r
Nosalty Logó

Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Róka a fazékban
Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 624 kcal
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 4987 kcal
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 165 kcal
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    723.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 624 kcal
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.9 g

Zsír

  • Összesen
    85.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5787.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    403 mg
  • Kálcium
    1183 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    265 mg
  • Foszfor
    1635 mg
  • Nátrium
    2262 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    845.9 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    719 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    744 micro
  • Kolin:
    695 mg
  • Retinol - A vitamin:
    694 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1154 micro
Összesen 4987 kcal
  • 11% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 165 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vegyünk egy nagy tálat, és szitáljuk bele a lisztet, aztán adjuk hozzá a sót, és jól keverjük össze. Eközben a tejet melegítsük kicsit, hogy langyos legyen, szórjuk meg cukorral, aztán morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk kicsit életre kelni. :) Nem is kell túl sokat várni, ha az élesztőnk felfutott, öntsük bele a lisztes keverékbe.
  2. Ha ezzel elkészültünk, a vajat olvasszuk fel, és várjunk, míg lehűl. Addig a tojásokat keverjük hozzá az élesztős liszthez, majd ha már a vaj is lehűlt, vegyítsük ezt is a többihez. Most következik csak a kemény munka! Nekünk Magdi néni természetesen kézzel készítette el a tésztát, de szerintem az sem probléma, ha elővesszük a dagasztógépet. Ezt jó tanácsként mondom, mert a tésztát 30 percig kell dagasztanunk, míg a táltól el nem válik a tészta. Tapintásra lágynak és selymesnek kell lennie. Ha ezt sikerült elérnünk, nincs is más dolgunk, csak szórjuk meg liszttel, aztán takarjuk le a tetejét.
  3. A tészta kelesztésére a délután folyamán sok bevált praktikát hallottam. Én személy szerint a sütőmet szoktam kissé felmelegíteni, és oda rakom be pihenni a tésztámat, letakarva, párnával a tetején. Volt olyan időszak, mikor a hősugárzó kapcsoltam be, és a tálam oda helyeztem elé. Így utólag belegondolva viccesen nézett ki, de ezzel a lépéssel gyorsabban sikerült megkelesztenem a tésztát. Mert néha nagyon türelmetlen tudok lenni! Az egyik barátnőm azt mesélte, hogy ő a mikróba zárja a tésztát :)… Egy kedves rokonom viszont már az előkészületeknél ügyel arra, hogy a tészta szépen megkelhessen. A lisztet kissé megmelegíti a mikróban, hogy tapintásra langyos legyen. Sőt, arra hívta fel a figyelmünket, hogy míg készül a tésztánk, nem szabad ablakot nyitnunk, mert megfázhat a fánk! :) Szerintem minden családnak vannak jól bevált praktikái, de általában a végeredmény ugyanaz, gyönyörű, kétszeresére duzzadt tésztát kapunk.
  4. Tehát miután a tésztánk szépen megkelt, borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre, és könnyed mozdulatokkal húzkodjuk meg, nyújtsuk ki, és már szaggathatjuk is. A kiszaggatott fánkokat szórjuk meg liszttel, és ismét pihentetnünk kell 25 percig letakarva, meleg helyen. Míg a tésztáink pihennek, egy magasabb falú lábost készítsünk elő, öntsük bele az olajat.
  5. Aztán pihenjünk egy kicsit, igyunk egy kávét, míg várunk! Ennek a receptnek csak annyi szépséghibája van, hogy nagyon sokat kell rá várni... de megéri :)
  6. Ha megkeltek, a nem túl forró olajban süssük meg a fánkokat. A trükk, amire figyelni kell, hogy szép szalagosak legyenek: a lisztes felével lefelé kell az olajba belefektetnünk, de mielőtt ez megtesszük, az ujjaddal nyomjunk egy kis lyukat vagy kettőt a közepébe!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1351
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Róka a fazékban 12 recept

A múlt hétvégén sikerült végre egy hónap után hazalátogatnunk a szüleinkhez. Édesanyám kapva kapott a lehetőségen, és megszervezett egy kisebb összejövetelt, ha már úgyis hazajövünk :) Így szombaton egy fánkparty közepébe csöppentünk. Mielőtt belevágnék, hogyan is készül a fantasztikus farsangi fánk, még szeretném megosztani veletek azt, hogy nálunk milyenek is ezek az összejövetelek. Azt már ugye tudjátok, hogy hangosak… ami fontos szempont, enélkül nem lenne az igazi :) Na jó, viccet félretéve, a baráti társaságunkban ütötte fel a fejét ez az ötlet, ami már-már hagyománnyá vált. Karácsony és húsvét idején összeülünk, és jól érezzük magunkat. Ilyenkor a sok beszélgetés, evés-ivás mellett mindig készül is valami a kezeink között. Karácsonykor mézeskalácsot sütünk és díszítünk, húsvétkor pedig tojást festünk. Akadnak olyan alkalmak is, mint a mostani, hogy egy kedves ismerős vezetésével, aki nagyon ügyes szakácsnő, elsajátítunk egy receptet, lépésről lépésre követjük őt, ellessük a praktikákat, titkokat, és természetesen a végeredményt is megkóstoljuk. :) 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...