Svájci fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Arandeira
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
100g tej56 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5g só0 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
38g rétesliszt137 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
A kenéshez
Összesen
1092
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
400g tej224 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g só0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
A kenéshez
Összesen
4367
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.3 g
Zsír
-
Összesen 37.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2687.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 325 mg
-
Nátrium 2051 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
1092
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.2 g
Zsír
-
Összesen 151.8 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 863 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10748.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 305 mg
-
Kálcium 700 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 1301 mg
-
Nátrium 8204 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 618.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 258.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1258 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 660 micro
-
Kolin: 549 mg
-
Retinol - A vitamin: 1239 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 865 micro
Összesen
4367
kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 691.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 528 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- 2 dl szobahőmérsékletű tejhez hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. 10-15 percet konyharuhával letakarva állni hagyjuk.
- A kétféle lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedés formálunk, beletesszük az apróra kockázott szobahűmérsékletű vajat, beleütjük a két tojást, s hozzáadjuk a másik 2 dl tejet.
- A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, majd lágy, sima tésztát dagasztunk.
- A megdagasztott tésztát egy tálba helyezzük, és nedves konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk.
- A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra osztjuk, és egyenként kb. 60-70 cm hosszúra sodorjuk. Egy kalácshoz két hosszú hengerre lesz szükségünk, melyet négyes fonatként összefonunk:
- Két rudat kereszt formában egymásra helyezzük úgy, hogy a közepüknél találkozzanak. Majd a fenti ágat lehajtuk, a lentit pedig fel. Ezután a bal oldalát jobbra hajtjuk, a jobb oldalát balra. Ezt ismételgetjük, amíg el nem fogy, a végét szépen visszahajtjuk, hogy szép befejezése legyen a kalácsnak.
- A tojást a sóval és cukorral felverjük, és bekenjük vele a kalácsot, amit aztán 20-30 percig állni hagyunk.
- Eközben a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A sütési hőfokot 220 fokra csökkentük, és a pihentetett kalácsot újabb kenés után a sütőbe helyezzük. Alul-felül sütéssel sütőtől függően 30-35 percig sütjük.
- A másik két rúddal is hasonló képpen járunk el. A kalácsot az összefonás után folpackba csomagolva le is fagyaszthatjuk. Amikor szeretnénk elkészíteni, 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, megkenjük tojással, pihentetjük, kenjük,és megsütjük.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 178
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 19295
- Feltöltés dátuma: 2012. április 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Arandeira
8 recept
Ezt a kalácsot először Svájcban egy pékiskolában készítettem el, egy karácsonyi ünnepség apropóján. A recept is a pékiskolából származik. Mivel ez nem édes kalács, most húsvétra sütöttem meg újra, sonkával és főtt tojással, újhagymával és tormával ettük.