r
Nosalty Logó

Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva

Mikibácsi
Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Pácolás

Köret

504
Kalória
45.2g
Fehérje
28.7g
Szénhidrát
18.8g
Zsír
331.1g
Víz
128g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Pácolás

Köret

Összesen 504 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Pácolás

Köret

Összesen 2020 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Pácolás

Köret

Összesen 100 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2554.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    512 mg
  • Nátrium
    1850 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    331.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 504 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.7 g

Zsír

  • Összesen
    75.4 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    512 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10217.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    320 mg
  • Foszfor
    2046 mg
  • Nátrium
    7399 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    114.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1324.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 2020 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    507.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 100 kcal

Elkészítés

Pácolás

  1. Lereszeljük a fél birsalmát. Összekeverjük a sóval, szeletelt fokhagymával, fűszerrel, olajjal. A masszát a téglalap alakú, bőrös, zsíros hús tetejére kenjük. Elegáns henger alakúra formázzuk, a bőre van kívül, bambusznyársakkal átszúrva rögzítjük.
  2. Kívülről is fűszeres olajjal kenjük meg, letakarva egy napig a hűtőben tartjuk. A sütés előtt karikákra vágjuk úgy, hogy minden szeletet egy bambusznyárs rögzítsen, nagyjából kör alakúra.

Köret

  1. Személyenként egy szeletet tepsibe teszünk. A birsalma maradékát felkockázzuk, a krumplit hámozzuk és felkockázzuk, a hagymát daraboljuk, az egész cuccot a hús köré rendezzük. Sózzuk, fűszerezzük, aláöntjük a bort, lefedjük.
  2. 160 C fokon lassan készre sütjük úgy, hogy a hasalja bőre is megpuhuljon. Vagy a tepsi tetejével, ha nincs, alufóliával fedjük le közben. Ha kell, közben vizet öntünk alá.
  3. A tepsin tálaljuk, mindenki kiveszi a hússzeletét, és annyi köretet mellé, amennyit szeretne. Vigyázat, a sült birsalma függőséget okoz, eszméletlenül finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 180 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 45×30×5

Disznóvágáskor a mangalica hasaalját félrerakattam a hentessel. Ennek ő örült, mert ezt a részt lebőrözni eléggé nyűgös feladat. A zsírosabb részekből abált szalonna lett, a húsosabb részt gondoltam marinálva megsütöm. A marinálás a savas anyaggal történő pácolás, lazítja a hús rostjait. Marinálni lehet vörösborral, mustárral, paradicsommal, de a gyümölcsök is savtartalmúak. Kaptam a piacon birsalmát, és eljött a birsalmás pácolás ideje. A marinált hús fűszerezése itt nálam minimális, a birsalma őszinte íze dominál. Sima almával is működik, de akkor sokkal több és többféle fűszerrel ízesítsük. De hogyan süssem? Először egyben akartam sütni, de belegondoltam: felteszem a sültet az ünnepi asztalra, és elkezdem szeletelni. A gyerekeim megmosolyognak, hogy Apa, ferdén vágod, feleségem pedig hangjában azzal a vészjósló éllel közli, hogy lecsöpögtettem a szafttal az abroszt. Kell ez nekem? Na ugye. Ezért azt találtam ki, hogy egyben hengeresre formázva marinálom a bőrös nyers húst, majd felkarikázom kör alakú szeletekre, és annyi szeletet sütök, ahányan vagyunk. Így nem kell a kész sült hús szeletelésével bajlódni, mindenki kiveszi a szeletét, és kész.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...