Szilvalekváros derelye bjkata konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
200g burgonya116 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
2g disznózsír17 kcal
-
1g só0 kcal
-
9 kcal
A töltelékhez
-
2g szilvalekvár3 kcal
A tetejére
-
63g zsemlemorzsa247 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
13g cukor48 kcal
Összesen
736
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
800g burgonya462 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
4g só0 kcal
-
35 kcal
A töltelékhez
-
8g szilvalekvár12 kcal
A tetejére
-
250g zsemlemorzsa988 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
50g cukor194 kcal
Összesen
2940
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
57g burgonya33 kcal
-
17.8g finomliszt65 kcal
-
0.5g disznózsír5 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
A töltelékhez
-
0.6g szilvalekvár1 kcal
A tetejére
-
17.8g zsemlemorzsa70 kcal
-
2.1g disznózsír19 kcal
-
3.6g cukor14 kcal
Összesen
210
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1374.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 855 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 130.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
736
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.5 g
Zsír
-
Összesen 57.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5499.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 568 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1025 mg
-
Nátrium 3422 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 528.6 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 521.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 118 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 423 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
2940
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
210
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
0.5 ek disznózsír
A töltelékhez
A tetejére
-
25 dkg zsemlemorzsa
-
2 ek disznózsír
-
5 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- A burgonyát kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. (Forrás után kb. 20 percig főzzük.)
- Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval.
- Amíg a krumpli hűl, egy edényben a 2 kanál zsíron szép barnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
- Ha már csak langyos a burgonya, beletesszük a fél ek zsírt és a 25 dkg lisztet. Puha tésztát készítünk belőle.
- Jól belisztezett gyúrótáblán vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
- A tészta egyik felére szilvalekvár halmokat rakunk, majd az üres felét ráborítjuk a lekváros felére. Kicsit megnyomkodjuk a tésztának azokat a részeit, ahol nincs lekvár, majd derelyevágóval háromszögeket vagy téglalapokat vágunk a töltött tésztából.
- Forró, enyhén sós és olajos vízben kb 3 adagban kifőzzük a derelyéket.
- Leöblítjük, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, tálalásig melegen tartjuk.
- Ízlés szerint porcukorral, fahéjas porcukorral vagy kristálycukorral tálaljuk.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 8494
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bjkata
96 recept
A legfinomabb derelyét (papfülét) az Anyukám és az Apukám készíti. Zsemlemorzsa helyett ők száraz kenyér bélének morzsájából pirítanak egy jó adagot, és abban rázogatják össze a derelyét. Sajnos, mostanában már nagyon nehéz olyan kenyeret találni, aminek a béléből ilyen morzsát lehet készíteni, ezért én is a közismert módon készítem a pirított morzsát zsemlemorzsából. Abban is eltér a szüleim által készített derelye a szakácskönyvekben található derelyéktől, hogy ebbe nem kell tojás, és így ez a tészta nagyon puha és finom lesz. Próbáltam már tojással is készíteni, de úgy határozottan keményebb a tészta. Ezért nálam győzött a tojás nélküli változat.