r
Nosalty Logó

Szabolcsi almás máktorta vujutkától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vujutka
Szabolcsi almás máktorta vujutkától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 704 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 6334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 182 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1222.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 704 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.2 g

Zsír

  • Összesen
    270.7 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    1524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11002.1 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    264 mg
  • Kálcium
    4457 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1204 mg
  • Foszfor
    3938 mg
  • Nátrium
    1039 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    826.9 g
  • Cukor
    338 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    1339.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1608 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    330 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    1095 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1561 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    129 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2223 micro
Összesen 6334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először az almás tölteléket készítjük el. Egy serpenyőbe tesszük a megpucolt és lereszelt almákat, meghintjük a cukorral, citromlét facsarunk rá, megszórjuk őrölt fahéjjal, és közepes lángon -a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le-, addig pároljuk, amíg a levét elpárologtatja, ekkor beletesszük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, teszünk hozzá zabpelyhet, hogy ne legyen nagyon folyós.
  2. Elkészítjük a vaníliás krémet. Egy tálban a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy kevés tejet csomómentesen elkeverünk. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket, amivel addig főzzük, amíg egy sűrű pudingot nem kapunk. Levesszünk a tűzről és vízfürdőben lehűtjük a krémet. Amikor kihűlt, összekeverjük a 4 dl felvert habtejszínnel. Hűtőben tovább dermeszthetjük a krémet.
  3. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a 6 tojás sárgáját, a fahéjat, sót és a darált mákot, és a 2 ek almás töltelék. Végül belekeverjük a zabpelyhet és annyi lisztet, hogy ne legyen túl folyós.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. (Én egy kisebb tepsit -30*25 cm- használtam, ami azért jó, mert a lapokat nem kell vagdosni. De lehet nagyot is használni, aztán elfelezni a lapokat.)
  5. A tepsit sütőpapírral béleljük. A masszából 5 lapot kell kisütni a kis tepsiben (nekem a képen látható sütinél még nem sikerült, mert rosszul osztottam el a masszát), a lapok jó vékonyak legyenek, max 3-4 mm-esek. A sülés -mivel vékonyak a lapok- nem tart sokáig. Ha kisült a sütőpapírt le lehet húzni róla nem törik a tészta, és újra lehet hasznosítani. Így csináljuk a következő 4 lapnál is.
  6. A sütit a következőképpen állítjuk össze: egy tálcára alulra rakunk egy lapot, erre kenünk a vaníliás krémből, ne sajnáljuk. Majd ráfektetjük a következő lapot, a második réteg az almás töltelék legyen. A harmadik a vaníliás krém, a negyedik ismét almás töltelék legyen. A végén ráborítjuk az utolsó lapot, és szépen bekenjük a maradék töltelékkel a süti tetejét és oldalát is. A süti oldalát és akár a tetejét is megszórhatjuk darált mákkal, a tetejére tehetünk néhány szelet almát is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6280
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 05.

Ajánló

Nem olyan bonyolult, mint első olvasásra tűnik. Az íze nem túl édes, pont ezért, aki kevésbé édesszájú, mint én is, szereti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsi almás máktorta vujutkától
vujutka 15 recept

Megkóstoltam én is az ország tortáját, majd mikor elolvastam a receptet, nagyon megijedtem, hogy ezt akkor hogy is kéne? A többi netes háziasított recepteket olvasva azt vettem észre, hogy vagy túlontúl elbagatellizálták, vagy még mindig olyan hozzávaló kellett, amit én nem tartok otthon. Így picit átgondoltam az előzőeket. Frissítés: Ha valaki inkább kihagyná a pudingport, akkor készítsen inkább sárga krémet. Itt a receptje: Sárga krém: 5 tojássárgája 5 púpozott evőkanál cukor (10 dkg) 3 púpozott evőkanál liszt (6 dkg) 6 dl tej vanília (vagy 1 rúd kikapart belseje, vagy 1 kiskanálnyi aroma, esetleg 1 zacskó vaníliás cukor). A tojások sárgáját a cukorral kifehéredésig kell keverni. Majd a lisztet is bele kell keverni. Ezalatt a tejet fel kell forralni, majd fokozatosan összekeverni a kettőt, a tűzről levéve. Majd tűzre visszatéve addig keverni, amíg annyira besűrűsödik, hogy a kanálon jól rajta maradjon. Ha elég sűrű, le kell venni a tűzről, és időnként megkeverve ki kell hűteni.

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...