r
Nosalty Logó

Székely fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SLC
Székely fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 900 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5396 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 247 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    147.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 900 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.2 g

Zsír

  • Összesen
    125.4 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    866 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5441.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    377 mg
  • Kálcium
    1285 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1439 mg
  • Nátrium
    2070 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    886.7 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    913 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    625 mg
  • Retinol - A vitamin:
    894 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    211 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    836 micro
Összesen 5396 kcal
  • 11% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.
  2. A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.
  3. A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá. ("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz, csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény falától és a kezünktől. Ez kb 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.
  4. A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 30-60 perc szükséges.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.
  6. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét, hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 203
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 29617
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Kalács a parasztvilágban mindig az ünnepek eledele. Kenyeret hetente, kéthetente sütöttek a családok, de kalácsot, amibe nem csak liszt, só és víz kerül, hanem nemesebb dolgok, cukor, tej, csak ünnepekre. A kelt kalácsnak van egy nem túl ismert áldásos mellékhatása. Szoptatós kismamáknál tejserkentő hatása van! „Kalács”-ot többfélét készítettek, szögletes formában, ágakból összefonva. A „kontyolókalács” ennek egy változata volt, amelyet 8-12 ágból fontak, tetején három ágból font koszorúval. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) Magyarországon a 3-6 ágból fonott kalács az elterjed, de kimaradt tésztából gyerekeknek csemegének gyakran készítettek két ágból sodrott "copf"-ot, amit még cukorral is megszórtak. A sokszor 15–20 kilogrammos süteményhez bontással kellett megnagyobbítani a kemence száját. A szögletes óriás kalács mérete nem ritkán 60×40 centiméter volt. A kalácsok tetején lehettek tésztából rózsák, madarak és más díszítmények. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) „Perec”: Három ágból font, karika alakú édes kalács, nagysága általában akkora, hogy egy literes pálinkás üvegre ráakasztva megállt, de lehetett ennél nagyobb is, egészen a félméteres átmérőjűig. (Györgyi Erzsébet: Házasságkötés és szokásköre a bukovinai székelyeknél. Néprajzi Közlemények 1962, 71-72. oldal.) A lakodalmi menetben a tisztségviselők karjára, pálinkás üvegére húzták, ajándékozták az eskető papnak, jegyzőnek, feldarabolva dobálták az utcán a lakodalmasokat nézőknek. Helyenként, így Bukovinában is, perec a neve. (Magyar Néprajz IV. Életmód kötete. 520-521. oldal) Kalácsról még itt is olvashatunk: lenolaj.hu/muvelodestorteneti_morzsak/szalloigek-forrasvideken/ha-nincs-kenyeruk-miert-nem-esznek-kalacsot/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...