Tojásos cibereleves
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 827.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 286 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 488 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.4 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2032.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 330 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 805 mg
-
Nátrium 672 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 3310 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 620 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 1142 mg
-
Retinol - A vitamin: 620 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1953 micro
- 2% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 58.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 94.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Apró kockákra vágjuk a fokhagymát, lehet átpréselni is.
- Kb. 3 liter vizet odateszünk főni, beletesszük a sót és a fokhagymát, addig főzzük, amíg a fokhagyma megpuhul.
- A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel és a 2 tojássárgájával, utána teszünk bele a forró levesből is, kb. 4-5 kanállal, és jól összekeverjük ezzel is.
- A levest levesszük a tűzről főzés után, és hagyjuk egy kevés időt hűlni, kb. 5 percet, és csak ekkor csorgatjuk bele lassan az eresztéket, hogy ne fusson össze. Utána visszatesszük még néhány percre, lassú tűzön. Utoljára tesszük bele az ecetet és a cukrot ízlés szerint.
- Elkészítjük a tojásrántottát: Felverünk egy villával 6 egész tojást és az eresztékből megmaradt 2 fehérjét, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 omlettet sütünk belőle. Amikor megsültek, akkor kockákra vágjuk, és beletesszük a kész levesbe. Citrommal is lehet savanyítani.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 91
- Össznézettség: 19721
- Feltöltés dátuma: 2019. március 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A húsvéti böjti étkezés legfontosabb eleme a cibereleves vagy korpakiszi. Ezt úgy készítik, hogy korpát vagy aszalt gyümölcsöket forró vízzel leöntenek, kevés kenyeret vagy kovászt kevernek hozzá, s így hagyják, amíg meg nem csicsósodik, azaz édeskés-savanykás ízűvé nem erjed. Ekkor fölforralják, akár tojással is gazdagítják, s melegen fogyasztják. A cibere vagy kiszi a böjt jelképévé is vált, ami nem meglepő, hiszen minden nap ez a nem túl gazdag leves gőzölgött az asztalon. A farsang végi mulatságokon Cibere vajda és Konc király jelképesen összecsapott, s a böjtöt szimbolizáló figura, a szakadt és sovány Cibere vajda került ki győztesen. Virágvasárnap pedig kivitték a falun kívülre a böjtöt, betegséget, halált jelképező kiszebabát, s elégették vagy a folyóba dobták...