A legkrémesebb spenótfőzelék 7 perces tojással
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
113g spenót19 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
125g tej70 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
35 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
125g burgonya72 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
450g spenót75 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
500g burgonya289 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
20.4g spenót3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
22.6g tej13 kcal
-
9g főzőtejszín12 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g víz0 kcal
-
10g tojás13 kcal
-
22.6g burgonya13 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 955.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 327 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 281.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 591 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 395 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4589 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10136 micro
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70 g
Zsír
-
Összesen 110.2 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3822 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 1310 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 405 mg
-
Foszfor 1043 mg
-
Nátrium 942 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1124.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2365 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 171 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 1580 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 799 micro
-
Kolin: 733 mg
-
Retinol - A vitamin: 835 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18356 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40542 micro
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 830 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1834 micro
Hozzávalók
-
5 gerezd fokhagyma
-
50 g vaj
-
500 ml tej
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál fehér bors
-
só ízlés szerint
-
200 ml víz
Elkészítés
- A fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban, majd hevítsünk olajat és dinszeltjük meg.
- Adjuk hozzá a vajat is, olvasszuk fel, majd mehet rá a kiolvasztott mirelit paraj. Pár percig kevergetve főzzük össze, majd adjunk hozzá 200 ml vizet, majd további 5-7 percig forralva főzzük.
- Ezután a főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Ez a két alapanyag fogja megadni a spenótfőzelék krémességét, tehát ha tehetjük, válasszunk magas minőségű és zsírtartalmú tejet és tejszínt (erre a legjobb beszerzési forrás a termelői, házi tej és tejszín).
- A lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk. (Én finomliszt helyett rizsliszttel sűrítettem a főzeléket, ebben az esetben nagyjából 2 evőkanállal több került bele, de használhatunk étkezési keményítőt is a sűrítéshez, nem fog elvenni a krémességből és élvezeti értékéből). Akkor lesz tökéletes a főzelék állaga, ha se nem túl folyós, sem pedig túl sűrű vagy csomós nem lesz.
- Sózzuk, egy teáskanál fehérborssal ízesítjük.
- Tálaljuk főtt krumplival vagy 7 perc alatt főtt tojással (ebben az esetben a tojás sárgája még nem kemény, hanem enyhén folyós marad).
- Receptkönyvben: 241
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 198
- Össznézettség: 18177
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A spenótfőzelék életünk része: már gyerekként megismerjük (és sokan utáljuk) a "zöld szörnyet", felnőve azonban az egyik leggyakrabban elkészített főzelékünk. Igazi magyar klasszikus, amit mindenki egy picit másképp készít el (van aki friss spenótlevelek helyett gyorsfagyasztott, mirelit parajpüréből készíti vagy más és más sűrítőanyagokkal teszi krémessé). A spenótfőzelék legtökéletesebb állagát és textúráját azonban a jó minőségű és magas zsírtartalmú tejjel és tejszínnel érhetjük el, így ne hezitáljunk termelői, házi alapanyagokat beszerezni a legkrémesebb állag érdekében. Biztos beszerzési forrásunk lehet a legközelebbi piac, ahol 7 perces tojásokhoz szükséges házi tojásokat és szinte minden más, a főzelékhez szükséges alapanyagot is beszerezhetünk.