Tartiflette, a savoyai rakott burgonya
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
30g fehér hagyma11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
133g burgonya77 kcal
-
67g sajt235 kcal
Összesen
594
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
180g fehér hagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
800g burgonya462 kcal
-
400g sajt1408 kcal
Összesen
3561
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
5.3g füstölt szalonna35 kcal
-
9.5g fehér hagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
5.3g fehérbor4 kcal
-
15.9g habtejszín46 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
42.4g burgonya24 kcal
-
21.2g sajt75 kcal
Összesen
188
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 46 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1293.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 491 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 355 mg
-
Nátrium 385 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 184.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 350 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
594
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.7 g
Zsír
-
Összesen 275.9 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 915 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7761.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 2944 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 2129 mg
-
Nátrium 2312 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.7 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1107.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2100 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 135 mg
-
D vitamin: 153 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 2077 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 304 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
3561
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
188
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
10 dkg füstölt szalonna
-
2 közepes db fehér hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 dl fehérbor
-
3 dl habtejszín
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben 10 perc alatt félkészre főzzük. Amikor kész, alaposan lecsepegtetjük, és egy éles késsel fél centiméter vékonyra karikázzuk.
- Az apróra kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén finomra aprított vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Mérsékelt lángon, gyakran megkeverve üvegesre pirítjuk.
- A hagymás alaphoz öntjük a a fehérbort és a tejszín felét. Sózzuk-borsozzuk meg alaposan, majd főzzük addig, amíg jól besűrűsödik.
- Egy közepes méretű kerámiaedényt kivajazunk. Az alján szétterítjük a tejszínes hagyma felét, majd ráfektetjük a burgonyakarikák harmadát. Erre jön a sajt fele, szeletekre vágva - Reblochon sajt helyett nyugodtan használhatunk camembert-t vagy brie-t, a lényeg hogy jó zsíros sajtfélét válasszuk.
- Jöhet rá a burgonya második harmada, majd erre tejszínes hagyma maradéka. Egyengessük el alaposan, majd locsoljuk meg 1-1,5 deci tejszínnel.
- Végezetül jöhet az utolsó adag főtt burgonya, majd a sajt másik felével lezárjuk műalkotásunkat. Mehet is a 185°C-os sütőbe, ahol 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor tökéletes, amikor a tetején aranybarna a sajt és bugyborékol az elégedettségtől.
- Egy picit hagyjuk kihűlni a kész fogást, majd essünk neki - ez bizony nem a legfotogénebb francia specialitás, de hogy az egyik legkrémesebb, -sajtosabb ételköltemény, az biztos!
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 456
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 66
- Össznézettség: 45567
- Feltöltés dátuma: 2019. november 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A francia tartiflette Savoya régióból származik, és gyakorlatilag olyan, mint a mi rakott krumplink luxusban élő, testes, sajtos nénikéje. Nagyjából ötezer kalória lehet, de egyszer mindenképpen el kell készítenie mindenkinek, annyira krémes és szaftos - a legjobb kuckózós komfort kaja a hideg őszi-téli napokra!