r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Sylvia Gasztro Angyal
Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Összesen 1129 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Összesen 4520 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Összesen 127 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    14.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    934.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.1 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    527.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    783 micro
  • β-crypt
    145 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    391 micro
Összesen 1129 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    84 g

Zsír

  • Összesen
    59.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3737.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    538 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    424 mg
  • Foszfor
    1358 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    936.2 g
  • Cukor
    459 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2111.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    304 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    325 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3133 micro
  • β-crypt
    580 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1566 micro
Összesen 4520 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 127 kcal

Hozzávalók

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Elkészítés

A gombóc tésztához

  1. A burgonyát tegyük fel héjában főni. Amikor megpuhult, öntsük le róla a vizet, és langyosra hagyjuk kihűlni. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, mint hidegen!
  2. Ha ezzel megvagyunk, még melegen törjük össze, vagy nyomjuk át krumplinyomón. Most tényleg hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, egy púpos evőkanál zsírt, egy csipet sót és a lisztet. (A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel!) Na itt nem árt egy kis tapasztalat: ha kevés a liszt, akkor nem áll össze a tészta, ha túl sok, akkor meg kemény lehet! Ezért először tegyünk bele kevesebb liszt mennyiséget, és érezni fogjuk, hogy kell-e bele még több.
  4. Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót, és tegyük egy lisztezett nyújtódeszkára. Nyújtófával nyújtsuk kb. fél cm, kb. egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk kicsit a tészta alá, nehogy leragadjon. A kinyújtott tésztát kb. 8-9 cm-es négyzetekre vágjuk.
  5. A szilvákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és a szilvákat a tésztakockák közepére helyezzük.
  6. Majd a tészta négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk szép gombócokat, majd dobjuk, a már lobogó vízbe. Egy-két perc múlva óvatosan, fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e gombóc a lábas aljára. Ha így történt, akkor egy finom mozdulattal kimenekítjük a fogságból:). Egy idő után a gombócok feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még két-három percig főni. Majd leszűrjük alaposan őket.
  7. Az olajon egy nagyobb serpenyőben folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. Vigyázat, mert hamar megéghet! Pár perc alatt elkészül.
  8. A gombócokat a zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket. Érdemes ügyesen rázogatni az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva, minden oldalukon zsemlemorzsásak legyenek. Ezután már nincs más feladatunk, mint még melegen, sima porcukorral, illetve aki szereti, fahéjas porckorral meghintve tálalni.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 14878
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
Sylvia Gasztro Angyal 114 recept

Némi konyhai jártasságot igényel az elkészítése, de nem lehetetlen feladat! A klasszikus változatban szilva töltelék van, de megtöltheted barackkal is vagy házi lekvárral is, ha úgy tartja kedved!

Hozzávalók

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...