Szilvás-mákos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kovács Györgyi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
19g tej11 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
8g barna cukor29 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
25g mák131 kcal
-
25g tej14 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
140g szilva61 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
teteje lekenéséhez
Összesen
618
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
60g barna cukor228 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
200g mák1050 kcal
-
200g tej112 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
1120g szilva484 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
teteje lekenéséhez
Összesen
4918
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
16.1g finomliszt59 kcal
-
4g margarin29 kcal
-
6g tej3 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
2.4g barna cukor9 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
8g mák42 kcal
-
8g tej5 kcal
-
2g barna cukor8 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
45.1g szilva19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g barna cukor3 kcal
teteje lekenéséhez
Összesen
198
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 971.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 447 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 137.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 364 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 166 micro
Összesen
618
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.5 g
Zsír
-
Összesen 227.7 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 98 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7769.3 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 3577 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 892 mg
-
Foszfor 2613 mg
-
Nátrium 418 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 629.6 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 67 mg
VÍZ
-
Összesen 1096.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1563 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 208 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 527 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 1307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2916 micro
-
β-crypt 380 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1329 micro
Összesen
4918
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 117 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
198
kcal
Hozzávalók
tészta
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg margarin
-
1.5 dl tej
-
2 dkg élesztő
-
6 dkg barna cukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
töltelék
-
20 dkg mák
-
2 dl tej
-
5 dkg barna cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
16 db szilva
-
1 kávéskanál fahéj
-
2 csapott ek barna cukor
teteje lekenéséhez
Elkészítés
tészta
- A tejet meglangyosítjuk 2 dkg barna cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a tojást, az olvasztott, langyos margarint, 4 dkg barna cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kézi mixer segítségével jól kidolgozzuk a tésztát, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kb. 25*35 cm-es téglalap alakra nyújtjuk, és hosszában három egyenlő részre vágjuk.
- A mákot elosztjuk három felé, és mindegyik csíkot megkenjük vele. Majd a két hosszanti oldalát a tészta csíknak összecsípjük, majd a deszkán meghengereljük.
- Egy 26 cm-es tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, és belerakjuk spirálisan a tészta csíkokat. A rések közé beleállítjuk a félbevágott szilvákat úgy, hogy a mag helyére fahéjas cukrot szórunk. A tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk barna cukorral.
- Előmelegített sütőbe rakjuk. 20 perc után a tetejét olvasztott margarinnal lekenjük, majd kb. 10-15 percig sütjük még.
töltelék
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk.
- A darált mákot egy edényben a tejjel, cukorral és a reszelt citrom héjával pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
teteje lekenéséhez
- A tojást felverjük, a margarint felolvasztjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4319
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kovács Györgyi
57 recept
Férjem nem nagyon rajong a mákos süteményekért, de ez nagy kedvence. Nagyon kellemes íze van a tésztának a barna cukortól.