Szilvás gombóc 5. - zsírral
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
125g burgonya72 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
5g búzadara16 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A pirított zsemlemorzsához
-
38g zsemlemorzsa148 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
7g porcukor27 kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
500g burgonya289 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
18g búzadara65 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A pirított zsemlemorzsához
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
28g porcukor108 kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
17g burgonya10 kcal
-
8.5g finomliszt31 kcal
-
0.6g búzadara2 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.5g disznózsír5 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A pirított zsemlemorzsához
-
5.1g zsemlemorzsa20 kcal
-
1g disznózsír9 kcal
-
1g porcukor4 kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.4 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 826.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 279 mg
-
Nátrium 299 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 185.9 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 452.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 782 micro
-
β-crypt 145 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 381 micro
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 73.4 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3305.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 488 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 335 mg
-
Foszfor 1115 mg
-
Nátrium 1196 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 743.6 g
-
Cukor 354 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1810.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 357 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 230 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 400 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3129 micro
-
β-crypt 580 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1523 micro
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg burgonya
-
25 dkg finomliszt
-
1.5 evőkanál búzadara
-
1 db tojás
-
1 ek disznózsír
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
15 dkg cukor
A pirított zsemlemorzsához
-
15 ek zsemlemorzsa
-
4 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük.
- A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk.
- Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk.
- A magozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük.
- Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog, beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni.
- Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
- Receptkönyvben: 395
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 88
- Össznézettség: 98166
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.
Ajánló
A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve, lekvárral vagy akár mákkal megszórva kínálhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti :)