Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
63g tagliatelle232 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
175g fehérbor144 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g tagliatelle928 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
700g fehérbor574 kcal
-
400g főzőtejszín524 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
6g só0 kcal
-
2g fekete bors4 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
12.8g tagliatelle47 kcal
-
25.5g csiperkegomba5 kcal
-
35.7g fehérbor29 kcal
-
20.4g főzőtejszín27 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
1.6g olívaolaj14 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
2.6g parmezán sajt10 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1707.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 296 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 456 mg
-
Nátrium 810 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 357.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.8 g
Zsír
-
Összesen 101.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 391 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6830.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 1184 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 312 mg
-
Foszfor 1823 mg
-
Nátrium 3242 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.2 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1429.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 568 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 727 micro
-
Kolin: 399 mg
-
Retinol - A vitamin: 555 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 143 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 271 micro
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 348.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg csiperkegomba
-
1 db tojássárgája
-
4 ek olívaolaj
-
1 teáskanál só
-
1.5 kk fekete bors
-
chili ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés
- A gombát mossuk meg, majd mindegyik fejet vágjuk ketté, és szeleteljük fel vékonyan.
- Az olívaolajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben, és szórjuk bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 5-7 percig pároljuk, míg levet nem ereszt. Ezt követően vegyük le a fedőt, állítsuk a tűzhelyet nagy lángra, pároljuk addig, míg el nem párolog alóla az összes víz, és közben többször is keverjük meg.
- Ha elpárolgott a víz, akkor pirítsuk meg minden oldalát, közben kevergessük, majd öntsük rá a tejszínt. Addig főzzük, míg a tejszín fel nem forr.Ha készen van,tegyük félre.
- A tésztát főzzük meg al dante módon. A leszűrt tésztát tegyük egy nagy, mély keverőtálba vagy lábosba, borítsuk rá a szószt még melegen, majd tegyük rá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal keverjük el.
- Ízlés szerint parmezánnal, bazsalikommal, chilivel tálajuk.
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 9025
- Feltöltés dátuma: 2011. május 21.
Ajánló
Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt. A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből: „Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem, olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.” Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell. Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak. Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze. Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is. Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz fehérbor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér vagy barna is), 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojássárgája, só, bors és egy cs durumtészta (lehetőleg tagliatelle). Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral. A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így: egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg. Szóval sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt, és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve. Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod-e. Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el. Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom.