Tárkonyos-gerslis gyöngybableves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Brigi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előkészületek
-
31g gyöngybab104 kcal
-
13g gersli44 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
11g fehérrépa7 kcal
-
16g zeller6 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
6g paprika1 kcal
-
6g paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
1g leveskocka4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
22g tejföl43 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
438g víz0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
Leves készítése
Összesen
272
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előkészületek
-
250g gyöngybab833 kcal
-
100g gersli352 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tárkony6 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
3500g víz0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
Leves készítése
Összesen
2175
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előkészületek
-
5.3g gyöngybab18 kcal
-
2.1g gersli7 kcal
-
5g sárgarépa2 kcal
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
2.7g zeller1 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.1g paprika0 kcal
-
1.1g paradicsom0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
3.7g tejföl7 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
73.6g víz0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
Leves készítése
Összesen
45
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 686.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 522 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 143 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 936 micro
-
β-karotin 2258 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 161 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
272
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84 g
Zsír
-
Összesen 65.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5492 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 1119 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 711 mg
-
Foszfor 1462 mg
-
Nátrium 2050 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 327.5 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 4175.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2034 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 132 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1147 micro
-
Kolin: 281 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 7486 micro
-
β-karotin 18064 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1289 micro
-
Lut-zea 927 micro
Összesen
2175
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 87.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 157 micro
-
β-karotin 380 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 27 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
45
kcal
Hozzávalók
Előkészületek
-
250 g gyöngybab
-
100 g gersli
-
3 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 db babérlevél
-
1 gerezd fokhagyma
-
0.5 közepes db paprika
-
0.5 közepes db paradicsom
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 db leveskocka
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2 kk tárkony
-
175 g tejföl
-
2 púpozott ek finomliszt
-
3.5 l víz
-
3 ek olívaolaj
Leves készítése
Elkészítés
Előkészületek
- Áztassuk be a babot legalább 3-4 órával a leves elkészítése előtt, vagy előző nap.
- Egy külön tálban tegyük ugyanezt a gerslivel, ezt azonban elég beáztatni a leves elkészítése előtt kb. 1 órával.
Leves készítése
- Cseréljük le a gerslin a vizet, de ezúttal meleg vízzel öntsük fel, ettől kicsit megduzzad és könnyebben megfő.
- Az olívaolajon kezdjük el pirítani a kockára vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult, tegyük bele a a fűszerpaprikát, paradicsomot, tv paprikát, öntsük fel kevés vízzel (1-2 bögre), majd tegyük bele a babot, és főzzük 30-40 percig. Ha szükséges, a vizet pótoljuk (elég annyi víz, ami épp ellepi).
- Tegyük bele a sót, borsot, babérlevelet, leveskockát és a felaprított zöldségeket, a zellerlevéllel együtt, azonban a paprikát és a paradicsom héját ennél a fázisnál szedjük ki. Főzzük további 20 percen át.
- Majd tegyük hozzá a leszűrt gerslit, öntsük fel 2-2.5 liter vízzel, ha szükséges, sózzunk utána, majd újraforrástól számítva 15 percig főzzük a gerslivel együtt.
- Tegyük egy tálba a tejfölt, a 2 ek lisztet, habverővel keverjük el kevés víz hozzáadásával, keverjük csomómentesre. A levesből apránként kivett lével hígítsuk (2-3 merőkanál), keverjük el alaposan, majd öntsük a levesbe.
- Tegyük bele a tárkonyt, majd gyakori kevergetés mellett forraljuk fel újra. Vegyük ki a babérlevelet a végén.
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4342
- Feltöltés dátuma: 2015. február 12.
Ajánló
Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk még frissen a levesre.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Brigi
65 recept
Tejfölös pörköltre emlékeztető, lágy ízű levest szerettem volna készíteni. Ezért is indítottam az alapját pörkölt jellegűen. Gerslit eddig még nem használtam, de a legtöbb esetben babos ételekhez, levesbetétként vagy rizst helyettesítő alapanyagként szerepelt. Kellemes, enyhe ízű leves, érdemes kipróbálni.