Spárgával töltött mázas marhatekercsek
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
A marhatekercsekhez:
-
190g marhahús270 kcal
-
125g zöldspárga18 kcal
-
71 kcal
A páchoz
-
25g szaké34 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
8g mirin10 kcal
-
2g porcukor8 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
A marhatekercsekhez:
-
760g marhahús1079 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
A páchoz
-
100g szaké134 kcal
-
40g szójaszósz24 kcal
-
30g mirin40 kcal
-
8g porcukor31 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
A marhatekercsekhez:
-
51.7g marhahús73 kcal
-
34g zöldspárga5 kcal
-
2.2g napraforgó olaj19 kcal
A páchoz
-
6.8g szaké9 kcal
-
2.7g szójaszósz2 kcal
-
2g mirin3 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.2 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1317.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 461 mg
-
Nátrium 679 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 250.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 621 micro
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 176.6 g
Zsír
-
Összesen 74.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 464 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5270.7 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 256 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1845 mg
-
Nátrium 2715 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1003.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 147 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 736 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1572 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2485 micro
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 185 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A marhatekercsekhez:
- Kezdjük a spárga blansírozásával. Egy mély serpenyőben vizet forralunk. Adjuk hozzá a spárgát, és mindössze 3 percig főzzük. Tegyük át jeges vízbe, és pár percig hagyjuk lehűlni.
- A steaket nagyon vékony szeletekre vágjuk. De tényleg vékony legyen, hiszen fel kell majd tekernünk őket. Ha már előre szeletelt steakkel dolgozunk, minden steakszeletet vízszintesen kettévágunk. Egy húskalapács segítségével maximum 1,5 cm vastagságúra klopfoljuk a szeleteket, ideális esetben 15 cm hosszúságúra.
- Helyezzünk két szelet marhahúst egy darab műanyag fóliára (folpackra) úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ezután helyezzünk három spárgalándzsát a marhaszeletekre, és tekerjük fel a rövidebb végétől a műanyag fólia segítségével. Csavarjuk össze szorosan mindkét végét, és tegyük a tekercseket 1 órára a hűtőszekrénybe. Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék marhahússal és a spárgával.
- Nagyon óvatosan hámozzuk le a fóliát a spárgával töltött marhatekercsekről, majd egy nagyon tálba téve őket, öntsük hozzá a pácunkat. 2 órára a hűtőbe tesszük. Nyilván az a legjobb, ha a pácban teljesen elmerülnek a tekercsek, ha nem, akkor érdemes többször megforgatni és/vagy rákanalzni a pácot.
- Melegítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben közepesen magas lángon. Adjuk hozzá a marhahúst, és minden oldalát 5 percig süssük, vagy amíg megpirul. Adjuk hozzá a pácot, és pároljuk 2 percig, vagy amíg a pácléből egy sűrűbb mártást nem kapunk.
- Tegyük át a marhahústekercseket egy vágódeszkára, ha szeretnénk, szeleteljük fel mindegyiket. Tálaláskor kanalazzuk rá a serpenyőben lévő, besűrűsüdött pácot.
A páchoz
- A pác elkészítéséhez keverjük össze az összes hozzávalót egy kancsóban. Alaposan keverjük össze, hogy a cukor feloldódjon, majd tegyük félre. Ha nem jutunk szakéhoz (leginkább az ázsiai üzletekben, nagyobb hipermarketekben vagy italdiszkontokban érhető el), használjunk rizsecetet, ebben az esetben viszont növeljük a hozzáadott porcukor mennyiségét, mivel jóval savanykásabb az alapíze.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 449
- Feltöltés dátuma: 2022. június 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Kevés dolog illik jobban a marhahúshoz, mint a spárga. Ezt az alapképletet szem előtt tartva – steak és spárga párosával – hoztam a receptet a Hardie Grant Books gondozásában megjelent Izakaya című japán szakácskönyvből. Az izakaya fogalma magyarul japán bisztrót jelent, olyan italozókat, ahol ételeket is adnak, egyszerű fogásokat, étvágygerjesztő falatokat, vagy inkább ivásra serkentő snackeket. Bárpultnál, asztalnál, vagy tatamin ülve, teljesen mindegy, és ami olyan bisztrós, hogy táblára is ki vannak írva a fogások.És ha már párosításról beszélünk, hasznos és könnyen kivitelzhető instrukció, hogy az izakaya fogásokhoz a legtökéletesebb kísérő a sör. A receptúrához fontos információ, hogy mindenképpen olyan marhahúst válasszunk, ami megfelelő pörköléshez és pároláshoz és grillezésre is alkalmas. Erre a legjobb választás a rump steak. Ez a hús a marha fartő részén található, közvetlenül a lapos hátszín szomszédságában. Sovány húsról van szó, jellemzően finom zsírszövetével és jellegzetes ízével kitűnik.