r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye bjkata konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Bjkata
Szilvalekváros derelye bjkata konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 736 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2940 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 210 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1374.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    855 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 736 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.5 g

Zsír

  • Összesen
    57.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5499.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1025 mg
  • Nátrium
    3422 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    528.6 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    521.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    423 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 2940 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    391.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 210 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. (Forrás után kb. 20 percig főzzük.)
  2. Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval.
  3. Amíg a krumpli hűl, egy edényben a 2 kanál zsíron szép barnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
  4. Ha már csak langyos a burgonya, beletesszük a fél ek zsírt és a 25 dkg lisztet. Puha tésztát készítünk belőle.
  5. Jól belisztezett gyúrótáblán vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
  6. A tészta egyik felére szilvalekvár halmokat rakunk, majd az üres felét ráborítjuk a lekváros felére. Kicsit megnyomkodjuk a tésztának azokat a részeit, ahol nincs lekvár, majd derelyevágóval háromszögeket vagy téglalapokat vágunk a töltött tésztából.
  7. Forró, enyhén sós és olajos vízben kb 3 adagban kifőzzük a derelyéket.
  8. Leöblítjük, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, tálalásig melegen tartjuk.
  9. Ízlés szerint porcukorral, fahéjas porcukorral vagy kristálycukorral tálaljuk.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 138
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 8494
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legfinomabb derelyét (papfülét) az Anyukám és az Apukám készíti. Zsemlemorzsa helyett ők száraz kenyér bélének morzsájából pirítanak egy jó adagot, és abban rázogatják össze a derelyét. Sajnos, mostanában már nagyon nehéz olyan kenyeret találni, aminek a béléből ilyen morzsát lehet készíteni, ezért én is a közismert módon készítem a pirított morzsát zsemlemorzsából. Abban is eltér a szüleim által készített derelye a szakácskönyvekben található derelyéktől, hogy ebbe nem kell tojás, és így ez a tészta nagyon puha és finom lesz. Próbáltam már tojással is készíteni, de úgy határozottan keményebb a tészta. Ezért nálam győzött a tojás nélküli változat.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...