Szarvas bélszín leveles tésztában
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
A pácoláshoz
-
250g szarvasbélszín300 kcal
-
5 kcal
-
0 kcal
-
23g újhagyma4 kcal
A sütéshez
-
4g sertészsír34 kcal
-
64g bacon251 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
69g leveles tészta255 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
A pácoláshoz
-
1000g szarvasbélszín1200 kcal
-
30g dijoni mustár18 kcal
-
0 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
A sütéshez
-
15g sertészsír135 kcal
-
255g bacon1002 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
A pácoláshoz
-
57.7g szarvasbélszín69 kcal
-
1.7g dijoni mustár1 kcal
-
0 kcal
-
5.3g újhagyma1 kcal
A sütéshez
-
0.9g sertészsír8 kcal
-
14.7g bacon58 kcal
-
0.7g bazsalikom0 kcal
-
15.9g leveles tészta59 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.4 g
Zsír
-
Összesen 50.7 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 303 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1674.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 650 mg
-
Nátrium 846 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 244.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 396 micro
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 289.5 g
Zsír
-
Összesen 202.9 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6696.9 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 172 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 2599 mg
-
Nátrium 3384 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 977.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 65 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 176 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 108 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 722 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1583 micro
- 18% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 386.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Hozzávalók
A pácoláshoz
-
1 kg szarvasbélszín
-
3 ek dijoni mustár
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
1 db újhagyma
A sütéshez
-
15 szelet bacon
-
1 marék bazsalikom
-
1 csomag leveles tészta
-
1 db tojás
-
1 csipet só
Elkészítés
A pácoláshoz
- A bélszínt lehártyázzuk, és ha nagyon friss, a pácolás előtt ferdén fektetve legalább egy órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a folyadékok távozzanak belőle és kihűljön a hús. Lehetőleg ne fagyasszuk le, vagy ha mégis így alakul, próbáljuk meg 1 hét alatt felhasználni, mert a fagysztás kiszárítja ezt a húst. Ebben az esetben pácoljuk be fagyasztás előtt.
- A megfelelő méretűre vágott bélszínt (kb 15 cm) alaposan bekenjük dijoni mustárral, majd ízlés szerint, de alaposan megborsozzuk. A fiatal hagymát a lehető legvékonyabbra karikázzuk, és a bélszínre fektetjük. A bélszínt ezután folpack-ba tekerjük, és egy napra, de min. 6 órára hűtőben pácoljuk.
- A leveles tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és a bélszínünk méreteihez igazodva merőlegesen egymás mellé a tésztára fektetjük a baconszeleteket, és ezt is beborítjuk a friss bazsalikomlevelekkel. Közben előmelegítjük a sütőt.
- A pácolt bélszínt forró zsiradékon, vagy vajon egy serpenyőben mindkét oldalon 3-3 percig kérget sütünk, egy-egy percre az oldalára is ráfordítjuk egy fogó, vagy fakanál segítségével. Összesen 7-8 perc. Ezután az előkészített tésztára fektetjük, megsózzuk és felgöngyöljük, mint egy szőnyeget, a lelógó tésztát a tekercs alá hajtjuk, ügyeljünk arra, hogy a tészta széle is alulra kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
- A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, és megszórjuk durva szemű tengeri sóval. Forró sütőben aranybarnára sütjük (max 10 perc), mielőtt tálalnánk, 10 percig pihentetjük. Így a hús rózsaszín lesz, és szaftos puha, ha nem szeretjük véresen, a kéregsütésnél 4-4 percig süssük a húst.
- Ribizli-vagy áfonyadzsemmel tálaljuk, és vajon párolt sárgarépát adunk mellé.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 6310
- Feltöltés dátuma: 2012. július 01.
Ajánló
Különlegességek kedvelőinek! Vadászoknak, akik nem csak vadpörköltet szeretnének enni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Minden húsok közül a legízletesebb, az 1 éves szarvasbikaborjú bélszínje. Zamatos lágysága semmihez sem hasonlítható, ha olyan szerencsénk van, hogy hozzájutottunk, minden bélszín fogást elkészíthetünk belőle. A még nem ivarérett bikaborjúnak nincsen a közhiedelmen alapuló "vad" íze, húsán az általa kedvelt erdei növények és gyümölcsök kellemes aromája érezhető harmonikus összhatásban, ezzel nyújt sokkal többet a marhaborjú húsánál. Az ivarérés után, különösen bőgési időszakban a szarvasbikák húsa nem fogyasztható, rendkívűl kellemetlen, jellegzetes szagúvá válik, ezért csak olyan helyről származó vadhúst fogyasszunk, melyről biztosan tudjuk milyen ivarú, és korú. Nagyon gyakran találkozom olyan emberekkel, akik teljesen ledöbbennek azon, mennyire finom az őz, vagy a szarvas húsa, mert már volt kellemetlen élményük valahol. A magyar vadjaink húsa a legjobb minőségű az egész világon. A vadhús azonban nem csak finom hanem rendkívül egészséges is, vitamin és ásványi anyag tartalma sokszorosa a telepeken zárt körülmények között tenyésztett állatok húsánál. Zamata pedig magába zárja élőhelyének változatos ízanyagait. Jó étvágyat hozzá.