Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
21g kenyérliszt bl8075 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g nádcukor32 kcal
-
21g tej12 kcal
-
2g kardamom5 kcal
-
4 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
vajkrém
Összesen
416
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g nádcukor380 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g kardamom62 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
7g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
vajkrém
Összesen
4970
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
17.8g kenyérliszt bl8064 kcal
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
7.1g nádcukor27 kcal
-
17.8g tej10 kcal
-
1.4g kardamom4 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
7.1g vaj51 kcal
-
2.9g tojásfehérje1 kcal
vajkrém
Összesen
353
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
416
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 82.9 g
Zsír
-
Összesen 218.4 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5177.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 780 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 847 mg
-
Nátrium 3025 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 676 g
-
Cukor 230 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 178.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1710 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 486 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 1678 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
4970
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
353
kcal
Hozzávalók
tészta
-
250 g kenyérliszt bl80
-
300 g finomliszt
-
100 g nádcukor
-
250 ml tej
-
40 g friss élesztő
-
7 g só
vajkrém
Elkészítés
tészta
- A hozzávalókat a vaj kivételével a konyhai robotgép keverőüstjébe tesszük és 5 perc alatt alaposan összegyúrjuk egy masszív tésztává. Dolgozhatunk kézzel is, de akkor készüljünk fel rá, hogy hosszú és nagyon fárasztó folyamat lesz!
- Adjuk hozzá a puha vajat a tésztához és robotgéppel dolgozzuk bele, majd dagasszuk ki fényesre, ez kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
- A kész tésztát kézzel gyúrjuk át kissé, majd csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 45 percet.
- A pihentetett tésztát nyújtsuk 3-4mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd alaposan megkenjük az egészet az előre kikevert, szobahőmérsékletű vajkrémmel.
- A tésztát ezután hajtsuk háromba, picit menjünk át rajta sodrófával, majd vágjuk kb. egy centis csíkokra.
- Jöhet a csigák megformázása: a tésztacsíkok egyik végét hüvelyk- és mutatóujjal megfogjuk, majd a másik végénél fogva egyszer (vagy kétszer) körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A tekerés végeztével a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
- A megformázott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
- A kelesztés leteltével 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a csigákat, majd kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.
- A kész kardamomos csigákat azon melegükben lekenjük tojásfehérjével, amit a csigák maghőmérséklete azonnal rásüt a tészta felszínére, így szép fényesek lesznek.
vajkrém
- A puha vajat alaposan kikeverjük a cukorra, az őrölt és a tört kardamommal, valamint egy csipet só is mehet bele.
- A krémet hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy jól kenhető legyen - érdemes már a tészta begyúrásakor kikeverni, így biztosan jó puha lesz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 2669
- Feltöltés dátuma: 2023. július 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Svédországban szinte minden pékségben és kávézóban kapni a nemzeti kincsnek számító fahéjas és kardamomos csigát. Ha csak egyetlen falatnyit is volt szerencsénk kóstoltolni bármelyikből, nem nehéz megérteni, miért ez a svédek kedvenc pékáruja. Személy szerint nálam a kardamomos a top, amit általában rengeteg, részben durvára tört kardamommal készítenek.