Székely fonott kalács
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
167g finomliszt607 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
150g tej84 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
1g só0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
900g tej504 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
4g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
46g finomliszt167 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
4.6g vaj33 kcal
-
41.4g tej23 kcal
-
1.4g élesztő1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 906.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 240 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.2 g
Zsír
-
Összesen 125.4 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 866 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5441.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 377 mg
-
Kálcium 1285 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1439 mg
-
Nátrium 2070 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 886.7 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 187.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 913 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 586 micro
-
Kolin: 625 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 836 micro
- 11% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
8 dkg cukor
-
9 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
1 kk só
Elkészítés
- 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.
- A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.
- A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá. ("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz, csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény falától és a kezünktől. Ez kb 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.
- A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 30-60 perc szükséges.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.
- Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét, hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 29617
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A Kalács a parasztvilágban mindig az ünnepek eledele. Kenyeret hetente, kéthetente sütöttek a családok, de kalácsot, amibe nem csak liszt, só és víz kerül, hanem nemesebb dolgok, cukor, tej, csak ünnepekre. A kelt kalácsnak van egy nem túl ismert áldásos mellékhatása. Szoptatós kismamáknál tejserkentő hatása van! „Kalács”-ot többfélét készítettek, szögletes formában, ágakból összefonva. A „kontyolókalács” ennek egy változata volt, amelyet 8-12 ágból fontak, tetején három ágból font koszorúval. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) Magyarországon a 3-6 ágból fonott kalács az elterjed, de kimaradt tésztából gyerekeknek csemegének gyakran készítettek két ágból sodrott "copf"-ot, amit még cukorral is megszórtak. A sokszor 15–20 kilogrammos süteményhez bontással kellett megnagyobbítani a kemence száját. A szögletes óriás kalács mérete nem ritkán 60×40 centiméter volt. A kalácsok tetején lehettek tésztából rózsák, madarak és más díszítmények. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) „Perec”: Három ágból font, karika alakú édes kalács, nagysága általában akkora, hogy egy literes pálinkás üvegre ráakasztva megállt, de lehetett ennél nagyobb is, egészen a félméteres átmérőjűig. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) A lakodalmi menetben a tisztségviselők karjára, pálinkás üvegére húzták, ajándékozták az eskető papnak, jegyzőnek, feldarabolva dobálták az utcán a lakodalmasokat nézőknek. Helyenként, így Bukovinában is, perec a neve. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) Kalácsról még itt is olvashatunk: lenolaj.hu/muvelodestorteneti_morzsak/szalloigek-forrasvideken/ha-nincs-kenyeruk-miert-nem-esznek-kalacsot/