Spárga húsgombóccal
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g zöldspárga35 kcal
-
150g darált sertéshús273 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
125g szárnyas alaplé9 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
10 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g zöldspárga140 kcal
-
600g darált sertéshús1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
500g szárnyas alaplé35 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
38 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
40.7g zöldspárga6 kcal
-
24.4g darált sertéshús44 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
-
20.3g szárnyas alaplé1 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
8.1g főzőtejszín11 kcal
-
0.4g étkezési keményítő2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 39.6 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1391.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 520 mg
-
Nátrium 615 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 326.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 215 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 805 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1364 micro
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 158.3 g
Zsír
-
Összesen 114.1 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 851 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5567.5 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 2081 mg
-
Nátrium 2461 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1304.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 782 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 191 micro
-
K vitamin: 297 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 437 micro
-
Kolin: 858 mg
-
Retinol - A vitamin: 509 micro
-
α-karotin 63 micro
-
β-karotin 3219 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5457 micro
- 10% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 222 micro
Hozzávalók
-
1 kg zöldspárga
-
60 dkg darált sertéshús
-
2 db tojás
-
0.5 l szárnyas alaplé
-
2 dkg vaj
-
2 dl főzőtejszín
-
1 csapott ek étkezési keményítő
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A spárgát megtisztítjuk, alaposan lemossuk.
- A lecsöpögtetett spárgát felvágjuk:a bimbóját levágjuk, különtesszük, a szárát pedig 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk.
- A darált hús jól összedolgozzuk az egész tojással, a zsemlemorzsával, borssal és egészen kevés sóval. Dió méretű gombócokat formázunk belőle.
- A húslevest felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és néha-néha megkeverve, szelíd tűzön15 percig főzzük. Ne fedjük le, mert szétesik a gombóc.
- Most beletesszük a spárga összevágott szárát, a darabka vajat és kevés borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el, de sűrű se legyen. Félig lefedve 10 percig főzzük.
- Végül hozzátesszük a spárga bimbóját is, ezzel is főzzük – félig lefedve –10 percig. (A bimbó sokkal gyorsabban megpuhul, ha korábban tennénkaz ételbe, szétfőne.)
- Közben kikeverjük a tejszínt a keményítővel.
- Ha minden megpuhult (igazából csak a spárga bimbóját kell ellenőrizni, a többi már biztosan puha), belecsorgatjuk a tejszínt. Épp csak felrottyantjuk, hogy a keményítő besűrítse a szaftot. Szaftos-leveses, mártás sűrűségű ételt kell kapnunk.
- Most ellenőrizzük, hogy kell-e még bele esetleg só vagy bors. Készen vagyunk, tálalhatunk.
- Receptkönyvben: 123
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8582
- Feltöltés dátuma: 2011. május 01.
Ajánló
Párolt rizzsel az igazi. (Próbáltam főtt tésztával is, de rizzsel jobb.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.) Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is egyszerű: levágjuk a szár legvégét, ami fás. Az így kapott sípok alsó harmadát meghámozzuk, mint az uborkát: kívül zöld héja van, belül kissé szivacsos, sárgás. Most folyó víz alatt alaposan megmossuk, különösen a bimbóját, mert homokos lehet. Közben végig óvatoskodunk, mert a spárga törékeny. (Újabban elhagyom a hámozást, az alsó részt egyszerűen lenyisszantom és krémlevest főzök belőle. Ekkor többet kell venni ugyan, de sokkal könnyebb lesz az élet, meg a spárga-krémleves is jó.) A spárga szára sosem lesz vajpuha, kicsit mindig szálkás marad, vagyis ne akarjuk ronggyá főzni, mert csak szétmállik a bimbója, pedig az a legjobb falat. Spárgavásárlási tanácsom: csakis frisset! Aminek szikkadt a nyaka, bimbója, az tuti öreg, és príma tapló lesz belőle. Ha lehet választani, minél vastagabbat vegyünk, mert annak még az íze is jobb. Akit mindezzel nem riasztottam el a spárga főzésétől, annak ezt a receptet ajánlom, mert ezt nem lehet elrontani, és a spárga lényege is átjön. Ha ezt begyakoroltuk, már bármilyen spárgaételhez hozzákezdhetünk.