r
Nosalty Logó

Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Teljes kiőrlésű rozskenyér Zsolttól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 292 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 1457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Kovász készítése

Összeállítás

Összesen 198 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    933.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    492 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 292 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4668.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    410 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    377 mg
  • Foszfor
    1327 mg
  • Nátrium
    2462 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    281 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    290 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 1457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    630 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 198 kcal

Hozzávalók

Kovász készítése

Összeállítás

Elkészítés

Kovász készítése

  1. Kimérünk 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet egy keverőtálba (zárható fedeles), majd hozzáadjuk az 1 dl langyos vízben csomómentesre elkevert friss élesztőt és az 1 tk. mézet. Végül szintén csomómentesre keverjük az élesztős, mézes, langyos vizet a liszttel.
  2. 1 órán át meleg (30-40°C) helyen habosra kelesztjük a kovászunkat. Tipp: 1 percre (kb. 150°C) a sütőt bekapcsolva könnyen elérhető a 30-40°C!

Összeállítás

  1. Átszitálva kimérünk 15 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet és 15 dkg rozslisztet egy keverőtálba, majd hozzáadjuk az 1 tk. sót, és az 1 tk. szódabikarbónát. Kissé összekeverjük a hozzávalókat, hogy egyenletes, homogén lisztet kapjunk.
  2. A kimért homogén állagúvá kevert liszthez adjuk a habosra megkelt kovászunkat, a 2,5 dl natúr joghurtot és az 1 ek. olívaolajat, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Akkor jó, ha enyhén ragacsos állagú tésztát kapunk. (Ha szükséges, akkor kb. 10-20 ml joghurtos vizet adhatunk a tésztához, hogy elérjük a kívánt állagot.) Megjegyzés: 1-2 perc alatt összegyúrható.
  3. Az így kapott ragacsos tésztából enyhén lisztezett gyúródeszkán körkörös mozdulatokkal bucit formázunk (a tészta minden oldalát belisztezhetjük, így nem ragad a kezünkhöz), majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva meleg helyen (30-40°C) hagyjuk pihenni további 1 órát.
  4. Az így megkelt tészta tetejét megkenjünk joghurtos vízzel, és tetszés szerint szórhatunk a tetejére lenmagot vagy akármilyen más magvakat.
  5. Végül a sütőt 200°C-ra alsó-felső sütési módban előmelegítjük, és a tésztát 30 perc alatt megsütjük. A sütés végeztével rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni (kb. 40-60 perc). Fontos, hogy rácsra tegyük, és ne hagyjuk tepsin, mert akkor beizzad a kenyér alja. Tipp: A kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallunk, akkor a kenyerünk megsült.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 26293
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az élelmiszerláncok többségében kapható kenyerek mindenféle mesterséges adalékot tartalmaznak, így ezt megelégelve elkészítettem a saját, házi rozskenyér-receptemet, mindenféle hozzáadott mesterséges adalék nélkül. 2-3 napig eláll, és az effektív munka a kenyérrel mindössze 15 percet vesz csak igénybe.

Hozzávalók

Kovász készítése

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...