r
Nosalty Logó

Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 519 kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2078 kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 519 kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    62.2 g

Zsír

  • Összesen
    69.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    606 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    288.6 g
  • Cukor
    97 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    540 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1019 micro
Összesen 2078 kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 208 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan eldolgozzuk a liszttel és a tejjel, a citromhéjjal és az olvasztott margarinnal.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman a lisztes masszába forgatjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben (legalább 26 cm átmérőjűben, mert az is csurig lesz) felhevítjük az olajat, és beleöntjük a tésztát.
  4. Széles, lapos fakanállal alányúlva forgatjuk, hogy mindenütt átsüljön. Közben apróbbra daraboljuk, és a kis galuskákat minden oldalról megpirítjuk.
  5. Valamilyen savanykás dzsemmel és/vagy porcukorral tálaljuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 702
  • Tegnapi nézettség: 53
  • 7 napos nézettség: 333
  • Össznézettség: 132549
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 05.

Ajánló

Tudom, hogy ez a sokadik császármorzsa-variáció, de érdemes ezt is kipróbálni egyszer. Én is csak egyszer akartam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A munkahelyemről éppen indulóban voltam, de még az ajtóból visszaszóltam, hogy "na megyek haza császármorzsát sütni". A kolléganőm azt válaszolta, hogy azzal akkora előkészületek vannak, hogy ő legtöbbször inkább neki se áll. Értetlenül néztem rá. Hát persze, mert az ember a jót könnyen megszokja, a rosszat meg szerencsére hamar elfelejti. Gyerekkoromban otthon sose készítettek császármorzsát,  tehát nem leshettem el a fortélyokat.  Felnőttként receptkönyvből próbálkoztam először vele. Emlékszem, miután egy csomó edényt összekentem, és már a derekam fájt, annyit álltam a tűzhely mellett, de a morzsa még mindig csak egy nagy darab ragadós massza volt, ami már itt-ott leégett, akkor megfogadtam, hogy ezt aztán soha többet. Ehhez tartottam is magam évekig, amikor is akkori szomszéd nénim, Teri néni elmesélte, ő hogyan készíti a császármorzsát. Biztatott, hogy ne féljek, próbáljam ki az ő receptjét, ripsz-ropsz megvan az egész. Nemigen hittem, de mégegyszer - és gondoltam, utoljára - nekiálltam. Legnagyobb csodálatomra gyorsan kész lett, nem ragadt le (persze jó serpenyő is kell hozzá), nem csöpögött az olajtól, könnyű volt és nagyon finom. És nem kellett állni hagyni a nyers tésztát, ami nem utolsó szempont, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be, és gyorsan kell összedobni valami fincsit.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...