r
Nosalty Logó

A legkrémesebb spenótfőzelék 7 perces tojással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
A legkrémesebb spenótfőzelék 7 perces tojással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 481 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1921 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 87 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    327 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    591 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    395 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4589 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10136 micro
Összesen 481 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70 g

Zsír

  • Összesen
    110.2 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3822 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    1310 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    1043 mg
  • Nátrium
    942 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2365 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    1580 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    799 micro
  • Kolin:
    733 mg
  • Retinol - A vitamin:
    835 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18356 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40542 micro
Összesen 1921 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1834 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban, majd hevítsünk olajat és dinszeltjük meg.
  2. Adjuk hozzá a vajat is, olvasszuk fel, majd mehet rá a kiolvasztott mirelit paraj. Pár percig kevergetve főzzük össze, majd adjunk hozzá 200 ml vizet, majd további 5-7 percig forralva főzzük.
  3. Ezután a főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Ez a két alapanyag fogja megadni a spenótfőzelék krémességét, tehát ha tehetjük, válasszunk magas minőségű és zsírtartalmú tejet és tejszínt (erre a legjobb beszerzési forrás a termelői, házi tej és tejszín).
  4. A lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk. (Én finomliszt helyett rizsliszttel sűrítettem a főzeléket, ebben az esetben nagyjából 2 evőkanállal több került bele, de használhatunk étkezési keményítőt is a sűrítéshez, nem fog elvenni a krémességből és élvezeti értékéből). Akkor lesz tökéletes a főzelék állaga, ha se nem túl folyós, sem pedig túl sűrű vagy csomós nem lesz.
  5. Sózzuk, egy teáskanál fehérborssal ízesítjük.
  6. Tálaljuk főtt krumplival vagy 7 perc alatt főtt tojással (ebben az esetben a tojás sárgája még nem kemény, hanem enyhén folyós marad).
  • Receptkönyvben: 233
  • Tegnapi nézettség: 48
  • 7 napos nézettség: 674
  • Össznézettség: 17157
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legkrémesebb spenótfőzelék 7 perces tojással
Hering András 182 recept

A spenótfőzelék életünk része: már gyerekként megismerjük (és sokan utáljuk) a "zöld szörnyet", felnőve azonban az egyik leggyakrabban elkészített főzelékünk. Igazi magyar klasszikus, amit mindenki egy picit másképp készít el (van aki friss spenótlevelek helyett gyorsfagyasztott, mirelit parajpüréből készíti vagy más és más sűrítőanyagokkal teszi krémessé). A spenótfőzelék legtökéletesebb állagát és textúráját azonban a jó minőségű és magas zsírtartalmú tejjel és tejszínnel érhetjük el, így ne hezitáljunk termelői, házi alapanyagokat beszerezni a legkrémesebb állag érdekében. Biztos beszerzési forrásunk lehet a legközelebbi piac, ahol 7 perces tojásokhoz szükséges házi tojásokat és szinte minden más, a főzelékhez szükséges alapanyagot is beszerezhetünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...