret vagy kovászt kevernek hozzá, s így hagyják, amíg meg nem csicsósodik, azaz édeskés-savanykás ízűvé nem erjed. Ekkor fölforralják, akár tojással is gazdagítják, s melegen fogyasztják. A cibere vagy kiszi a böjt jelképévé is vált, ami nem meglepő, hiszen minden nap ez a nem túl gazdag leves gőzölgött az asztalon. A farsang végi mulatságokon Cibere vajda és Konc király jelképesen összecsapott, s a böjtöt szimbolizáló figura, a szakadt és sovány Cibere vajda került ki győztesen. Virágvasárnap pedig kivitték a falun kívülre a böjtöt, betegséget, halált jelképező kiszebabát, s elégették vagy a folyóba dobták...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!