Szalagos fánk ahogy Róka a fazékban készíti
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
100g tej56 kcal
-
7 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
3g rum7 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g margarin45 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
106g napraforgó olaj0 kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
800g tej448 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
24g rum55 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
850g napraforgó olaj0 kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
32.9g finomliszt120 kcal
-
26.3g tej15 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
7.2g tojás9 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.6g margarin12 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
28g napraforgó olaj0 kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 723.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 155.9 g
Zsír
-
Összesen 85.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5787.1 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 403 mg
-
Kálcium 1183 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 265 mg
-
Foszfor 1635 mg
-
Nátrium 2262 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 845.9 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 325.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 719 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 744 micro
-
Kolin: 695 mg
-
Retinol - A vitamin: 694 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1154 micro
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
8 dl tej
-
5 dkg friss élesztő
-
4 db tojás
-
3 ek rum
-
1 kávéskanál só
-
5 dkg margarin
-
4 ek cukor
Elkészítés
- Vegyünk egy nagy tálat, és szitáljuk bele a lisztet, aztán adjuk hozzá a sót, és jól keverjük össze. Eközben a tejet melegítsük kicsit, hogy langyos legyen, szórjuk meg cukorral, aztán morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk kicsit életre kelni. :) Nem is kell túl sokat várni, ha az élesztőnk felfutott, öntsük bele a lisztes keverékbe.
- Ha ezzel elkészültünk, a vajat olvasszuk fel, és várjunk, míg lehűl. Addig a tojásokat keverjük hozzá az élesztős liszthez, majd ha már a vaj is lehűlt, vegyítsük ezt is a többihez. Most következik csak a kemény munka! Nekünk Magdi néni természetesen kézzel készítette el a tésztát, de szerintem az sem probléma, ha elővesszük a dagasztógépet. Ezt jó tanácsként mondom, mert a tésztát 30 percig kell dagasztanunk, míg a táltól el nem válik a tészta. Tapintásra lágynak és selymesnek kell lennie. Ha ezt sikerült elérnünk, nincs is más dolgunk, csak szórjuk meg liszttel, aztán takarjuk le a tetejét.
- A tészta kelesztésére a délután folyamán sok bevált praktikát hallottam. Én személy szerint a sütőmet szoktam kissé felmelegíteni, és oda rakom be pihenni a tésztámat, letakarva, párnával a tetején. Volt olyan időszak, mikor a hősugárzó kapcsoltam be, és a tálam oda helyeztem elé. Így utólag belegondolva viccesen nézett ki, de ezzel a lépéssel gyorsabban sikerült megkelesztenem a tésztát. Mert néha nagyon türelmetlen tudok lenni! Az egyik barátnőm azt mesélte, hogy ő a mikróba zárja a tésztát :)… Egy kedves rokonom viszont már az előkészületeknél ügyel arra, hogy a tészta szépen megkelhessen. A lisztet kissé megmelegíti a mikróban, hogy tapintásra langyos legyen. Sőt, arra hívta fel a figyelmünket, hogy míg készül a tésztánk, nem szabad ablakot nyitnunk, mert megfázhat a fánk! :) Szerintem minden családnak vannak jól bevált praktikái, de általában a végeredmény ugyanaz, gyönyörű, kétszeresére duzzadt tésztát kapunk.
- Tehát miután a tésztánk szépen megkelt, borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre, és könnyed mozdulatokkal húzkodjuk meg, nyújtsuk ki, és már szaggathatjuk is. A kiszaggatott fánkokat szórjuk meg liszttel, és ismét pihentetnünk kell 25 percig letakarva, meleg helyen. Míg a tésztáink pihennek, egy magasabb falú lábost készítsünk elő, öntsük bele az olajat.
- Aztán pihenjünk egy kicsit, igyunk egy kávét, míg várunk! Ennek a receptnek csak annyi szépséghibája van, hogy nagyon sokat kell rá várni... de megéri :)
- Ha megkeltek, a nem túl forró olajban süssük meg a fánkokat. A trükk, amire figyelni kell, hogy szép szalagosak legyenek: a lisztes felével lefelé kell az olajba belefektetnünk, de mielőtt ez megtesszük, az ujjaddal nyomjunk egy kis lyukat vagy kettőt a közepébe!
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1351
- Feltöltés dátuma: 2016. március 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A múlt hétvégén sikerült végre egy hónap után hazalátogatnunk a szüleinkhez. Édesanyám kapva kapott a lehetőségen, és megszervezett egy kisebb összejövetelt, ha már úgyis hazajövünk :) Így szombaton egy fánkparty közepébe csöppentünk. Mielőtt belevágnék, hogyan is készül a fantasztikus farsangi fánk, még szeretném megosztani veletek azt, hogy nálunk milyenek is ezek az összejövetelek. Azt már ugye tudjátok, hogy hangosak… ami fontos szempont, enélkül nem lenne az igazi :) Na jó, viccet félretéve, a baráti társaságunkban ütötte fel a fejét ez az ötlet, ami már-már hagyománnyá vált. Karácsony és húsvét idején összeülünk, és jól érezzük magunkat. Ilyenkor a sok beszélgetés, evés-ivás mellett mindig készül is valami a kezeink között. Karácsonykor mézeskalácsot sütünk és díszítünk, húsvétkor pedig tojást festünk. Akadnak olyan alkalmak is, mint a mostani, hogy egy kedves ismerős vezetésével, aki nagyon ügyes szakácsnő, elsajátítunk egy receptet, lépésről lépésre követjük őt, ellessük a praktikákat, titkokat, és természetesen a végeredményt is megkóstoljuk. :)