Krémes zöldspárgapesztó
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
83g zöldspárga12 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
33 kcal
-
49 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
Összesen
284
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
128g olívaolaj1127 kcal
Összesen
1696
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
-
66.6g zöldspárga9 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
6.7g parmezán sajt26 kcal
-
6.7g mandulapehely39 kcal
-
2.7g citromlé1 kcal
-
17g olívaolaj150 kcal
Összesen
226
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 405 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 268 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 415 micro
Összesen
284
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 36.5 g
Zsír
-
Összesen 166.7 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2429.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 801 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 775 mg
-
Nátrium 607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 363.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 223 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 214 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1607 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2489 micro
Összesen
1696
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 22.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 323.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 214 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 332 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
-
1 csomag zöldspárga
-
1 gerezd fokhagyma
-
50 g parmezán sajt
-
50 g mandulapehely
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1.5 dl olívaolaj
Elkészítés
- Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Adjuk hozzá a spárgát, és főzzük 4-6 percig, amíg megpuhul. Csepegtessük le és tegyünk félre nagyjából 1 csésze főzőfolyadékot. Hűtsük le a spárgát jeges vízben 5 percig. Vágjuk durvára.
- Tegyük a spárgát, a fokhagymát, a parmezánt, a szeletelt mandulát, a citromlevet és az olívaolajat egy konyhai robotgépbe, és addig dolgozzuk össze, amíg jól, krémesre keveredik, de nem lesz püré állagú. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál főzőfolyadékot, hogy fellazítsa. Azonnal tálaljuk, vagy tálalásig fedett edényben (például csatos üvegben) tároljuk a hűtőben.
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1487
- Feltöltés dátuma: 2023. június 11.
Ajánló
A zöldspárgapesztó finomabb ízzel és könnyedebb textúrával büszkélkedhet, szinte semmiben sem hasonlít a hagyományos pesztóhoz, mégis egyszerre meg is felel neki. Ez a krémesre felvert pesztó eltér a hagyományos fűszernövényekből készült pesztóktól, ízének nagy részét fő összetevőjéből, a friss spárgaszárból meríti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Ez a recept egyetlen csokor zöldspárgával kezdődik, amit blansírozunk, majd összekeverünk olyan klasszikus pesztó alapanyagokkal, mint a fokhagyma, a parmezán, mandula és az olívaolaj. Az eredmény egy könnyű, krémesre felvert spárgakrém, ami szinte mindenre kenhető. Bár adja magát, hogy frissen főt tésztára kanalazzuk, ez a spárgapesztó mégis akkor ragyog a legfényesebben, ha piritósra kenjük, vagy mártogatósként tálaljuk.