Stíriai metélt 2.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
125g tehéntúró184 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
9 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
704
kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g tehéntúró735 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
40g margarin287 kcal
-
35 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
2812
kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
38.3g tehéntúró56 kcal
-
15.3g finomliszt56 kcal
-
16.9g tojás21 kcal
-
3.1g margarin22 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
-
23g tejföl46 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0.1g só0 kcal
Összesen
216
kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.4 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1567.1 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 252 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 188.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 245 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
704
kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 133.7 g
Zsír
-
Összesen 150.2 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 897 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6268.4 g
-
Cink 1305 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 861 mg
-
Vas 1006 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 1806 mg
-
Nátrium 924 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.4 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 752.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1009 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 654 mg
-
Retinol - A vitamin: 980 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 319 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1022 micro
Összesen
2812
kcal
- 11% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 480.3 g
-
Cink 100 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 77 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 46 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
4 db tojás
-
4 dkg margarin
-
1 teáskanál napraforgó olaj
-
1 ek zsemlemorzsa
-
3 dl tejföl
-
3 ek cukor
-
1 késhegynyi só
Elkészítés
- A tepsit kenjük ki margarinnal, és hintsük meg morzsával.
- Készítsük el a túrós galuska tésztáját az 1 tojás, az összetört túró, 1 ek tejföl és a liszt, só összegyúrásával. Először a tojást és a túrót keverjük össze, majd kanalanként adagolva keverjük hozzá a lisztet. Olyan keménységű anyagot gyúrjunk össze, amit ki tudunk nyújtani.
- Nyújtsuk ki 1 cm vastagra a meggyúrt tésztát. Az sem gond, ha a kinyújtott tészta úgy alaktalan, ahogy van.
- A kinyújtott tésztát vágjuk 8-10 cm hosszú csíkokra. Ha szükséges, lisztezzük be, hogy könnyebben lehessen kezelni.
- A csíkokat vágjuk 1- 1,5 cm széles még apróbb csíkokra, majd ezek után hívjuk csak galuskának. Érdemes ismét meglisztezni.
- Lobogó forró, sós vízbe tegyük bele megfőni a galuskákat. Érdemes tempósan, de összeragadás nélkül beletenni, hogy egyszerre főjenek meg. Finoman kavargassuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Addig kell főzni, amíg a víz tetejére nem jönnek. Ez 5-10 perc között szokott megtörténni.
- Ha megfőtt, szűrjük le, és friss vízzel mossuk át.
- Készítsük el a vaníliaszószt: a 3 tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére két közepes keverőedényben.
- A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá (edény fordítás - hab ki nem csúszás próba).
- A tojássárgáját keverjük össze a galuskányi szeletekre vágott margarinnal, 2 ek kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a maradék tejföllel, amíg egy szép homogén, de folyós szószt kapunk.
- A vaníliás cukros, tojásos szószt szépen, finoman öntsük bele a tojásfehérjébe.
- Óvatos kavarásokkal keverjük össze a fehérjét és a szószt. Akkor van kész, amikor a szósz már homogén, de még habos, könnyű.
- A galuskákat kisebb adagokban keverjük bele a habos, vaníliás szószba.
- Amikor készen vagyunk, a galuskás, vaníliaszószos masszát öntsük bele a tepsibe, és süssük ki. A sütésre szánjunk 30-40 percet, de érdemes sütés közben leellenőrizni, milyen fázisban tart, míg véglegesen kivesszük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18x26
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 333
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 59837
- Feltöltés dátuma: 2010. április 29.
Ajánló
További receptek itt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt a tésztagyúrás és szaggatás miatt, de a jó hír, hogy a sütés történhet kicsit később, és egy jól időzített pillanatban elkápráztathatjuk a vaníliaillatban úszó finomsággal a család apraját és nagyját. Gyűjtsünk erőt, és gondoljunk arra, hogy milyen gyönyörű lesz, amikor a kifőtt galuskákat beleöntjük a vaníliaszószba. MozaikCsalád Magazin