Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
Kovász készítése
Összeállítás
Összesen
292
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
1457
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
Kovász készítése
-
23 kcal
-
2.7g friss élesztő3 kcal
-
13.5g víz0 kcal
-
0.9g méz3 kcal
Összeállítás
-
20.2g teljes kiőrlésű liszt67 kcal
-
20.2g rozsliszt71 kcal
-
33.7g joghurt21 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
0 kcal
-
0.8g só0 kcal
Összesen
198
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 933.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 492 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 75.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
292
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.4 g
Zsír
-
Összesen 22.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4668.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 410 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 377 mg
-
Foszfor 1327 mg
-
Nátrium 2462 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 281 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 375.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 290 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 730 micro
Összesen
1457
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 630 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 332 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
198
kcal
Hozzávalók
Kovász készítése
-
2 dkg friss élesztő
Összeállítás
-
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
15 dkg rozsliszt
-
1 ek olívaolaj
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál só
Elkészítés
Kovász készítése
- Kimérünk 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet egy keverőtálba (zárható fedeles), majd hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben csomómentesre elkevert friss élesztőt és az 1 tk. mézet. Végül szintén csomómentesre keverjük az élesztős, mézes, langyos vizet a liszttel.
- 1 órán át meleg (30-40°C) helyen habosra kelesztjük a kovászunkat. Tipp: 1 percre (kb. 150°C) a sütőt bekapcsolva könnyen elérhető a 30-40°C!
Összeállítás
- Átszitálva kimérünk 15 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 15 dkg rozslisztet egy keverőtálba, majd hozzáadjuk az 1 tk. sót, és az 1 tk. szódabikarbónát. Kissé összekeverjük a hozzávalókat, hogy egyenletes, homogén lisztet kapjunk.
- A kimért homogén állagúvá kevert liszthez adjuk a habosra megkelt kovászunkat, a 2,5 dl natúr joghurtot és az 1 ek. olívaolajat, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Akkor jó, ha enyhén ragacsos állagú tésztát kapunk. (Ha szükséges, akkor kb. 10-20 ml joghurtos vizet adhatunk a tésztához, hogy elérjük a kívánt állagot.) Megjegyzés: 1-2 perc alatt összegyúrható.
- Az így kapott ragacsos tésztából enyhén lisztezett gyúródeszkán körkörös mozdulatokkal bucit formázunk (a tészta minden oldalát belisztezhetjük, így nem ragad a kezünkhöz), majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva meleg helyen (30-40°C) hagyjuk pihenni további 1 órát.
- Az így megkelt tészta tetejét megkenjünk joghurtos vízzel, és tetszés szerint szórhatunk a tetejére lenmagot vagy akármilyen más magvakat.
- Végül a sütőt 200°C-ra alsó-felső sütési módban előmelegítjük, és a tésztát 30 perc alatt megsütjük. A sütés végeztével rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni (kb. 40-60 perc). Fontos, hogy rácsra tegyük, és ne hagyjuk tepsin, mert akkor beizzad a kenyér alja. Tipp: A kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallunk, akkor a kenyerünk megsült.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 26293
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Az élelmiszerláncok többségében kapható kenyerek mindenféle mesterséges adalékot tartalmaznak, így ezt megelégelve elkészítettem a saját, házi rozskenyér-receptemet, mindenféle hozzáadott mesterséges adalék nélkül. 2-3 napig eláll, és az effektív munka a kenyérrel mindössze 15 percet vesz csak igénybe.