Székelykáposzta HK konyhájából
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g pulykamell393 kcal
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
88g tejföl173 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
500g pulykamell785 kcal
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
32.4g pulykamell51 kcal
-
32.4g savanyú káposzta6 kcal
-
11.7g vöröshagyma4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
6.5g paradicsom1 kcal
-
3.2g paprika1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.3g tejföl22 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
9 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.7 g
Zsír
-
Összesen 43.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 214 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2897.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 636 mg
-
Nátrium 1834 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 613.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 878 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.4 g
Zsír
-
Összesen 86.3 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 428 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5795.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 460 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 1271 mg
-
Nátrium 3669 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1226.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 220 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 135 micro
-
β-karotin 620 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1755 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 375.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 167 micro
-
Lut-zea 114 micro
Hozzávalók
-
0.5 db paprika
-
2 kk fűszerpaprika
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
175 g tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- (A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt. Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
- Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kk pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük.
- Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk.
- Jó étvágyat hozzá!
- Receptkönyvben: 318
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 109225
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Közeledik az ősz és ezáltal azon alapanyagok / ételek, melyek tartalmasabbak, valahogy melegséget sugároznak egy-egy szürke, esős, borongós napon. Ezen alapanyagok egyike a káposzta, ami számomra tipikus őszi-téli étel, telis tele vitaminnal. Leginkább a vecsési savanyú káposzta a menő nálunk, abból szoktam készíteni a frankfurti levest, vagy a most készített székelykáposztát is. De kedvelem a kelkáposztát is, amiből leggyakrabban rakott kelt készítek. De térjünk most vissza a székelykáposztánkhoz. Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. (Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. ISBN 963-282-498-9 (1991). Ennyit az eredetről, jöjjön a recept: