Szabolcsi almás máktorta vujutkától
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
37g tojás46 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
22g mák117 kcal
-
28g zabpehely105 kcal
-
22g finomliszt81 kcal
Az almás töltelékhez
A vaníliakrémhez
-
38 kcal
-
8g cukor30 kcal
-
4 kcal
-
89g tej50 kcal
-
44g habtejszín130 kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
250g zabpehely948 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
Az almás töltelékhez
A vaníliakrémhez
-
343 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
800g tej448 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
9.5g tojás12 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
5.7g mák30 kcal
-
7.2g zabpehely27 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
Az almás töltelékhez
A vaníliakrémhez
-
2.6g vaníliás pudingpor10 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
22.9g tej13 kcal
-
11.5g habtejszín33 kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1222.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 148.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 173 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 247 micro
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 162.2 g
Zsír
-
Összesen 270.7 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 73 g
-
Koleszterin 1524 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11002.1 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 264 mg
-
Kálcium 4457 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1204 mg
-
Foszfor 3938 mg
-
Nátrium 1039 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 826.9 g
-
Cukor 338 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 1339.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1608 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 1095 mg
-
Retinol - A vitamin: 1561 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 484 micro
-
β-crypt 129 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2223 micro
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
1 csipet só
-
25 dkg zabpehely
-
20 dkg finomliszt
Az almás töltelékhez
A vaníliakrémhez
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
7 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
8 dl tej
Elkészítés
A tésztához
- Először az almás tölteléket készítjük el. Egy serpenyőbe tesszük a megpucolt és lereszelt almákat, meghintjük a cukorral, citromlét facsarunk rá, megszórjuk őrölt fahéjjal, és közepes lángon -a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le-, addig pároljuk, amíg a levét elpárologtatja, ekkor beletesszük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, teszünk hozzá zabpelyhet, hogy ne legyen nagyon folyós.
- Elkészítjük a vaníliás krémet. Egy tálban a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy kevés tejet csomómentesen elkeverünk. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket, amivel addig főzzük, amíg egy sűrű pudingot nem kapunk. Levesszünk a tűzről és vízfürdőben lehűtjük a krémet. Amikor kihűlt, összekeverjük a 4 dl felvert habtejszínnel. Hűtőben tovább dermeszthetjük a krémet.
- A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a 6 tojás sárgáját, a fahéjat, sót és a darált mákot, és a 2 ek almás töltelék. Végül belekeverjük a zabpelyhet és annyi lisztet, hogy ne legyen túl folyós.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. (Én egy kisebb tepsit -30*25 cm- használtam, ami azért jó, mert a lapokat nem kell vagdosni. De lehet nagyot is használni, aztán elfelezni a lapokat.)
- A tepsit sütőpapírral béleljük. A masszából 5 lapot kell kisütni a kis tepsiben (nekem a képen látható sütinél még nem sikerült, mert rosszul osztottam el a masszát), a lapok jó vékonyak legyenek, max 3-4 mm-esek. A sülés -mivel vékonyak a lapok- nem tart sokáig. Ha kisült a sütőpapírt le lehet húzni róla nem törik a tészta, és újra lehet hasznosítani. Így csináljuk a következő 4 lapnál is.
- A sütit a következőképpen állítjuk össze: egy tálcára alulra rakunk egy lapot, erre kenünk a vaníliás krémből, ne sajnáljuk. Majd ráfektetjük a következő lapot, a második réteg az almás töltelék legyen. A harmadik a vaníliás krém, a negyedik ismét almás töltelék legyen. A végén ráborítjuk az utolsó lapot, és szépen bekenjük a maradék töltelékkel a süti tetejét és oldalát is. A süti oldalát és akár a tetejét is megszórhatjuk darált mákkal, a tetejére tehetünk néhány szelet almát is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x25
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6280
- Feltöltés dátuma: 2012. december 05.
Ajánló
Nem olyan bonyolult, mint első olvasásra tűnik. Az íze nem túl édes, pont ezért, aki kevésbé édesszájú, mint én is, szereti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Megkóstoltam én is az ország tortáját, majd mikor elolvastam a receptet, nagyon megijedtem, hogy ezt akkor hogy is kéne? A többi netes háziasított recepteket olvasva azt vettem észre, hogy vagy túlontúl elbagatellizálták, vagy még mindig olyan hozzávaló kellett, amit én nem tartok otthon. Így picit átgondoltam az előzőeket. Frissítés: Ha valaki inkább kihagyná a pudingport, akkor készítsen inkább sárga krémet. Itt a receptje: Sárga krém: 5 tojássárgája 5 púpozott evőkanál cukor (10 dkg) 3 púpozott evőkanál liszt (6 dkg) 6 dl tej vanília (vagy 1 rúd kikapart belseje, vagy 1 kiskanálnyi aroma, esetleg 1 zacskó vaníliás cukor). A tojások sárgáját a cukorral kifehéredésig kell keverni. Majd a lisztet is bele kell keverni. Ezalatt a tejet fel kell forralni, majd fokozatosan összekeverni a kettőt, a tűzről levéve. Majd tűzre visszatéve addig keverni, amíg annyira besűrűsödik, hogy a kanálon jól rajta maradjon. Ha elég sűrű, le kell venni a tűzről, és időnként megkeverve ki kell hűteni.