r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta Dacotától

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Szabolcsi töltött káposzta Dacotától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A paradicsomos mártáshoz

Összesen 1501 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A paradicsomos mártáshoz

Összesen 9002 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A paradicsomos mártáshoz

Összesen 132 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.2 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1145.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    489 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    795.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    325 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    311 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    132 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    22593 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 1501 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    300.5 g

Zsír

  • Összesen
    697.1 g
  • Telített zsírsav
    246 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    573 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6870.6 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1311 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    893 mg
  • Foszfor
    2937 mg
  • Nátrium
    1471 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    403.8 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    4775.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    478 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1953 mg
  • D vitamin:
    336 micro
  • K vitamin:
    1864 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1605 micro
  • Kolin:
    813 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    792 micro
  • β-karotin
    5064 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    135555 micro
  • Lut-zea
    1637 micro
Összesen 9002 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    99.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1967 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 132 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A töltelékhez

A paradicsomos mártáshoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A dagadót, a tarját és a szalonna felét összedaráltatjuk a hentessel.
  2. A káposzta legnagyobb, külső levelét levesszük, majd mintha dinnyét lékelnénk, kivágjuk a torzsáját. Egy nagy fazékban, bő, forrásban lévő vízbe tesszük, adunk hozzá egy fél deci ecetet, és ízlés szerint sózzuk. Nem kell vele sokat foglalkoznunk, de 10 percenként egy megfelelő eszközzel (pl. egy húsfogó csipesszel vagy egy húsvillával) eltávolítjuk a legfelül lévő leveleket. Maradhatnak még a vízben, csak így az alsóbb levelek is esélyt kapnak arra, hogy megfőjenek. Nem kell túlfőzni, de annyira mindenképp legyenek puhák, hogy hajtogatás közben ne törjenek.
  3. Amíg ez készül, addig a maradék szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassú tűzön kiolvasztjuk. Ha kész, a szalonnákat szűrőkanállal kivesszük, és egy részét a darált húsokhoz adjuk, a másik részét félre tesszük.
  4. A kiolvadt zsíron megdinszteljük a hagymát, majd az is mehet a töltelékhez a kölessel együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd összedolgozzuk.
  5. Ha a káposzta kész, és a levelek kicsit ki is hűltek, elkezdhetjük a tekerést. A nagyobb, kemény ereket vágjuk ki. Ez a káposzta akkor az igazi, ha kicsik a töltelékek, úgyhogy a nagyobb leveleket tegyük félre, és inkább a kicsikkel dolgozzunk.
  6. Ha az összes töltelék elfogyott, a maradék levelet vágjuk fel szálasra, de ne túl vékonyra.

A paradicsomos mártáshoz

  1. Egy fazék aljára tegyünk egy vékony sor aprókáposztát, majd egy sor tölteléket, közé pedig tegyünk oldalas darabkákat. Rétegezzük így, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  2. Öntsük rá a paradicsomlevet, tegyünk bele babérlevelet, 5-6 szem borsot, és a barna, jól megmosott vöröshagymát.
  3. Letakarva, kis lángon főzzük, amíg el nem készül. Nekem ez most jó 2 és fél óra volt, de van, aki csak 1 órát ajánl - káposztafüggő. Útközben kóstolgassuk, hogy nem kell-e utánafűszerezni. Ha a lé nagyon elfőne, akkor 1 dl alaplével pótolhatjuk.
  4. Akkor van kész, ha az aprókáposzta megpuhult.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 251
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 82
  • Össznézettség: 63896
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 17.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Nálunk a savanyú káposztás verzió a bevett karácsonykor, de ízHUSZÁR-ral rendeztünk egy kis káposzta versenyt - én kaptam a paradicsomosat, ő az erdélyit. Így aztán életemben először, elkészítettem a szabolcsi verziót. A bloggerpárbaj további részleteiről a blogon olvashattok.

Hozzávalók

A töltelékhez

A paradicsomos mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...