r
Nosalty Logó

Spárga húsgombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Spárga húsgombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 484 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1927 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1391.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    615 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    805 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1364 micro
Összesen 484 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    158.3 g

Zsír

  • Összesen
    114.1 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    851 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5567.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    550 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    2081 mg
  • Nátrium
    2461 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1304.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    782 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    191 micro
  • K vitamin:
    297 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    858 mg
  • Retinol - A vitamin:
    509 micro
  • α-karotin
    63 micro
  • β-karotin
    3219 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5457 micro
Összesen 1927 kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk, alaposan lemossuk.
  2. A lecsöpögtetett spárgát felvágjuk:a bimbóját levágjuk, különtesszük, a szárát pedig 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk.
  3. A darált hús jól összedolgozzuk az egész tojással, a zsemlemorzsával, borssal és egészen kevés sóval. Dió méretű gombócokat formázunk belőle.
  4. A húslevest felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és néha-néha megkeverve, szelíd tűzön15 percig főzzük. Ne fedjük le, mert szétesik a gombóc.
  5. Most beletesszük a spárga összevágott szárát, a darabka vajat és kevés borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el, de sűrű se legyen. Félig lefedve 10 percig főzzük.
  6. Végül hozzátesszük a spárga bimbóját is, ezzel is főzzük – félig lefedve –10 percig. (A bimbó sokkal gyorsabban megpuhul, ha korábban tennénkaz ételbe, szétfőne.)
  7. Közben kikeverjük a tejszínt a keményítővel.
  8. Ha minden megpuhult (igazából csak a spárga bimbóját kell ellenőrizni, a többi már biztosan puha), belecsorgatjuk a tejszínt. Épp csak felrottyantjuk, hogy a keményítő besűrítse a szaftot. Szaftos-leveses, mártás sűrűségű ételt kell kapnunk.
  9. Most ellenőrizzük, hogy kell-e még bele esetleg só vagy bors. Készen vagyunk, tálalhatunk.
  • Receptkönyvben: 123
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8582
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 01.

Ajánló

Párolt rizzsel az igazi. (Próbáltam főtt tésztával is, de rizzsel jobb.)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Spárga húsgombóccal
koszider 90 recept

Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.) Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is egyszerű: levágjuk a szár legvégét, ami fás. Az így kapott sípok alsó harmadát meghámozzuk, mint az uborkát: kívül zöld héja van, belül kissé szivacsos, sárgás. Most folyó víz alatt alaposan megmossuk, különösen a bimbóját, mert homokos lehet. Közben végig óvatoskodunk, mert a spárga törékeny. (Újabban elhagyom a hámozást, az alsó részt egyszerűen lenyisszantom és krémlevest főzök belőle. Ekkor többet kell venni ugyan, de sokkal könnyebb lesz az élet, meg a spárga-krémleves is jó.) A spárga szára sosem lesz vajpuha, kicsit mindig szálkás marad, vagyis ne akarjuk ronggyá főzni, mert csak szétmállik a bimbója, pedig az a legjobb falat. Spárgavásárlási tanácsom: csakis frisset! Aminek szikkadt a nyaka, bimbója, az tuti öreg, és príma tapló lesz belőle. Ha lehet választani, minél vastagabbat vegyünk, mert annak még az íze is jobb. Akit mindezzel nem riasztottam el a spárga főzésétől, annak ezt a receptet ajánlom, mert ezt nem lehet elrontani, és a spárga lényege is átjön. Ha ezt begyakoroltuk, már bármilyen spárgaételhez hozzákezdhetünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...