r
Nosalty Logó

Sós karamellás mogyoróvajas macaron

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kataca
Sós karamellás mogyoróvajas macaron
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 613 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 4904 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Összesen 302 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.5 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 613 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    98.7 g

Zsír

  • Összesen
    246.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    710 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1817.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    615 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    603.9 g
  • Cukor
    585 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    603.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1786 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1754 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    384 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4904 kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 302 kcal

Hozzávalók

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához (70 db)

  1. A macaronok elkészítése:
  2. A mandulalisztet és porcukrot szitáljuk át, úgy keverjük össze egy tálban, hogy véletlenül se maradjon benne összeállt mandulaliszt vagy porcukor darabka.
  3. A tojásfehérjét elkezdjük felverni habnak, közben lassan hozzáadjuk a 8 dkg kristálycukrot (ebből kb 2 evőkanál vízzel cukorszirupot is készíthetünk: addig tartsukegy fém edényben a cukor-víz keveréket 116-118 celsius fokon -hőmérő hiányában: addig forraljuk, amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejlődni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb).De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verjükfel tehát a tojásfehérje habot. Tegyük bele a fűszereket/aromát és az ételfestéket, majd addig verjük, amíg a tálat felfordítva sem mozdul a hab.
  4. Óvatosan forgassuk össze a tálba szitált száraz alapanyagokat (mandulaliszt és porcukor) a színes tojáshabbal. Amikor homogén lesz a massza, ne keverjük tovább, fontos, hogy ne törjön össze a hab.
  5. A kinyomáshoz nyomózsákot célszerű használni vagy ami még jobb: direkt a tészta kinyomására gyártott „kinyomókát”. Töltsük bele a tésztát.
  6. Célszerű sütéshez macaronsütő szilikonlapot használni, amire fel vannak rajzolva a körök, ahová a szép kerek tésztapöttyöket kell nyomnunk. Ha ilyenünk nincs, akkor legalább szilikonos sütőpapírra rajzoljuk elő a köreinket. Amikor sima sütőpapírral próbálkoztam, csúfos véget ért a macaron kaland, ugyanis nem jöttek le a papírról rendesen, összetörtek a kis héjak. Szerintem 5 centisnél nagyobb átmérőjű héjacskákat nem érdemes sütni, hogy csinos kis macaronok legyenek. Az összes tésztát érdemes kinyomni, ha áll, akkor azt tapasztaltam, hogy nem lesz szép a héj.
  7. Miután a tepsibe kerültek a héjak, legalább 50 percet hagyjuk őket állni szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit keményedjen a külsejük, így lesznek majd szép kis talpacskáik süléskor, és nem fognak megrepedni felül.
  8. A sütőt alul-felül sütés üzemmódban (légkeverés nélkül!) melegítsük 130 fokra.
  9. A macaron héjakat kb. 10 percig kell sütni, de nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt odaégnek. Ne süssük őket túl, hogy belül picit puhábbak maradjanak, és csak kívül ropogósak.
  10. A mogyoróvajas sós karamell elkészítése:
  11. A cukrot és vizet egy fazékban keverjük össze, és közepes lángon kezdjük melegíteni.
  12. A cukor először megolvad, aztán nagy buborékokat formál, majd elkezd barnulni.
  13. Kevergessük, hogy ne kapjon oda és egyenletesen barnuljon, vigyázzunk, hogy amikor karamell színű, rögtön húzzuk le a tűzről, ne égjen le.
  14. Amikor egy kicsit kihűlt már, adjuk hozzá a mogyoróvajat és a tejszínt.
  15. Tegyük vissza a tűzre, és kis lángon rotyogtassuk össze, homogén folyós szószt kell hogy kapjunk.
  16. Összeállítás:
  17. A macaronok töltése előtt érdemes megvárni, hogy egy kicsit kihűljön a massza, hogy ne folyjon és jól összeragassza a macaronhéjakat.
  18. Amikor a macaronok készen vannak, verjük fel a tejszínhabot, és kicsit melegítsük fel a maradék karamellszószt.
  19. Tálaljuk a macaronokat tejszínhab halommal, a karamellszószt tehetjük rájuk vagy melléjük. Sok sikert :)!
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 16180
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sós karamellás mogyoróvajas macaron
Kataca 1 recept

A macaron a tévhittel ellentétben nem az ördögtől ered, ha alkalmazzuk azokat a trükköket, amiket leírtam. Nagyjából ötödik alkalommal már elfogadható eredményt kaptam. Gyakorlás után hálás feladat, és a legjobb, hogy bármivel töltheted, pici, cuki, színes és nagyon finom, így mindenki értékeli! :) A sós karamell pedig egy külön plusz pont általában :)

Hozzávalók

A tésztához (70 db)

A sós karamellhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...