Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Miss Lemon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
42g spenót7 kcal
-
7 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
Továbbá
-
333g zöldség alaplé23 kcal
-
0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
13 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
Összesen
270
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez
-
250g spenót41 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
-
8g só0 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Továbbá
-
2000g zöldség alaplé140 kcal
-
0 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
Összesen
1619
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
2g tojás3 kcal
-
1.9g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
A töltelékhez
-
9.3g spenót2 kcal
-
0.4g parmezán sajt1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
Továbbá
-
74.1g zöldség alaplé5 kcal
-
0 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
-
0.7g parmezán sajt3 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
Összesen
60
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2292.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 1988 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1705 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3742 micro
Összesen
270
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.5 g
Zsír
-
Összesen 56.3 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 508 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13752.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 113 mg
-
Kálcium 704 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 763 mg
-
Nátrium 11928 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 304.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1347 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 876 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 499 micro
-
Kolin: 380 mg
-
Retinol - A vitamin: 494 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 10231 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22455 micro
Összesen
1619
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 509.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 442 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 379 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 832 micro
Összesen
60
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
0.5 dl víz
-
1 kávéskanál só
A töltelékhez
-
25 dkg spenót
-
2 kávéskanál só
-
1 kk gyömbér
-
2 ek zsemlemorzsa
-
1 db tojássárgája
Továbbá
-
2 l zöldség alaplé
-
3 ek vaj
-
2 dkg parmezán sajt
-
2 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- A tészta alapanyagait egy tálban jó alaposan összegyúrjuk. A vizet kis adagokban öntsük hozzá, amennyit igényel a tészta.
- Tegyük félre pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez
- A spenótot kevés vízben pároljuk meg, ne főzzük szét.
- Öntsük le róla a vizet, majd ha langyosra hűlt, facsarjuk ki.
- Ezután a kifacsart csomókat vágjuk nagyobb darabok. Ezt a nyers spenóttal is megtehetjük, de így sokkal gyorsabb, és kifacsarni is egyszerűbb, amíg egyben vannak a levelek.
- Egy tálban keverjük össze a feldarabolt, párolt spenótot a zsemlemorzsával, reszelt parmezánnal, sóval, gyömbérrel, szerecsendió virággal és a tojássárgájával.
Továbbá
- Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (nyújtógéppel 7-es fokozat). Egy-egy kinyújtott tésztadarabra sorakoztassunk a spenótos töltelékből kis kupacokat, majd fedjük be egy másik tésztával.
- A kupacok között nyomkodjuk össze a tésztalapokat, próbáljuk légmentesen lezárni őket, majd vágjuk föl négyzetekre. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogy a tészta és a töltelék.
- Eközben az alaplevet (az eredeti receptben borsólét) föltesszük forrni a fél szerecsendió virággal, melyet mozsárban megtörtünk, vagy jól felaprítottunk, valamint 1 ek vajjal.
- Amint forr, tegyünk bele egy adag tésztát, de egyszerre ne sokat. Keverjük meg óvatosan, hogy ne ragadjon össze. Kb. 5 perc alatt megfő, szűrőkanállal egy tálba szedjük, majd főhet a következő adag.
- A frissen kifőtt tésztát reszelt kenyérrel vagy zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal meghintjük, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8325
- Feltöltés dátuma: 2014. május 17.
Ajánló
Valószínűleg valamilyen teljes kiőrlésű, esetleg rozsliszttel autentikusabb lenne, akinek van tapasztalata ilyen tészták gyúrásával, készítse úgy.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Miss Lemon
84 recept
A recept Bornemisza Anna 1680-as szakácskönyvéből való. Az alapanyagok mennyiségét én tippeltem be hozzá, mert erre vonatkozóan nincsenek adatok.