Sós karamellás mogyoróvajas macaron
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kataca
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (70 db)
-
19g mandulaliszt53 kcal
-
29g porcukor111 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g víz0 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A sós karamellhez
-
31g cukor121 kcal
-
5g víz0 kcal
-
18g habtejszín51 kcal
-
8g mogyoróvaj45 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
63g habtejszín183 kcal
Összesen
613
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (70 db)
-
150g mandulaliszt425 kcal
-
230g porcukor890 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
16g víz0 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A sós karamellhez
-
250g cukor968 kcal
-
40g víz0 kcal
-
140g habtejszín409 kcal
-
60g mogyoróvaj359 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
500g habtejszín1460 kcal
Összesen
4904
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (70 db)
-
9.2g mandulaliszt26 kcal
-
14.1g porcukor55 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
1g víz0 kcal
-
9.8g tojásfehérje5 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A sós karamellhez
-
15.4g cukor60 kcal
-
2.5g víz0 kcal
-
8.6g habtejszín25 kcal
-
3.7g mogyoróvaj22 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
30.8g habtejszín90 kcal
Összesen
302
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 30.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
613
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 98.7 g
Zsír
-
Összesen 246.9 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 710 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1817.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 489 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 615 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 603.9 g
-
Cukor 585 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 603.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1786 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 147 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 1754 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 384 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
4904
kcal
- 6% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 15.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 111.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
302
kcal
Hozzávalók
A tésztához (70 db)
-
150 g mandulaliszt
-
230 g porcukor
-
8 dkg cukor
-
2 ek víz
-
4 db tojásfehérje
A sós karamellhez
-
25 dkg cukor
-
5 ek víz
-
140 ml habtejszín
-
6 dkg mogyoróvaj
-
1 csipet só
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához (70 db)
- A macaronok elkészítése:
- A mandulalisztet és porcukrot szitáljuk át, úgy keverjük össze egy tálban, hogy véletlenül se maradjon benne összeállt mandulaliszt vagy porcukor darabka.
- A tojásfehérjét elkezdjük felverni habnak, közben lassan hozzáadjuk a 8 dkg kristálycukrot (ebből kb 2 evőkanál vízzel cukorszirupot is készíthetünk: addig tartsukegy fém edényben a cukor-víz keveréket 116-118 celsius fokon -hőmérő hiányában: addig forraljuk, amíg nagy ragacsos buborékok nem kezdenek el fejlődni az edényben, vagy: jeges vízbe téve kis golyócskákká áll össze a massza. Ez 2-3 perc kb).De nem fontos sziruppal dolgozni, azt tapasztaltam, hogy megy simán a kristálycukorral is. Ezzel verjükfel tehát a tojásfehérje habot. Tegyük bele a fűszereket/aromát és az ételfestéket, majd addig verjük, amíg a tálat felfordítva sem mozdul a hab.
- Óvatosan forgassuk össze a tálba szitált száraz alapanyagokat (mandulaliszt és porcukor) a színes tojáshabbal. Amikor homogén lesz a massza, ne keverjük tovább, fontos, hogy ne törjön össze a hab.
- A kinyomáshoz nyomózsákot célszerű használni vagy ami még jobb: direkt a tészta kinyomására gyártott „kinyomókát”. Töltsük bele a tésztát.
- Célszerű sütéshez macaronsütő szilikonlapot használni, amire fel vannak rajzolva a körök, ahová a szép kerek tésztapöttyöket kell nyomnunk. Ha ilyenünk nincs, akkor legalább szilikonos sütőpapírra rajzoljuk elő a köreinket. Amikor sima sütőpapírral próbálkoztam, csúfos véget ért a macaron kaland, ugyanis nem jöttek le a papírról rendesen, összetörtek a kis héjak. Szerintem 5 centisnél nagyobb átmérőjű héjacskákat nem érdemes sütni, hogy csinos kis macaronok legyenek. Az összes tésztát érdemes kinyomni, ha áll, akkor azt tapasztaltam, hogy nem lesz szép a héj.
- Miután a tepsibe kerültek a héjak, legalább 50 percet hagyjuk őket állni szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit keményedjen a külsejük, így lesznek majd szép kis talpacskáik süléskor, és nem fognak megrepedni felül.
- A sütőt alul-felül sütés üzemmódban (légkeverés nélkül!) melegítsük 130 fokra.
- A macaron héjakat kb. 10 percig kell sütni, de nagyon figyeljük, mert pillanatok alatt odaégnek. Ne süssük őket túl, hogy belül picit puhábbak maradjanak, és csak kívül ropogósak.
- A mogyoróvajas sós karamell elkészítése:
- A cukrot és vizet egy fazékban keverjük össze, és közepes lángon kezdjük melegíteni.
- A cukor először megolvad, aztán nagy buborékokat formál, majd elkezd barnulni.
- Kevergessük, hogy ne kapjon oda és egyenletesen barnuljon, vigyázzunk, hogy amikor karamell színű, rögtön húzzuk le a tűzről, ne égjen le.
- Amikor egy kicsit kihűlt már, adjuk hozzá a mogyoróvajat és a tejszínt.
- Tegyük vissza a tűzre, és kis lángon rotyogtassuk össze, homogén folyós szószt kell hogy kapjunk.
- Összeállítás:
- A macaronok töltése előtt érdemes megvárni, hogy egy kicsit kihűljön a massza, hogy ne folyjon és jól összeragassza a macaronhéjakat.
- Amikor a macaronok készen vannak, verjük fel a tejszínhabot, és kicsit melegítsük fel a maradék karamellszószt.
- Tálaljuk a macaronokat tejszínhab halommal, a karamellszószt tehetjük rájuk vagy melléjük. Sok sikert :)!
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 16180
- Feltöltés dátuma: 2013. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kataca
1 recept
A macaron a tévhittel ellentétben nem az ördögtől ered, ha alkalmazzuk azokat a trükköket, amiket leírtam. Nagyjából ötödik alkalommal már elfogadható eredményt kaptam. Gyakorlás után hálás feladat, és a legjobb, hogy bármivel töltheted, pici, cuki, színes és nagyon finom, így mindenki értékeli! :) A sós karamell pedig egy külön plusz pont általában :)