Tepsis karfiol habos besamelmártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Miss Lemon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
195g karfiol20 kcal
-
500g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
83g tej47 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
33 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
Összesen
234
kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1170g karfiol117 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
Összesen
1400
kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
23.5g karfiol2 kcal
-
60.2g víz0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
0.4g zsemlemorzsa2 kcal
Összesen
28
kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1339.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 953 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 594.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
234
kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.9 g
Zsír
-
Összesen 82.3 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8035 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 1426 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 669 mg
-
Nátrium 5715 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 3566 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 582 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 570 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
1400
kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
28
kcal
Hozzávalók
-
1 nagy db karfiol
-
3 l víz
-
1 ek só
-
5 ek vaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
5 dl tej
-
1 kk szerecsendió
-
3 db tojásfehérje
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
- A vizet egy evőkanál sóval és ugyanennyi vajjal feltesszük forrni. Amíg melegszik, kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, és megmossuk.
- A karfiolrózsákat a lobogó vízbe tesszük 2-3 percre, ezután rögtön kiszedjük, és egy tiszta konyharuhán száradni hagyjuk.
- Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi vajat, majd megpirítjuk rajta a karfiolokat. Hagyjuk, hogy kapjanak egy kis színt, de azért ügyeljünk rá, hogy oda ne kozmáljanak.
- Egy nagyobb (vagy több kisebb) tepsiben terítsük el a karfiolokat, és sózzuk meg őket.
- Elkészítjük a besamelt: egy lábosban 2 evőkanál vajat melegítünk, majd kicsit megpirítjuk rajta a lisztet, és folyamatosan habverővel kevergetve hozzáöntjük a tejet. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
- A karfiolt megszórjuk a lereszelt parmezán felével, majd meglocsoljuk a forró mártás felével és rászórjuk a maradék sajtot.
- A megmaradt besamelt félretesszük hűlni. Ez idő alatt 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot hozzákeverjük a besamelmártáshoz, majd elterítjük a karfiolon.
- Egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, és rálocsoljuk a habos mártásra, végül megszórjuk zsemlemorzsával. 190-200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x20
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 587
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 57
- Össznézettség: 34052
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 24.
Ajánló
Önálló fogásként is bőven megállja a helyét, de köretként is fogyaszthatjuk pl. csirkéhez, vagy más, nem túl karakteres húshoz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Miss Lemon
84 recept
Ettől a recepttől a karfiol teljesen átlényegül. Azt eddig is tudtam, hogy a vaj csodákra képes, de arról fogalmam sem volt, hogy egy zöldséget képes ennyire alapvetően megváltoztatni. Dobos C. József receptje a Magyar-franczia szakácskönyvből, részletek itt.