Szerelem kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
Kovász
-
5g finomliszt18 kcal
-
42g kefir25 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
9 kcal
Tészta összeállítása
-
7g cukor26 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g vaj120 kcal
Töltelék
Kenéshez
Összesen
845
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
Kovász
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g kefir153 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
Tészta összeállítása
-
40g cukor155 kcal
-
480g finomliszt1747 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g vaj717 kcal
Töltelék
-
100g vaj717 kcal
-
78g dió510 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
50g aszalt szilva120 kcal
Kenéshez
Összesen
5066
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
Kovász
-
2g finomliszt7 kcal
-
16.6g kefir10 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
3.3g friss élesztő3 kcal
Tészta összeállítása
-
2.7g cukor10 kcal
-
31.9g finomliszt116 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
6.7g vaj48 kcal
Töltelék
-
6.7g vaj48 kcal
-
5.2g dió34 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
3.3g aszalt szilva8 kcal
Kenéshez
Összesen
337
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 266 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 89 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
845
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.6 g
Zsír
-
Összesen 241.2 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1003 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3192.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 620 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1598 mg
-
Nátrium 374 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 644.9 g
-
Cukor 226 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 485.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1688 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 696 micro
-
Kolin: 608 mg
-
Retinol - A vitamin: 1642 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 535 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 903 micro
Összesen
5066
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
337
kcal
Hozzávalók
Kovász
-
2 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukor
-
5 dkg friss élesztő
Tészta összeállítása
-
4 ek cukor
-
48 dkg finomliszt
-
2 db tojás
Töltelék
Kenéshez
Elkészítés
Kovász
- Melegítsük meg a kefirt, és keverjük el benne a cukrot és a lisztet, majd morzsoljuk el benne az élesztőt is. Borítsuk le az edényt, és hagyjuk meleg helyen kb. 20 percre.
Tészta összeállítása
- Ha felfutott az élesztő, akkor keverjük hozzá a két felvert tojást, a maradék cukrot, majd adagonként adjuk hozzá a lisztet (2,5 decis csésze). Minden adag lisztet dolgozzunk el alaposan.
- Mielőtt az utolsó adag lisztet beletennénk, dolgozzuk el benne a puha vajat is.
- Dagasszuk 10 percig. A tészta szépen elválik az edény falától.
- Kicsit lisztezzük le a tetejét. Borítsuk le egy tiszta kendővel, és tegyük meleg helyre kelni.
- Körülbelül két óra kelesztés után a tészta a duplájára fog nőni.
- A megkelt tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (60 x 40)
Töltelék
- A kinyújtott tészta felszínét kenjük meg vajjal, szórjuk meg darált dióval, cukorral és a fahéjjal, végül a beáztatott szilva kockákat is egyenletesen oszlassuk el rajta.
- Tekerjük fel, mint a bejglit. Kicsit lapítgassuk le tekercset a tenyerünkkel.
- A tekercs végétől számítva 20 centire, középen vágjuk szét a tekercset. Az egyben maradt részét helyezzük bele egy szív alakú sütőforma közepére.
- A két szabadon maradt részt kezdjük el fonni már a formában, hogy az a formát kitöltse. Ezt a műveletet érdemes bátran gyors mozdulatokkal végezni.
- Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába helyezzünk egy fém edényt, amibe két deci vizet töltöttünk.
Kenéshez
- 15 perc sütés után vegyük ki a kalácsot, és hagyjuk nyitva a sütő ajtaját. Kenjük meg a kalácsot mézzel elkevert tojással.
- A megkent kalácsot tegyük vissza a sütőbe.
- 20 perc után végezzünk tűpróbát. Igencsak sütőfüggő, hogy mikor lesz jó. (Én 5 percenként ellenőriztem.:) ) Ha nagyon barnul a teteje, akkor borítsuk le alufóliával.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2176
- Feltöltés dátuma: 2015. december 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A finom kalács foszlós és puha. Rétegeiben a dió és a szilva a nyelvünkön násztáncot jár. A falatok vattacukorként válnak ki. Hideg téli estéken egy bögre forró kakaóval kortyolgatva garantáltan visszarepít a gyerekkorba...