Szilvás lepény Juditta konyhájából
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g tej18 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
A töltelékhez
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g só0 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A töltelékhez
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 181.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 417 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 75.6 g
Zsír
-
Összesen 213.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3808.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 631 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 988 mg
-
Nátrium 1750 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 615.9 g
-
Cukor 207 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1451.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1276 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 192 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 980 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3333 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1126 micro
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 141.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a tetejére morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kovásszal készítjük, akkor a kovászt eldolgozzuk a langyos cukros tejjel.
- Kimérjük a lisztet, és egy kelesztő tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a margarint és az olajat, kézzel összedolgozzuk, és hólyagosra dagasztjuk.A tejjel eldolgozott kovászhoz adjuk a lisztet, margarint, olajat, sót, és alaposan megdagasztjuk.
- Letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
- A sütő méretű tepsit nagyon vékonyan margarinnal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
- A megkelt tésztát egy tiszta, lisztezett felületre öntjük, és egy sodrófa segítésével gáz tepsi méretűre nyújtjuk.Ha kovásszal dolgozunk, a tészta nagyon lágy lesz,rögtön a tepsibe lehet tenni, és ott kilapogatni, húzogatni a tepsi méretére.
- A megmosott, kimagozott, felezett szilvát a húsos felével a tésztára sorakoztatjuk, jó sűrűn, hogy a tészta alig látszon ki.
- Az őrölt fahéjat összekeverjük a kristálycukorral, és egyenletesen a tetejére szórjuk.
- A tejfölt összekeverjük, és kiskanállal a szilva tetejére locsolgatjuk. Ne rakjuk rögtön a sütőbe, hagyjuk kb. negyed órát állni (a tészta újra megkel).
- Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16033
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egy kedves barátnőm, aki 1000 km-re volt tőlem a névnapomon, ezzel a recepttel lepett meg. Mivel mindketten előszeretettel használunk kovászt a kelt tésztákhoz, odabiggyesztette, hogy nyugodtan csináljam meg azzal. A kovászt este frissítettem, reggel pedig begyúrtam a lepénynek valót. A végeredmény nem olyan lett, mint várható volt, mert a tésztám sokkal jobban megkelt sütés közben, mint amire számítottam Tehát az biztos, ha kovásszal készül, nyugodtan lehet a sütő tepsije mellett egy másik, kicsit kisebb tepsit is készíteni. Nagymamám receptje szerint képzeltem, aki meggyes lepény szakértő, és az ő tésztája nem lesz 3-4 mm-nél magasabb. Az enyém 1 cm magas lett. Persze nagyon finom így is, mert jóízű a tészta, de úgy az igazi, ha nem tudod a kezedben tartani, mert a gyümölcs lepotyogna róla.:D