r
Nosalty Logó

Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nemnagykunszt
Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 671 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2680 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 135 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1707.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    296 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    810 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 671 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.8 g

Zsír

  • Összesen
    101.3 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    391 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6830.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    1184 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1823 mg
  • Nátrium
    3242 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    241.2 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1429.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    568 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    727 micro
  • Kolin:
    399 mg
  • Retinol - A vitamin:
    555 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 2680 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 135 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát mossuk meg, majd mindegyik fejet vágjuk ketté, és szeleteljük fel vékonyan.
  2. Az olívaolajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben, és szórjuk bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 5-7 percig pároljuk, míg levet nem ereszt. Ezt követően vegyük le a fedőt, állítsuk a tűzhelyet nagy lángra, pároljuk addig, míg el nem párolog alóla az összes víz, és közben többször is keverjük meg.
  3. Ha elpárolgott a víz, akkor pirítsuk meg minden oldalát, közben kevergessük, majd öntsük rá a tejszínt. Addig főzzük, míg a tejszín fel nem forr.Ha készen van,tegyük félre.
  4. A tésztát főzzük meg al dante módon. A leszűrt tésztát tegyük egy nagy, mély keverőtálba vagy lábosba, borítsuk rá a szószt még melegen, majd tegyük rá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal keverjük el.
  5. Ízlés szerint parmezánnal, bazsalikommal, chilivel tálajuk.
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9017
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 21.

Ajánló

Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt. A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből: „Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem, olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.” Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell. Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak. Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze. Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is. Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz fehérbor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér vagy barna is), 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojássárgája, só, bors és egy cs durumtészta (lehetőleg tagliatelle). Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral. A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így: egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg. Szóval sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt, és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve. Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod-e. Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el. Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...