r
Nosalty Logó

Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 416 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 4970 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

tészta

vajkrém

Összesen 353 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 416 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    82.9 g

Zsír

  • Összesen
    218.4 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5177.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    780 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    847 mg
  • Nátrium
    3025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 4970 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 353 kcal

Hozzávalók

tészta

vajkrém

Elkészítés

tészta

  1. A hozzávalókat a vaj kivételével a konyhai robotgép keverőüstjébe tesszük és 5 perc alatt alaposan összegyúrjuk egy masszív tésztává. Dolgozhatunk kézzel is, de akkor készüljünk fel rá, hogy hosszú és nagyon fárasztó folyamat lesz!
  2. Adjuk hozzá a puha vajat a tésztához és robotgéppel dolgozzuk bele, majd dagasszuk ki fényesre, ez kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
  3. A kész tésztát kézzel gyúrjuk át kissé, majd csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 45 percet.
  4. A pihentetett tésztát nyújtsuk 3-4mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd alaposan megkenjük az egészet az előre kikevert, szobahőmérsékletű vajkrémmel.
  5. A tésztát ezután hajtsuk háromba, picit menjünk át rajta sodrófával, majd vágjuk kb. egy centis csíkokra.
  6. Jöhet a csigák megformázása: a tésztacsíkok egyik végét hüvelyk- és mutatóujjal megfogjuk, majd a másik végénél fogva egyszer (vagy kétszer) körbetekerjük a mutató és a középső ujjunk körül. A tekerés végeztével a tésztacsík maradékát a két ujjunk között áthúzva a csiga belsejébe dugjuk.
  7. A megformázott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
  8. A kelesztés leteltével 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a csigákat, majd kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.
  9. A kész kardamomos csigákat azon melegükben lekenjük tojásfehérjével, amit a csigák maghőmérséklete azonnal rásüt a tészta felszínére, így szép fényesek lesznek.

vajkrém

  1. A puha vajat alaposan kikeverjük a cukorra, az őrölt és a tört kardamommal, valamint egy csipet só is mehet bele.
  2. A krémet hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy jól kenhető legyen - érdemes már a tészta begyúrásakor kikeverni, így biztosan jó puha lesz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 2669
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 24.

Receptkategóriák

Svéd kardamomos csiga, azaz kardemummabullar
Rosanics Petra 351 recept

Svédországban szinte minden pékségben és kávézóban kapni a nemzeti kincsnek számító fahéjas és kardamomos csigát. Ha csak egyetlen falatnyit is volt szerencsénk kóstoltolni bármelyikből, nem nehéz megérteni, miért ez a svédek kedvenc pékáruja. Személy szerint nálam a kardamomos a top, amit általában rengeteg, részben durvára tört kardamommal készítenek.

Hozzávalók

tészta

vajkrém

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...