Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Sylvia Gasztro Angyal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombóc tésztához
-
250g burgonya144 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelékhez
Bevonáshoz
-
45g porcukor174 kcal
-
38g zsemlemorzsa148 kcal
-
53 kcal
Összesen
1129
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombóc tésztához
-
1000g burgonya578 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelékhez
Bevonáshoz
-
180g porcukor697 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
4520
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
A gombóc tésztához
-
28g burgonya16 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
8.4g finomliszt31 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelékhez
Bevonáshoz
-
5g porcukor19 kcal
-
4.2g zsemlemorzsa17 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
Összesen
127
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 934.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 340 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.1 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 527.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 783 micro
-
β-crypt 145 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 391 micro
Összesen
1129
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 84 g
Zsír
-
Összesen 59.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3737.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 538 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 424 mg
-
Foszfor 1358 mg
-
Nátrium 1221 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 936.2 g
-
Cukor 459 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 2111.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 357 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 304 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 325 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3133 micro
-
β-crypt 580 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1566 micro
Összesen
4520
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
127
kcal
Hozzávalók
A gombóc tésztához
-
1 kg burgonya
-
1 db tojás
-
30 dkg finomliszt
-
1 csipet só
Töltelékhez
Bevonáshoz
-
15 dkg zsemlemorzsa
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A gombóc tésztához
- A burgonyát tegyük fel héjában főni. Amikor megpuhult, öntsük le róla a vizet, és langyosra hagyjuk kihűlni. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, mint hidegen!
- Ha ezzel megvagyunk, még melegen törjük össze, vagy nyomjuk át krumplinyomón. Most tényleg hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, egy púpos evőkanál zsírt, egy csipet sót és a lisztet. (A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel!) Na itt nem árt egy kis tapasztalat: ha kevés a liszt, akkor nem áll össze a tészta, ha túl sok, akkor meg kemény lehet! Ezért először tegyünk bele kevesebb liszt mennyiséget, és érezni fogjuk, hogy kell-e bele még több.
- Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót, és tegyük egy lisztezett nyújtódeszkára. Nyújtófával nyújtsuk kb. fél cm, kb. egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk kicsit a tészta alá, nehogy leragadjon. A kinyújtott tésztát kb. 8-9 cm-es négyzetekre vágjuk.
- A szilvákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és a szilvákat a tésztakockák közepére helyezzük.
- Majd a tészta négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk szép gombócokat, majd dobjuk, a már lobogó vízbe. Egy-két perc múlva óvatosan, fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e gombóc a lábas aljára. Ha így történt, akkor egy finom mozdulattal kimenekítjük a fogságból:). Egy idő után a gombócok feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még két-három percig főni. Majd leszűrjük alaposan őket.
- Az olajon egy nagyobb serpenyőben folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. Vigyázat, mert hamar megéghet! Pár perc alatt elkészül.
- A gombócokat a zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket. Érdemes ügyesen rázogatni az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva, minden oldalukon zsemlemorzsásak legyenek. Ezután már nincs más feladatunk, mint még melegen, sima porcukorral, illetve aki szereti, fahéjas porckorral meghintve tálalni.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 14964
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Sylvia Gasztro Angyal
114 recept
Némi konyhai jártasságot igényel az elkészítése, de nem lehetetlen feladat! A klasszikus változatban szilva töltelék van, de megtöltheted barackkal is vagy házi lekvárral is, ha úgy tartja kedved!