Svéd sáfrányos csiga vaníliakrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
5 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
14g cukor52 kcal
-
50g tej28 kcal
-
25g krémsajt63 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
A töltelékhez
-
20g vaj143 kcal
-
14g cukor52 kcal
-
8 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
1g cukorgyöngy4 kcal
Összesen
915
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
50g friss élesztő53 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
1g sáfrány2 kcal
-
135g cukor522 kcal
-
500g tej280 kcal
-
250g krémsajt625 kcal
-
3g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
1200g finomliszt4368 kcal
A töltelékhez
-
200g vaj1434 kcal
-
135g cukor522 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukorgyöngy39 kcal
Összesen
9143
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
18.1g tej10 kcal
-
9g krémsajt23 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
43.4g finomliszt158 kcal
A töltelékhez
-
7.2g vaj52 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
0.4g cukorgyöngy1 kcal
Összesen
332
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 510.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 30.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
915
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 171 g
Zsír
-
Összesen 373.4 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5102.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 446 mg
-
Kálcium 932 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 306 mg
-
Foszfor 1743 mg
-
Nátrium 1632 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1255.9 g
-
Cukor 323 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 308.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2549 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 761 micro
-
Kolin: 491 mg
-
Retinol - A vitamin: 2503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 556 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 710 micro
Összesen
9143
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
332
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 g friss élesztő
-
0.5 g sáfrány
-
135 g cukor
-
5 dl tej
-
250 g krémsajt
-
0.5 teáskanál só
-
1 db tojás
-
1.2 kg finomliszt
A töltelékhez
-
200 g vaj
-
135 g cukor
-
4 teáskanál vaníliás cukor
-
1 ek fahéj
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt kb. 0,5 dl meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel 35°C-on (sütőben), majd keverjük össze a megolvasztott vajjal és a sáfránnyal.
- Az élesztős vajas masszát keverjük össze a cukorral, a krémsajttal, a sóval és a tojással, majd szórjuk hozzá fokozatosan a lisztet, és kb. 10 perc alatt gyúrjuk lágy tésztává. Lefedve 30-45 percig kelesztjük meleg helyen. (Nyugodtan betehetjük 50°C-os sütőbe, kicsit nyitva hagyva a sütő ajtaját.)
- Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy kis tálkában keverjük össze a puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral.
- Ha a tészta megkelt, osszuk ketté, és egyesével nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 25*60 cm nagyságú téglalap alakúra.
- Kenjünk meg a töltelék felével, hajtsuk ketté a hosszabbik oldala mentén. A rövidebb oldala mentén vágjuk fel a tésztát kb. 2-3 cm vastagságú csíkokra, majd mindegyiket a két végüknél fogva, ellentétes irányba csavarjuk őket, majd formáljunk csigákat a tésztacsíkokból.
- A kész csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd lefedve kelesszük kb. 30 percig (én ezt a lépést kihagytam, és így is tökéletesek lettek).
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- A csigákat kenjünk meg a felvert tojással, és ha van, szórjuk meg gyöngycukorral, és kb. 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2902
- Feltöltés dátuma: 2013. január 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A Facebook nyertesem ajándékcsomagjába a sáfrányos keksz, a saffransskorpor mellé (amelyet az előző bejegyzésemben a mindenestül, receptestül bemutattam) a másik népszerű svéd karácsonyi süteményt, a saffransbullar-t készítettem. Szerintem nagyon fini lett, remélem Kingának is ízlett. :) A receptet a svéd supermarket-lánc, az ICA (ejtsd IKA,n em Ica:) ) honlapján találtam, ahonnan már eddig is nagyon jó, bevált recepteket töltöttem le. Most se csalódtam.