Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
Pácolás
-
200g sertéshús332 kcal
-
50g birsalma17 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
18 kcal
Köret
-
100g burgonya58 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
50g birsalma17 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
Pácolás
-
800g sertéshús1328 kcal
-
200g birsalma70 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
71 kcal
Köret
-
400g burgonya231 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g birsalma70 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g só0 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
Pácolás
-
39.7g sertéshús66 kcal
-
9.9g birsalma3 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
Köret
-
19.9g burgonya11 kcal
-
8.4g vöröshagyma3 kcal
-
9.9g birsalma3 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
9.9g fehérbor8 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.2 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2554.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 512 mg
-
Nátrium 1850 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 331.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.7 g
Zsír
-
Összesen 75.4 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 512 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10217.1 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 320 mg
-
Foszfor 2046 mg
-
Nátrium 7399 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1324.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 168 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 507.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Hozzávalók
Pácolás
-
20 dkg birsalma
-
2 teáskanál só
-
1 kávéskanál fekete bors
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek napraforgó olaj
Köret
Elkészítés
Pácolás
- Lereszeljük a fél birsalmát. Összekeverjük a sóval, szeletelt fokhagymával, fűszerrel, olajjal. A masszát a téglalap alakú, bőrös, zsíros hús tetejére kenjük. Elegáns henger alakúra formázzuk, a bőre van kívül, bambusznyársakkal átszúrva rögzítjük.
- Kívülről is fűszeres olajjal kenjük meg, letakarva egy napig a hűtőben tartjuk. A sütés előtt karikákra vágjuk úgy, hogy minden szeletet egy bambusznyárs rögzítsen, nagyjából kör alakúra.
Köret
- Személyenként egy szeletet tepsibe teszünk. A birsalma maradékát felkockázzuk, a krumplit hámozzuk és felkockázzuk, a hagymát daraboljuk, az egész cuccot a hús köré rendezzük. Sózzuk, fűszerezzük, aláöntjük a bort, lefedjük.
- 160 C fokon lassan készre sütjük úgy, hogy a hasalja bőre is megpuhuljon. Vagy a tepsi tetejével, ha nincs, alufóliával fedjük le közben. Ha kell, közben vizet öntünk alá.
- A tepsin tálaljuk, mindenki kiveszi a hússzeletét, és annyi köretet mellé, amennyit szeretne. Vigyázat, a sült birsalma függőséget okoz, eszméletlenül finom.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 45×30×5
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 1504
- Feltöltés dátuma: 2017. február 19.
Ajánló
Masszívabb, zsíros étel, a kardiológusok álma. A köretben lévő gyümölcs sokat segít rajta, fogyasszunk hozzá határozottabb vörösbort, szekszárdit vagy egrit. Soproni kékfrankossal is kitűnő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Disznóvágáskor a mangalica hasaalját félrerakattam a hentessel. Ennek ő örült, mert ezt a részt lebőrözni eléggé nyűgös feladat. A zsírosabb részekből abált szalonna lett, a húsosabb részt gondoltam marinálva megsütöm. A marinálás a savas anyaggal történő pácolás, lazítja a hús rostjait. Marinálni lehet vörösborral, mustárral, paradicsommal, de a gyümölcsök is savtartalmúak. Kaptam a piacon birsalmát, és eljött a birsalmás pácolás ideje. A marinált hús fűszerezése itt nálam minimális, a birsalma őszinte íze dominál. Sima almával is működik, de akkor sokkal több és többféle fűszerrel ízesítsük. De hogyan süssem? Először egyben akartam sütni, de belegondoltam: felteszem a sültet az ünnepi asztalra, és elkezdem szeletelni. A gyerekeim megmosolyognak, hogy Apa, ferdén vágod, feleségem pedig hangjában azzal a vészjósló éllel közli, hogy lecsöpögtettem a szafttal az abroszt. Kell ez nekem? Na ugye. Ezért azt találtam ki, hogy egyben hengeresre formázva marinálom a bőrös nyers húst, majd felkarikázom kör alakú szeletekre, és annyi szeletet sütök, ahányan vagyunk. Így nem kell a kész sült hús szeletelésével bajlódni, mindenki kiveszi a szeletét, és kész.