Szilvásgombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A burgonyás tésztához
-
167g burgonya96 kcal
-
6g vaj42 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
2g búzadara7 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
A pirított zsemlemorzsához
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
47 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
Összesen
517
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A burgonyás tésztához
-
1000g burgonya578 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A pirított zsemlemorzsához
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
Összesen
3105
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A burgonyás tésztához
-
47g burgonya27 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
-
9.4g finomliszt34 kcal
-
0.6g búzadara2 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
A pirított zsemlemorzsához
-
7.1g zsemlemorzsa28 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
A töltelékhez
A tálaláshoz
Összesen
145
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 544.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 188.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
517
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.6 g
Zsír
-
Összesen 77.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 255 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3265.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 464 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 330 mg
-
Foszfor 1096 mg
-
Nátrium 1221 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 543 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1131.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 406 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 198 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 384 micro
-
Kolin: 292 mg
-
Retinol - A vitamin: 312 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1063 micro
-
β-crypt 189 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 731 micro
Összesen
3105
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
A burgonyás tésztához
-
1 kg burgonya
-
200 g finomliszt
-
1 evőkanál búzadara
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A pirított zsemlemorzsához
-
150 g zsemlemorzsa
-
4 ek napraforgó olaj
A töltelékhez
A tálaláshoz
Elkészítés
A burgonyás tésztához
- A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl a krumpli, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a sót,a búzadarát, a tojást és közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk belőle.
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk (a kék szilvát egyben hagyjuk). Összeforgatjuk a kristálycukor és fahéj keverékével. Egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben pedig olajon zsemlemorzsát pirítunk.
- Az egyik cipót két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindegyiket 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy-egy szilvát helyezünk és négy csücskét felül összefogva gombóccá formáljuk. A másik cipóval hasonlóképpen járunk el.
- Négyvagy több adagban főzzük ki a gombócokat a forró vízben: akkor kész a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kivesszük, leöblítjük folyó vízben és lecsepegtetjük. Rögtön megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Ily módon elkészítjük a maradék gombócot.
- Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 921
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 64
- Össznézettség: 138495
- Feltöltés dátuma: 2008. március 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
A szilvás gombóc, a réteshez hasonlósan, a gyermekkorom nyarait, Nagymamám konyháját idézi. Szeretem készíteni, mert a gombócok gyártása egyúttal időutazás is számomra, a régi szép emlékek felidézése.