Szabolcsi töltött káposzta Dacotától
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A töltelékhez
-
167g sertésdagadó782 kcal
-
67g sertéstarja124 kcal
-
164 kcal
-
42g köles158 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g káposzta100 kcal
A paradicsomos mártáshoz
-
250g paradicsomlé43 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
42g füstölt oldalas110 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
1501
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A töltelékhez
-
1000g sertésdagadó4690 kcal
-
400g sertéstarja744 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
250g köles945 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3000g káposzta600 kcal
A paradicsomos mártáshoz
-
1500g paradicsomlé255 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
250g füstölt oldalas658 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
9002
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A töltelékhez
-
14.5g sertésdagadó68 kcal
-
5.8g sertéstarja11 kcal
-
2.2g kolozsvári szalonna14 kcal
-
3.6g köles14 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43.5g káposzta9 kcal
A paradicsomos mártáshoz
-
21.8g paradicsomlé4 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.6g füstölt oldalas10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
132
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 116.2 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1145.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 489 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 795.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 325 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 311 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 267 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 132 micro
-
β-karotin 844 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 22593 micro
-
Lut-zea 273 micro
Összesen
1501
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300.5 g
Zsír
-
Összesen 697.1 g
-
Telített zsírsav 246 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 573 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6870.6 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1311 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 893 mg
-
Foszfor 2937 mg
-
Nátrium 1471 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.8 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 4775.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 478 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1953 mg
-
D vitamin: 336 micro
-
K vitamin: 1864 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1605 micro
-
Kolin: 813 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 792 micro
-
β-karotin 5064 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 135555 micro
-
Lut-zea 1637 micro
Összesen
9002
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1967 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
132
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A töltelékhez
-
1 kg sertésdagadó
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
25 dkg köles
-
1 nagy db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 közepes db káposzta
A paradicsomos mártáshoz
-
1 nagy db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
25 dkg füstölt oldalas
-
2 db babérlevél
Elkészítés
A töltelékhez
- A dagadót, a tarját és a szalonna felét összedaráltatjuk a hentessel.
- A káposzta legnagyobb, külső levelét levesszük, majd mintha dinnyét lékelnénk, kivágjuk a torzsáját. Egy nagy fazékban, bő, forrásban lévő vízbe tesszük, adunk hozzá egy fél deci ecetet, és ízlés szerint sózzuk. Nem kell vele sokat foglalkoznunk, de 10 percenként egy megfelelő eszközzel (pl. egy húsfogó csipesszel vagy egy húsvillával) eltávolítjuk a legfelül lévő leveleket. Maradhatnak még a vízben, csak így az alsóbb levelek is esélyt kapnak arra, hogy megfőjenek. Nem kell túlfőzni, de annyira mindenképp legyenek puhák, hogy hajtogatás közben ne törjenek.
- Amíg ez készül, addig a maradék szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassú tűzön kiolvasztjuk. Ha kész, a szalonnákat szűrőkanállal kivesszük, és egy részét a darált húsokhoz adjuk, a másik részét félre tesszük.
- A kiolvadt zsíron megdinszteljük a hagymát, majd az is mehet a töltelékhez a kölessel együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd összedolgozzuk.
- Ha a káposzta kész, és a levelek kicsit ki is hűltek, elkezdhetjük a tekerést. A nagyobb, kemény ereket vágjuk ki. Ez a káposzta akkor az igazi, ha kicsik a töltelékek, úgyhogy a nagyobb leveleket tegyük félre, és inkább a kicsikkel dolgozzunk.
- Ha az összes töltelék elfogyott, a maradék levelet vágjuk fel szálasra, de ne túl vékonyra.
A paradicsomos mártáshoz
- Egy fazék aljára tegyünk egy vékony sor aprókáposztát, majd egy sor tölteléket, közé pedig tegyünk oldalas darabkákat. Rétegezzük így, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
- Öntsük rá a paradicsomlevet, tegyünk bele babérlevelet, 5-6 szem borsot, és a barna, jól megmosott vöröshagymát.
- Letakarva, kis lángon főzzük, amíg el nem készül. Nekem ez most jó 2 és fél óra volt, de van, aki csak 1 órát ajánl - káposztafüggő. Útközben kóstolgassuk, hogy nem kell-e utánafűszerezni. Ha a lé nagyon elfőne, akkor 1 dl alaplével pótolhatjuk.
- Akkor van kész, ha az aprókáposzta megpuhult.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 254
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 142
- Össznézettség: 64291
- Feltöltés dátuma: 2014. december 17.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dacota
536 recept
Nálunk a savanyú káposztás verzió a bevett karácsonykor, de ízHUSZÁR-ral rendeztünk egy kis káposzta versenyt - én kaptam a paradicsomosat, ő az erdélyit. Így aztán életemben először, elkészítettem a szabolcsi verziót. A bloggerpárbaj további részleteiről a blogon olvashattok.