Tátra-csúcs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
1g víz0 kcal
krémhez
-
33g habtejszín97 kcal
-
67g étcsokoládé364 kcal
-
10g mandula59 kcal
bevonathoz
-
67g tortabevonó364 kcal
Összesen
1005
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
3g víz0 kcal
krémhez
-
200g habtejszín584 kcal
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
60g mandula354 kcal
bevonathoz
-
400g tortabevonó2184 kcal
Összesen
6028
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
piskótához
-
11.4g tojásfehérje6 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
-
0.2g víz0 kcal
krémhez
-
14.3g habtejszín42 kcal
-
28.5g étcsokoládé156 kcal
-
4.3g mandula25 kcal
bevonathoz
-
28.5g tortabevonó156 kcal
Összesen
431
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 902 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 401 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.8 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
Összesen
1005
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.4 g
Zsír
-
Összesen 360.6 g
-
Telített zsírsav 195 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 937 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5411.9 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 120 mg
-
Kálcium 829 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1381 mg
-
Foszfor 2403 mg
-
Nátrium 568 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 610.8 g
-
Cukor 434 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 321.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 567 mg
-
Retinol - A vitamin: 771 micro
-
α-karotin 79 micro
-
β-karotin 383 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 919 micro
Összesen
6028
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 385.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
431
kcal
Hozzávalók
piskótához
-
4 db tojásfehérje
-
3 db tojássárgája
-
40 g porcukor
-
80 g finomliszt
-
1 teáskanál víz
krémhez
-
200 g habtejszín
-
400 g étcsokoládé
bevonathoz
Elkészítés
piskótához
- A tojások sárgáját a kanálka vízzel elkeverjük. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután beleszitáljuk a kimért lisztet, és szintén óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habba.
- Egy nagy alakú sütőlemezt beborítunk sütőpapírral, és a masszát rákenjük kb. 31x31 cm-es négyzet alakban. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a piskótát. Amikor kész, lehúzzuk a piskótáról a papírt, és hűlni hagyjuk.
- A piskótából ezután egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki. (Nekem 30 db lett ebből a mennyiségből.) Egy tálcán vagy húsvágó deszkán félretesszük.
krémhez
- A csokoládét apróra tördeljük, és egy nagyobb üstben vízgőz felett megpuhítjuk.
- A tejszínt egy lábaskában felforrósítjuk, és a puha csokoládéhoz öntjük. Ezután egynemű krémmé keverjük, majd teljesen hidegre hűtjük.
- Ezután kézi robotgép legmagasabb fokozatával tömör habbá verjük. Habzsákba töltjük a krémet, és a tálcán várakozó piskótatallérokra körkörös mozdulatokkal ráhalmozzuk. A mandula-darabkákat ide-oda belenyomjuk a krémbe.
- A félig kész csúcsokat tálcástul a mélyhűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
bevonathoz
- A tortabevonót egy kis méretű üstben vízgőz felett felolvasztjuk (ízlés szerint olajat vagy vajat is felhasználhatunk hozzá).
- Az üstöt kissé oldalra döntjük, és a fagyos csúcsokat kézzel beleforgatjuk a csokimázba. A kész Tátra-csúcsokat tálcán a hűtőbe tesszük tálalásig.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 9 alkalommal
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 75
- Össznézettség: 20543
- Feltöltés dátuma: 2016. december 29.
Ajánló
Ez a desszert étcsokis tortabevonóból is elkészíthető. Mandula nélkül is nagyszerű!! A piskóta körök nagyságát a habzsák és a kinyomófej mérete határozza meg. Én azért használok kis méretű szaggatót, mert az injekciós tűhöz hasonló műanyag tortadíszítőm van. Ezzel nem lehet nagyobb méretű piskóta körre tetemes mennyiségű krémet gusztusosan felhalmozni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lizinka_
604 recept
A Tátra-csúcs kedvenc süteményem, ami évek óta hiányzik a cukrászdai kínálatból (legalábbis a mi környékünkön). Évekkel ezelőtt rátaláltam egy jó kis receptre, amin itt-ott változtattam. Az én házi készítésű Tátra-csúcsom valamivel kisebb mint a bolti, de ugyanolyan finom! Nagy ünnepekkor készítem, megérdemli a különleges helyet az ünnepi asztalon.